Ελληνικό ενδιαφέρον για το ρόλο συμβούλου στη μετοχοποίηση

Telekom SrbijaΗ τοπική αρχή ιδιωτικοποιήσεων της Σερβίας έχει αναλάβει να εξετάσει τις επτά προσφορές χρηματοοικονομικών οίκων και κοινοπραξιών εταιρειών, οι οποίες επιδιώκουν να αναλάβουν το ρόλο του συμβούλου ιδιωτικοποίησης στη Telekom Srbija. Ανάμεσά τους, υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον με τη παρουσία της Eurobank.

Ολοένα και πιο κοντά βρίσκεται, πλέον, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας στη περαιτέρω μετοχοποίηση του μονοπωλιακού οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, στον οποίο κατέχει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου. Να αναφερθεί εδώ, ότι το 20% του οργανισμού ανήκει ήδη στον ΟΤΕ. Οι ενδιαφερόμενοι επιδιώκουν να αναλάβουν ρόλο συμβούλου στη δημόσια εγγραφή για τη μετοχοποίηση ποσοστού της Telekom Srbija.

Το ελληνικό ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι υπαρκτό, καθώς σε μία από τις υπάρχουσες προσφορές που έχουν κατατεθεί, συμμετέχει και ο όμιλος της Eurobank, Όσον αφορά το 20% της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας της Σερβίας που ανήκει ήδη στον ΟΤΕ, η διοίκησή του γνωστοποίησε σε τηλεδιάσκεψη με οικονομικούς αναλυτές ότι θα παρουσιάσει ξεκάθαρα τη θέση της, σχετικά με το θέμα της δημόσιας εγγραφής της Telekom Srbija, αφότου η σερβική κυβέρνηση επιλέξει τον σύμβουλο.

Οι υποψήφιοι που έχουν καταθέσει προσφορές είναι οι εξής:

  • Citigroup Global Markets Limited, με τις EFG Eurobank Ergasias, Prospera Securities, Harrison Solicitors και White & Case.
  • Κοινοπραξία των Raiffeisen Bank (από το Βελιγράδι), Deutsche Bank (το branch του Λονδίνου) και Raiffeisen Centrobank με τις: Moravcevic, Vojnovic and Zdravkovic, Freshfields Bruckhaus Deringer, LLP (έδρα Λονδίνο) και την εταιρεία επικοινωνιών Μ: Communications.
  • Κοινοπραξία της J.P. Morgan Securities Ltd και Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen με τις: Synergy Capital, Erste Banka (από το Novi Sad), Erste Vrijednosni Papiri (από το Ζάγκρεμπ), Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, το νομικό γραφείο Karanovic and Nikolic και η εταιρεία δημοσίων σχέσεων McCann Erickson.
  • Credit Suisse Securities (Europe) Limited, με τις: Hypo Alpe Adria Bank (έδρα Βελιγράδι), Dewey & LeBoeuf LLP και το νομικό γραφείο Karanovic and Nikolic.
  • Merrill Lynch International με τις: White and Case LLP και το νομικό γραφείο Karanovic and Nikolic.
  • Morgan Stanley & Co. International plc, με τις: Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Karanovic and Nikolic, Altis Capital και KBC Securities.
  • Goldman Sachs International, με τις: Citadel Financial Advisory (έδρα Βελιγράδι), Citadel Securities, Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP και τους νομικούς Μ. Bojovic και V. Dasic.