Το πολυπόθητο αναδιπλούμενο smartphone της σειράς Z Flip πλέον δελεάζει ακόμα περισσότερους… «αλλόθρησκους», χάρη στον κομψότερο σχεδιασμό του και την εντυπωσιακά αναβαθμισμένη εξωτερική του οθόνη.

Samsung Galaxy Z Flip5Μια διαφορετική συσκευή με διακριτή προσωπικότητα, κατασκευασμένη για ανθρώπους που δεν φοβούνται να ξεχωρίσουν επιχειρεί να γίνει το Samsung Galaxy Z Flip5 και η σύντομη συμβίωσή μας μαζί του ήταν αρκετή για να μας πείσει πως τα καταφέρνει μια χαρά! Η «Flip» εκδοχή των αναδιπλούμενων κινητών της Samsung εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια από πειραματισμός με την «trendy» πλευρά των foldable συσκευών σε κύριο πρωταγωνιστή μιας τάσης που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος μεταξύ των χρηστών με premium απαιτήσεις. Τα Ζ Flip δεν κατόρθωσαν απλά να ξεφύγουν από τη βαριά σκιά των επιβλητικών  Ζ Fold, αλλά να κυριαρχήσουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στην κατηγορία τους, κερδίζοντας την εκτίμηση τόσο του γυναικείου όσο και του ανδρικού κοινού.

Το αναδιπλούμενο κινητό της Samsung είναι ο ιδανικός πολιορκητικός κριός για ακόμα μια επέλαση τόσο στο στρατόπεδο με το… μήλο στην πλάτη, όσο και στη δυτική pop κουλτούρα συνολικά, η οποία δείχνει να λατρεύει τα τελευταία χρόνια κάθε πτυχή του κορεατικού lifestyle. Και πώς να μην ερωτευτεί κανείς το design του Z Flip! Με βάρος μόλις 187 γραμμάρια, το νέο, αδιάβροχο (IPX8) foldable της Samsung έχει πάχος που δεν ξεπερνά τα 6,9 χιλιοστά όταν είναι ανοιχτό, ενώ διπλώνοντάς το έχετε ένα φιλικό ακόμα και προς τις πιο στενές τσέπες gadget, με διαστάσεις 8,51×7,19×1,51 εκατοστών.

Εξωτερική οθόνη: Από κομπάρσος, πρωταγωνίστρια

Samsung Galaxy Z Flip5Η εξωτερική Super AMOLED οθόνη, γνωστή και ως Flex Window, είναι πραγματικά απολαυστική στη φετινή έκδοση του Z Flip, καθώς είναι πλέον 3,78 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη γενιά. Κάτω από την ασφαλή αγκαλιά του αδιαπέραστου Gorilla Glass Victus 2 συναντάμε μια 3,4 ιντσών Super AMOLED Display με ανάλυση 720×748 pixel και ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz, έτοιμη να φιλοξενήσει όχι μόνο τις ειδοποιήσεις σας, αλλά και μια σειρά από εξαιρετικά χρήσιμα widgets. Ευκολίες όπως ημερολόγιο, καιρός, βήματα, ξυπνητήρια, ηχογράφηση, κλήσεις, αγαπημένες επαφές, χρονόμετρα, ρυθμίσεις και έλεγχος των συσκευών του σπιτιού που έχετε εντάξει στη SmartThings πλατφόρμα είναι προσβάσιμες όσο η συσκευή παραμένει στην compact, διπλωμένη της μορφή. Χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε στην εσωτερική οθόνη, μπορείτε ακόμα και να απαντήσετε σε μηνύματα με πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY.

Ενισχυμένες είναι και οι δυνατότητες προσωποποίησης της αναβαθμισμένης εξωτερικής οθόνης του Galaxy Z Flip5, επιλέγοντας ανάμεσα σε πλήθος από νέα σχέδια ρολογιών και ορίζοντας δικό σας φόντο σε διάφορα format, όπως εικόνες, animated GIF και βίντεο. Αξίζει να αναφερθούμε και στη νέα θήκη Flipsuit (πωλείται ξεχωριστά), η οποία διακοσμείται με εναλλάξιμες κάρτες NFC σε πλήθος σχεδίων. Μόλις μια νέα κάρτα εισαχθεί στη θήκη, ανανεώνει αυτόματα και το wallpaper του Flex Window, ώστε να μοιράζονται την ίδια αισθητική! Εκεί, ωστόσο, που πραγματικά… διαπρέπει η εν λόγω οθόνη, είναι όταν τη χρησιμοποιούμε ως viewfinder για να τραβήξουμε selfies αξιοποιώντας τη διπλή κύρια κάμερα της συσκευής.

Ξεδιπλώνοντας το Z Flip5 μάς περιμένει μια… μεγαλοπρεπής 6,7 ιντσών Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex Display στο εσωτερικό, με ανάλυση 2.640×1080 pixels και 1200 nits μέγιστης φωτεινότητας. Η αναλογία ακολουθεί το βολικό στο χέρι 22:9 και όπως και στο περσινό μοντέλο, ο ρυθμός ανανέωσης μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το περιεχόμενο από 1Ηz έως 120Hz.

Επιδόσεις ανάλογες του φουτουριστικού look!

Samsung Galaxy Z Flip5Μια συσκευή που αιχμαλωτίζει τα βλέμματα όπου κι αν… ανοιγοκλείσει δεν είναι δυνατόν να μην έχει ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί σε επίπεδο chipset. Η επιλογή, λοιπόν, ήταν δεδομένη για την κορεατική εταιρεία και ακούει στο όνομα «Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy». Πρόκειται για την ειδική έκδοση του ταχύτερου chipset στον πλανήτη για Android συσκευές, η οποία από τη συνεργασία Samsung και Qualcomm, με αφορμή τα Galaxy S23. Με διαδικασία παραγωγής 4nm, οκταπύρηνη CPU με ηγέτη έναν Cortex-X3 πυρήνα, χρονισμένο ακόμα πιο γρήγορα στην «for Galaxy» έκδοση, στα 3.36GHz και μια GPU (Adreno 740) που παραπέμπει σε παιχνιδομηχανή, οι κορυφαίες επιδόσεις του Z Flip5 σε όλους τους τομείς είναι αδιαμφισβήτητες.

Κάμερα, κινητό και τρίποδο σε ένα πακέτο

Στον τομέα της κάμερας, η Samsung προτίμησε να εμπιστευτεί την πετυχημένη πεπατημένη του προκατόχου του φετινού της μοντέλου. Έτσι, στο Galaxy Z Flip5 συναντάμε ένα γνώριμο μα ταυτόχρονα αξιόλογο setup, με μια διπλή κύρια κάμερα στην πλάτη. Ένας 12MP αισθητήρας με ευρυγώνιο φακό (f/1.8) και ένας ακόμα 12MP αισθητήρας με υπερευρυγώνιο φακό 12mm (123˚) θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Samsung Galaxy Z Flip5Η selfie-cam έρχεται με ευρυγώνιο φακό και αισθητήρα 10MP, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κύρια κάμερα για τις selfies σας, στερεώνοντας μάλιστα όπου θέλετε και υπό οποιαδήποτε γωνία το κινητό με σκοπό να αξιοποιήσετε την εξωτερική του οθόνη ως viewfinder. Ανάμεσα στα αρκετά modes και λειτουργίες, ξεχωρίσαμε την ομαλή λήψη εν κινήσει χάρη στην «Super Steady» επιλογή σταθεροποίησης, καθώς και το «Auto Framing» που εξασφαλίζει ότι και η υπόλοιπη παρέα μας θα βρίσκεται εντός του κάδρου.

Και λίγη… μουρμούρα για το τέλος

Δύσκολα εντοπίζει κανείς παράπονα σε μια συσκευή που ενσωματώνει το ταχύτερο chipset του πλανήτη για Android συσκευές και παρόλαυτά διπλώνει σε μέγεθος που την καθιστά ένα από τα πιο θελκτικά προϊόντα τεχνολογίας που έχουμε δει ποτέ. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε πως η ενσύρματη φόρτιση των 25W και η ασύρματη φόρτιση των 15W, είναι πλέον ξεπερασμένες ακόμα και για mid-range συσκευές. Επίσης, η εντυπωσιακή κύρια κάμερα θα μπορούσε σίγουρα να βελτιωθεί περαιτέρω σε σχέση με το Galaxy Z Flip4, καθώς όποιος παίρνει στα χέρια του το Z Flip5 έχει αναμφίβολα τη διάθεση να κρατά ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά σε όλους τους τομείς. Κατά τα άλλα, το Z Flip5 κατάφερε με χαρακτηριστική ευκολία να μας παρασύρει στους ρυθμούς του, ειδικά όταν τους επέβαλε με μουσική που προέρχονταν από τα δύο… σοκαριστικά ποιοτικά στερεοφωνικά του ηχεία.

UPDATE (28/3/2024): Αναβάθμιση One UI 6.1

Από τις 28 Μαρτίου 2024, η ενημερωμένη έκδοση One UI 6.1 της Samsung φέρνει το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές. Ειδικότερα, οι σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Flip5, Z Fold5, Tab S9 (5G) και Tab S9 (Wi-Fi) εξοπλίζονται με το Galaxy AI για να φέρουν στους χρήστες νέους τρόπους επικοινωνίας, δημιουργίας και παραγωγικότητας. Οι λειτουργίες Interpreter και Live Translate διευκολύνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό μεταφράζοντας τις συνομιλίες και τις κλήσεις του χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, με το Circle to Search with Google, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για οτιδήποτε επιθυμούν, κυκλώνοντάς το στην οθόνη του κινητού τους. Χάρη στη λειτουργία Generative Edit δεν έχει σημασία αν η φωτογραφία δεν βγήκε εξ αρχής τέλεια, αφού οι χρήστες μπορούν να την επεξεργαστούν όπως εκείνοι επιθυμούν. Τέλος, το Note Assist, με λειτουργίες όπως η αυτόματη μορφοποίηση κειμένου, η περίληψη και η μετάφραση, βελτιώνει ουσιαστικά την παραγωγικότητα του χρήστη σε καθημερινό επίπεδο.


Μας άρεσε

  • Η σαφώς μεγαλύτερη εξωτερική οθόνη προσφέρει λειτουργικότητα και στιλ
  • Κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τη στιβαρότητα και την αντοχή της συσκευής.
  • Αξεπέραστες επιδόσεις με το κορυφαίο chipset του Android οικοσυστήματος
  • Δύο από τα καλύτερα ηχεία που έχουμε ακούσει ποτέ

Δεν μας άρεσε

  • Η ταχεία φόρτιση εξακολουθεί να υπολείπεται του ανταγωνισμού
  • Άξιζε μια αναβάθμιση στις ομολογουμένως πολύ ικανές του κάμερες

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: Κύρια 6,7 ιντσών Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex Display, ανάλυση 2.640×1080 pixels, HDR10+, 1200 nits (peak), αναλογία 22:9, προσαρμοστικός ρυθμός ανανέωσης (1Ηz έως 120Hz) -Εξωτερική: 3,4 ιντσών Super AMOLED Display, ανάλυση 720×748 pixel, ρυθμός ανανέωσης 60Hz με Gorilla Glass Victus 2

Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm) for Galaxy με octa-core CPU (1xCortex-X3@3.36GHz & 2xCortex-A715@2.8GHz & 2xCortex-A710@2.8GHz & 3xCortex-A510@2.0GHz, GPU Adreno 740

Μνήμη: 8GB RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 256GB ή 512GB

Κάμερα: Διπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 12MP με ευρυγώνιο φακό 24mm, f/1.8, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS + 12MP με υπερευρυγώνιο φακό 12mm (123˚), f/2.2, 1.12µm, βίντεο 4K@30/60fps, 1080p@60/240fps, 720p@960fps, HDR10+ και selfiecam 10MP, f/2.4, 26mm (ευρυγώνιος φακός), 1.22µm,             HDR, βίντεο 4K@30fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6Ε WiFi, NFC, Bluetooth 5.3 LE

Extras: dual-band A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, Type-C USB 2.0 OTG, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο πλάι, Nano-SIM/eSIM, δύο στερεοφωνικά ηχεία (Tuned by AKG),   32-bit/384kHz ήχος, IPX8 αντοχές σε νερό, Gorilla Glass Victus 2 στην πίσω πλευρά,

Samsung Knox με Samsung Knox Vault

Δίκτυο:  5G

Μπαταρία: 3.700mAh διπλή μπαταρία με Super Fast Charging (έως 50% φόρτιση σε 30 λεπτά με 25W φορτιστή, ο οποίος πωλείται ξεχωριστά), Fast Wireless Charging 2.0 (15W), Wireless PowerShare 4.5W

Λειτουργικό: Android 13 (με  One UI 5.1.1)

Διαστάσεις: Διπλωμένο: 85,1×71,9×15,1 χιλ. (μέγιστο πάχος) / Ανοιχτό: 165,1×71,9×6,9 χιλ.

Βάρος: 187 γρ.