Η IBM και το The All England Lawn Tennis Club ανακοίνωσαν πρόσφατα νέες δυνατότητες ψηφιακής εμπειρίας των φιλάθλων του Wimbledon που θα ξεκινήσει στο φετινό πρωτάθλημα. 

  • Μια νέα λειτουργία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία generative AI του IBM watsonx, θα παράγει σχολιασμό για όλα τα στιγμιότυπα video κατά τη διάρκεια του Wimbledon
  • Για πρώτη φορά στο τένις, η λειτουργία IBM AI Draw Analysis θα παρέχει επίσης νέες στατιστικές  για να καθορίσει πόσο ευνοϊκή μπορεί να είναι η πορεία προς τον τελικό για κάθε παίκτη στον μονό αγώνα .

Οι νέες λειτουργίες επεκτείνουν τη σουίτα ψηφιακών εργαλείων για τους φιλάθλους στην εφαρμογή Wimbledon App και στο wimbledon.com. Είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η IBM και το Wimbledon χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να βοηθήσουν τους φιλάθλους να εμπλακούν  με τα Championships σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

AI Σχολιασμός της IBM

Η νέα λειτουργία AI Commentary θα παρέχει στους οπαδούς που παρακολουθούν βίντεο με στιγμιότυπα αγώνων, ηχητικό σχολιασμό των βασικών στιγμών, μαζί με λεζάντες, τις οποίες μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν. Το εργαλείο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους φιλάθλους μια πιο διορατική εμπειρία όταν παρακολουθούν σημαντικές στιγμές από αγώνες στην εφαρμογή Wimbledon App και στο wimbledon.com. Αυτή η φετινή εισαγωγή είναι ένα βήμα προς τη διάθεση σχολιασμού κατά τρόπο συναρπαστικό σε αγώνες εκτός των Show Courts του Wimbledon, οι οποίοι ήδη διαθέτουν ζωντανό ανθρώπινο σχολιασμό. 

Για την ανάπτυξη της νέας λειτουργίας, ειδικοί από τον τομέα IBM iX, τον experience design partner του IBM Consulting, συνεργάστηκαν με το The All England Club για να αξιοποιήσουν θεμελιώδη μοντέλα από το watsonx – την επιχειρηματική Data&AI πλατφόρμα της IBM – ώστε να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη στη μοναδική γλώσσα του τένις. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη  ( Generative AI) που βασίστηκε σε αυτά τα θεμελιώδη μοντέλα εφαρμόστηκε για να παράγει αφήγηση με διαφορετικές δομές προτάσεων και ποικιλία λέξεων, ώστε τα κλιπ να είναι ενημερωτικά και ελκυστικά. 

IBM AI Draw Analysis

Μια νέα ακόμα δυνατότητα  που θα εισαγάγει η IBM φέτος είναι το IBM AI Draw Analysis – η πρώτη στατιστική του είδους της στο τένις – το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσει πόσο ευνοϊκή μπορεί να είναι η πορεία προς τον τελικό για κάθε παίκτη στον μονό αγώνα. Η ευνοϊκότητα της κλήρωσης ενός παίκτη θα υποδεικνύεται με μια βαθμολογία κατά μήκος μιας κλίμακας, με βάση παράγοντες όπως οι αναμετρήσεις του παίκτη με πιθανούς μελλοντικούς αντιπάλους και τον τρόπο με τον οποίο η θέση του παίκτη στο ταμπλό συγκρίνεται με τους ανταγωνιστές. Αυτή η νέα ανάλυση θα βοηθήσει τους οπαδούς του τένις να ανακαλύψουν ανωμαλίες και πιθανές εκπλήξεις στον μονό αγώνα, οι οποίες δεν θα ήταν εμφανείς αν κοιτούσαμε μόνο την κατάταξη των παικτών, εμπνέοντας περισσότερη συζήτηση και συμμετοχή στην κοινότητα των οπαδών.

Ο Usama Al-Qassab, Marketing & Commercial Director του The All England Club, δήλωσε:Καινοτομούμε συνεχώς με τους συνεργάτες μας στην IBM για να παρέχουμε στους οπαδούς του Wimbledon, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, μια επιτυχημένη και ελκυστική ψηφιακή εμπειρία του Πρωταθλήματος. Φέτος, εισάγουμε νέα χαρακτηριστικά για τις ψηφιακές μας πλατφόρμες που χρησιμοποιούν την τελευταία τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης από την IBM για να βοηθήσουμε τους φιλάθλους να αποκτήσουν ακόμη πληρέστερη εικόνα για τον μονό αγώνα και να έχουν πρόσβαση σε σχολιασμό για μια ευρύτερη ποικιλία αγώνων μέσω των βίντεο με τα στιγμιότυπα των αγώνων μας.”

Ο Jonathan Adashek, Senior Vice President of Marketing and Communications της IBM, δήλωσε:Η IBM φέρνει νέα επίπεδα διορατικότητας και δέσμευσης στο 2023 Championships μέσω της χρήσης καινοτόμων νέων εργαλείων, που τροφοδοτούνται από θεμελιώδη μοντέλα  και γενετική τεχνητή νοημοσύνη από το watsonx. Έχουμε δει από πρώτο χέρι πώς αυτές οι τεχνολογίες έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όπως το Wimbledon να αυξήσουν το κοινό τους μέσω εξαιρετικών ψηφιακών εμπειριών. Η Data&AI πλατφόρμα που χρησιμοποιεί η IBM για να δημιουργήσει μοναδικές εμπειρίες φιλάθλων για το Wimbledon είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούμε για να προωθήσουμε τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό με πελάτες σε όλους τους τομείς και κλάδους.”


Τα νέα χαρακτηριστικά που θα εισαχθούν φέτος θα προστεθούν στη σουίτα ψηφιακών εργαλείων για τους φιλάθλους που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και είναι διαθέσιμα στην εφαρμογή Wimbledon App και στο wimbledon.com. Περιλαμβάνουν το IBM Power Index Leaderboard, το IBM Match Insights και τα εξατομικευμένα Highlights Reels και Recommendations. Χρησιμοποιώντας πάνω από 100.000 data points από κάθε χτύπημα που παίζεται κατά τη διάρκεια του τουρνουά, τα οποία αναλύονται από την τεχνολογία Watson AI της IBM στο IBM Cloud, αυτές οι ψηφιακές λειτουργίες έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τους φιλάθλους να καταλάβουν ποιους παίκτες πρέπει να ακολουθήσουν, πώς συγκρίνονται με τους αντιπάλους τους και ποιος είναι πιθανό να κερδίσει. Οι φίλαθλοι ενημερώνονται και συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά με νέες πληροφορίες προσαρμοσμένες στους παίκτες που ακολουθούν.

Το πρωτάθλημα του Wimbledon θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 16 Ιουλίου 2023. Για να δείτε την τεχνολογία σε δράση, επισκεφθείτε το wimbledon.com ή κατεβάστε την εφαρμογή Wimbledon App στην κινητή σας συσκευή, διαθέσιμη στο App Store και στο Google Play Store.