Χρέος της σειράς Z Fold δεν είναι απλά να εντυπωσιάσει με τον αναδιπλούμενο σχεδιασμό και με την τεράστια εσωτερική οθόνη, αλλά να προσθέσει νέα καθήκοντα και ευθύνες στους «ώμους» μιας συσκευής έτοιμης να μας ακολουθήσει παντού. Το αν τα καταφέρνει το Galaxy Z Fold5, θα το μάθετε στις γραμμές που ακολουθούν…

Samsung Galaxy Z Fold5Έχοντας κερδίσει με το σπαθί της ένα… μονοπωλιακών διαστάσεων μερίδιο στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των foldables, η Samsung σηκώνει το πόδι από το γκάζι, λανσάροντας μια «χειρουργικά» αναβαθμισμένη έκδοση του προηγούμενου Fold. Το Galaxy Z Fold5, λοιπόν, με εξαίρεση την ουσιαστική αναβάθμιση του chipset του, δεν επιχειρεί να επανεφεύρει τον τροχό, τουλάχιστον όχι σε επίπεδο hardware. Σε επίπεδο λογισμικού, αντίθετα, η εμπειρία αρκετών γενιών αναδιπλούμενων συσκευών έχει οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στο περιβάλλον χρήσης. Η διαχείριση πολλαπλών παραθύρων, η γραμμή εργασιών, η δυνατότητα «drag & drop» και το App Continuity από την εξωτερική στην εσωτερική οθόνη ωριμάζουν… όμορφα, παρέα με τις εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, οι οποίες προσαρμόζονται αρμονικά, πλέον, στη foldable κουλτούρα των Κορεατών. Η υποστήριξη S Pen Fold Edition  (πωλείται ξεχωριστά με τη θήκη Slim S Pen που το φιλοξενεί) έχει και αυτή με τη σειρά της να παρουσιάσει βελτιωτικές πινελιές, ανάγοντας το Galaxy Z Fold5 σε έναν «ελβετικό σουγιά» δημιουργικότητας.

Ευπρόσδεκτες αλλαγές

Samsung Galaxy Z Fold5Διαθέσιμο σε Icy Blue, Phantom Black και Cream αποχρώσεις, το Galaxy Z Fold5 αφήνει μια εξαιρετικά στιβαρή αίσθηση, προκαλώντας τον χρήστη να το ταλαιπωρήσει με κάθε αφορμή. Φλερτάροντας με τα όρια της… επιδειξιομανίας, ανοιγοκλείναμε την αδιάβροχη (IPX8) συσκευή με κάθε ευκαιρία, παρά το γεγονός πως η εξωτερική Dynamic AMOLED 2X οθόνη των 6,2 ιντσών ήταν προφανώς αρκετή για να πραγματοποιήσουμε κάθε μας δραστηριότητα! Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε να αντισταθούμε στην 7,6 ιντσών QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex Display που κρύβει στο εσωτερικό του το Z Fold5; Η ανάλυσή της αγγίζει τα 2176×1812 pixels και ο ρυθμός ανανέωσης κυμαίνεται από 1Ηz έως 120Hz. Βελτιωμένη σε σχέση με το Z Fold4 είναι η φωτεινότητα, η οποία πλέον αγγίζει τα 1200 nits HBM (1.750 nits μέγιστη). Επανερχόμενοι στην εξωτερική οθόνη, αξίζει να υπογραμμίσουμε την ποιότητά της. Με ανάλυση 2.316×904 pixel, αναλογία 3.1:9 και adaptive refresh rate (48Hz έως 120Hz), πολλά smartphone θα ήθελαν να την έχουν ως τη μοναδική τους οθόνη!

Samsung Galaxy Z Fold5Στη θέση του chipset συναντάμε έναν από τους σημαντικότερους λόγους να επιλέξει κανείς το Z Fold5, καθώς το «Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy» αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Qualcomm μέχρι σήμερα. Το «for Galaxy» συνθετικό στην ονομασία του, μαρτυρά πως πρόκειται για μια ειδική έκδοση σε συνεργασία με τη Samsung, με CPU χρονισμένη ακόμα πιο ψηλά για ασυναγώνιστες επιδόσεις. Μια συσκευή, άλλωστε, που είναι κατασκευασμένη για να φιλοξενεί… extreme multitasking και gaming, δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο. Οι… απογειωμένες ικανότητες του επεξεργαστή και της GPU μας έκαναν να ξεχάσουμε γρήγορα το κυριότερο «μελανό» σημείο που εντοπίσαμε, τη σχετικά αργή (για τα δεδομένα flagship) φόρτιση των 25W. Κατά τα άλλα, η μπαταρία των 4400mAh ανταποκρίνεται επαρκώς στις απαιτήσεις μιας τυπικής μέρας ενός χρήστη Z Fold5.

Ομάδα που κερδίζει… ξαναφωτογραφίζει

Samsung Galaxy Z Fold5Ακολουθώντας το γνωστό ποδοσφαιρικό ρητό «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» η Samsung επέλεξε να εμπιστευτεί και πάλι το ίδιο setup στις κάμερες του Z Fold5 με αυτό του περσινού μοντέλου. Δύσκολα, άλλωστε, μπορεί να ξεπεράσει κανείς μια σύνθεση που περιέχει έναν ευρυγώνιο φακό πάνω από έναν ευμεγέθη αισθητήρα 50MP, έναν υπερευρυγώνιο φακό (123˚) με 12MP αισθητήρα και έναν τηλεφακό με 3x οπτικό zoom ζευγαρωμένο με 10MP αισθητήρα. Και φέτος η οπτική σταθεροποίηση χαρίζει εξαιρετικές λήψεις, ενώ η 4MP selfie κάμερα που φιλοξενείται κάτω από την εσωτερική οθόνη των 7,6 ιντσών είναι πρακτικά αόρατη. Παραπονεμένη δεν θα μπορούσε να μείνει ούτε η εξωτερική οθόνη, η οποία φιλοξενεί και αυτή με τη σειρά της μια selfie κάμερα με αισθητήρα 10MP, σε ορατή οπή, βέβαια.

Γεννημένος ηγέτης

Samsung Galaxy Z Fold5Ένα Samsung Galaxy Z Fold5 δεν μπαίνει στη ζωή του ιδιοκτήτη του ως «διακοσμητικό» gadget ή ως ακόμα μια συσκευή στην αιχμή της τεχνολογίας. Το Z Fold5 έχει κατασκευαστεί για να ανατρέπει τα δεδομένα της καθημερινότητάς μας, ενισχύοντας κάθε στιγμή της ημέρας μας με τα μοναδικά του εργαλεία. Είναι ιδανικό για κάθε δημιουργικό άνθρωπο που θέλει να μεγιστοποιήσει την παραγωγικότητά του, αλλά και για κάθε λάτρη της τεχνολογίας, ο οποίος αποζητά ένα «μαγικό κουτί» που να αποδίδει αψεγάδιαστα κάθε σύγχρονη μορφή ψηφιακής ψυχαγωγίας. Όσο ζήσαμε μαζί του, οι φορές που ήταν απαραίτητο να καταφύγουμε στον υπολογιστή μας ελαχιστοποιήθηκαν. Πολύ θετική εντύπωση μας προκάλεσε, επίσης, η εμπιστοσύνη που εμπνέει τόσο ο «μεντεσές» στα αναρίθμητα «άνοιξε-κλείσε» που δεν σταματήσαμε να πραγματοποιούμε, όσο και η ποιότητα κατασκευής, με θωράκιση από Corning Gorilla Glass Victus 2 και IPX8 αδιαβροχοποίηση. Αν διαλέγαμε μια συσκευή για να την τοποθετήσουμε στην «καρδιά» του Galaxy οικοσυστήματος, αυτή για εμάς σίγουρα θα ήταν το Z Fold5.

UPDATE (28/3/2024): Αναβάθμιση One UI 6.1

Από τις 28 Μαρτίου 2024, η ενημερωμένη έκδοση One UI 6.1 της Samsung φέρνει το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές. Ειδικότερα, οι σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Flip5, Z Fold5, Tab S9 (5G) και Tab S9 (WiFi) εξοπλίζονται με το Galaxy AI για να φέρουν στους χρήστες νέους τρόπους επικοινωνίας, δημιουργίας και παραγωγικότητας. Οι λειτουργίες Interpreter και Live Translate διευκολύνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό μεταφράζοντας τις συνομιλίες και τις κλήσεις του χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, με το Circle to Search with Google, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για οτιδήποτε επιθυμούν, κυκλώνοντάς το στην οθόνη του κινητού τους. Χάρη στη λειτουργία Generative Edit δεν έχει σημασία αν η φωτογραφία δεν βγήκε εξ αρχής τέλεια, αφού οι χρήστες μπορούν να την επεξεργαστούν όπως εκείνοι επιθυμούν. Τέλος, το Note Assist, με λειτουργίες όπως η αυτόματη μορφοποίηση κειμένου, η περίληψη και η μετάφραση, βελτιώνει ουσιαστικά την παραγωγικότητα του χρήστη σε καθημερινό επίπεδο.

 


Μας άρεσε

  • Η foldable AMOLED εσωτερική οθόνη είναι ακόμα πιο φωτεινή και εντυπωσιακή
  • O αξιόπιστος μηχανισμός αναδίπλωσης, οι IPX8 αντοχές και η προστασία Corning Gorilla Glass Victus 2 αφαιρούν κάθε ίχνος άγχους από την καθημερινή χρήση της συσκευής
  • Διαθέτει το ταχύτερο chipset του πλανήτη για Android συσκευές
  • Υποστηρίζει S Pen και θήκη που μπορεί να το φιλοξενήσει (δεν περιλαμβάνονται στη συσκευασία)

Δεν μας άρεσε

  • Εξακολουθούμε να θέλουμε ταχύτερη φόρτιση, κι ας πωλείται ξεχωριστά ο φορτιστής!
  • Με εξαίρεση το chipset, οι υπόλοιπες βελτιώσεις δεν είναι θεαματικές

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: Κύρια εσωτερική: 7.6 ιντσών QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex Display, ανάλυση 2176×1812 pixels, αναλογία 21.6:18, 120Hz adaptive refresh rate (1Ηz έως 120Hz), φωτεινότητα 1200 nits HBM/ 1.750 nits μέγιστη -Εξωτερική: 6.2 ιντσών HD+ Dynamic AMOLED 2X Display, ανάλυση 2316×904 pixel, αναλογία 3.1:9, 120Hz adaptive refresh rate (48Hz έως 120Hz)

Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm) for Galaxy με octa-core CPU (1xCortex-X3@3.36GHz & 2xCortex-A715@2.8GHz & 2xCortex-A710@2.8GHz & 3xCortex-A510@2.0GHz, GPU Adreno 740

Μνήμη: 12GB LPDDR5X RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 256GB, 512GB ή 1TB

Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 50MP με ευρυγώνιο φακό 23mm, f/1.8, 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS + 10MP με τηλεφακό 66mm, 3x οπτικό zoom, f/2.4, 1.0µm, PDAF, OIS + 12MP με υπερευρυγώνιο φακό 12mm (123˚), f/2.2, 1.12µm, βίντεο 4K@60fps, 1080p@60/240fps (gyro-EIS), 720p@960fps (gyro-EIS), HDR10+ και selfie-cam κάτω από την οθόνη 4MP, f/1.8, 26mm (ευρυγώνιος φακός), selfie-cam εξωτερικής οθόνης 10MP, f/2.2, 24mm (ευρυγώνιος φακός), 1/3″, 1.22µm, HDR, βίντεο 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/ax (6E) WiFi, NFC, Bluetooth 5.3

Extras: dual-band A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, Type-C USB 3.2 OTG, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο πλάι, dual-SIM & eSIM, δύο στερεοφωνικά ηχεία (Tuned by AKG), Samsung DeX, Samsung Knox με Knox Vault, IPX8 αντοχές σε νερό, Gorilla Glass Victus 2 σε πλάτη και πρόσοψη, υποστήριξη S Pen (πωλείται ξεχωριστά)

Δίκτυο:  5G

Μπαταρία: 4.400mAh διπλή μπαταρία με Super Fast Charging (έως 50% φόρτιση σε 30 λεπτά με 25W φορτιστή, ο οποίος πωλείται ξεχωριστά), Fast Wireless Charging 2.0, Wireless PowerShare 4.5W

Λειτουργικό: Android 13 (με  One UI 5.1.1)

Διαστάσεις: Διπλωμένο: 154,9×67,1×13,4 χιλ. (μέγιστο πάχος) / Ανοιχτό: 154,9×129,9×6.1 χιλ.

Βάρος: 253 γρ.