H Royal Philips Electronics, η μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά αποτελέσματα το γ΄ τρίμηνο.


phillipsΑποτέλεσμα ήταν η τιμή της μετοχής της να ενισχυθεί στο υψηλότερο επίπεδο του έτους. Παρόλα αυτά, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι δεν έχει σημειωθεί ανάκαμψη στις περισσότερες αγορές του, και ότι οι διακοπές της Ημέρας των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων θα αποτελέσουν κρίσιμο τέστ όσον αφορά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγοραστών.


Τα καθαρά έσοδα της Philips το γ΄ τρίμηνο αυξήθηκαν σε 174 εκατομμύρια ευρώ (256 εκατ. δολ.), ή 19 σεντς ανά μετοχή, από 57
εκατ. ευρώ, ή 6 σεντς ανά μετοχή, την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αναλυτές πρόβλεπαν ζημία ύψους 44,7 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 11% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σε 5,6 δισ. ευρώ, αλλά τα στοιχεία ήταν καλύτερα του αναμενόμενου.


Η Philips, η οποία βρίσκεται στην διαδικασία περικοπής 6.000 θέσεων εργασίας φέτος, για να αντεπεξέλθει στην ύφεση, ανακοίνωσε ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθεί το κόστος πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ το 2010. Από το γ΄ τρίμηνο του 2008, η Philips έχει μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 9.786 κυρίως στους τομείς κατασκευής λαμπτήρων και ιατρικών μηχανημάτων. Ο κ. Σιβινιόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περικοπούν και άλλες θέσεις εργασίας στους δύο αυτούς τομείς το 2010


Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά τις προοπτικές της, ακολουθώντας το παράδειγμα ανταγωνιστών της, όπως της General Electric και της Siemens, που εκτιμούν ότι η ανάκαμψη δεν είναι ακόμη ισχυρή. «Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν την περίοδο των γιορτών», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Philips, Πιερ-Ζαν Σιβινιόν. «Αυτή είναι η στιγμή που θα δούμε πραγματικά εάν είναι παρόντες οι αγοραστές», τόνισε εστιάζοντας ιδιαίτερα στη γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών τον Νοέμβριο, και στα Χριστούγεννα.


Η Philips, η οποία είναι επίσης η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής λαμπτήρων στον κόσμο, ενώ βρίσκεται και μεταξύ των τριών κορυφαίων εταιρειών όσον αφορά την κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού νοσοκομείων, κατασκευάζει προϊόντα από MP3 και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, έως τοστιέρες και ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές.


Ανάκαμψη
Ο κ. Σιβινιόν δήλωσε επίσης ότι διατηρείται η επιφυλακτικότητα στον όμιλο όσον αφορά τις προοπτικές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς δεν υπάρχει δομική ανάκαμψη στις περισσότερες αγορές. Πάντως, υπάρχει αισιοδοξία ότι οι καταναλωτές, που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την ύφεση, θα αρχίσουν ξανά να ξοδεύουν, καθώς οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρώπη τον Αύγουστο δεν ήταν τόσο άσχημες όσον φοβούνταν πολλοί, ενώ οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν για πρώτη φορά το τελευταίο έτος.
Όμως, αναλυτές επιμένουν ότι το πόρισμα δεν έχει βγει ακόμη, καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα στην αγορά εργασίας, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τις καταναλωτικές δαπάνες.


Η απασχόληση δεν αναμένεται να ανακάμψει μέχρι να λήξει οριστικά η κρίση, και αποτελεί βασικό παράγοντα για τις καταναλωτικές δαπάνες, την αποπληρωμή χρεών, καθώς και την επούλωση των τραυμάτων της οικονομίας και των τραπεζών. Χθες το απόγευμα, η τιμή της μετοχής της Philips στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ ήταν ενισχυμένη κατά 6,9%, στα 18,210 ευρώ.