Με τρεις επιβλητικούς μα αθόρυβους ανεμιστήρες να μας καθησυχάζουν για την αποτελεσματικότητα του συστήματος ψύξης και να εγγυόνται την εξασφάλιση του μέγιστου των επιδόσεων που μπορεί να προσφέρει η GeForce RTX 4060 Ti GPU της Nvidia, η νέα πρόταση της MSI έρχεται με αρκετές… ιδιαιτερότητες.

Η νέα κάρτα γραφικών της MSI μόλις κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά και αποτελεί έναν από τους πιο προσιτούς τρόπους για να μυηθεί κανείς στην περιβόητη σειρά RTX 40 της Nvidia. Και χρησιμοποιώντας τη λέξη «προσιτούς» μην φανταστείτε, φυσικά, πως μιλάμε για κάποια low budget πρόταση, καθώς το κόστος της (τουλάχιστον τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) αγγίζει τα 649€. Δεν αποτελεί καν την πιο οικονομική RTX 4060 Ti πρόταση της MSI, καθώς ο τρίτος TorX Fan 5.0 ανεμιστήρας του TriFrozr 3 συστήματος της εταιρείας δεν έρχεται δίχως το τίμημά του στο κόστος. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια από τις πιο… premium low-end κάρτες της σειράς RTX 40, επιχειρώντας με αυτήν την ιδιότυπη έκφραση να αποτυπώσουμε την εντυπωσιακή υπεροπλία στην ψύξη μιας GPU που απέχει, ωστόσο, αρκετά σε επιδόσεις από τα υπόλοιπα -απλησίαστα στην τιμή- μέλη της σειράς RTX 40.

Όσον αφορά την υποκατηγορία των RTX 4060 Ti καρτών, η συγκεκριμένη υλοποίηση της MSI είναι μακράν η πιο… δροσερή αλλά και αθόρυβη στη λειτουργία της σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη. Αν οι δυο παραπάνω παράμετροι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή σας, τότε η GAMING X TRIO προσέγγιση έχει κατασκευαστεί για εσάς, παρέχοντας την άνεση για υπερχρονισμό της RTX 4060 Ti.  Επίσης, ως μέλος της νέας γενιάς RTX, η εν λόγω κάρτα μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογία DLSS 3 (Deep Learning Super Sampling 3), ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να δημιουργήσει ενδιάμεσα καρέ και να πολλαπλασιάσει έως και 4 φορές τον ρυθμό FPS (Frames Per Second), ξεπερνώντας κατά πολύ τις native δυνατότητες rendering του hardware. Η νέα αρχιτεκτονική «Ada Lovelace» μπορεί να καυχιέται για 4.352 CUDA Cores, 3ης γενιάς Ray Tracing Cores, 4ης γενιάς Tensor Cores και υποστήριξη DirectX 12 Ultimate, αλλά το DLSS 3 παραμένει το κύριο συστατικό που διαφοροποιεί αισθητά τα entry μοντέλα της. Αν αφαιρέσουμε, ωστόσο, αυτό το… «υπερόπλο», οι επιδόσεις της  MSI GeForce RTX 4060 Ti GAMING X TRIO 8GB (GDDR6) κυμαίνονται ελάχιστα πιο πάνω από τα επίπεδα μιας RTX 3060 Ti. Τουτέστιν, θα απολαύσετε 1080p ή 1440p gaming με άνεση στα 60fps στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αλλά αν θέλετε να περάσετε σε 4Κ ανάλυση, θα χρειαστούν… άφθονοι συμβιβασμοί στην ποιότητα και στο frame rate.

Στα θετικά πρέπει να συμπεριλάβουμε τόσο τον RGB LED φωτισμό, όσο και το συνοδευτικό στήριγμα, για να μην αγχώνεστε αν η «θηριώδης» (σε μήκος τουλάχιστον) κάρτα ταλαιπωρεί την μητρική πλακέτα με το βάρος της. Το μεγάλο μήκος της αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στον τρίτο ανεμιστήρα αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η συνολική αίσθηση του design και της ποιότητας κατασκευής της κάρτας μάς ενθουσίασε.

Στην πίσω πλευρά συναντάμε 3x DisplayPort (v1.4a) και μια HDMI (2.1a) που μπορεί να υποστηρίξει VRR και μέχρι και 4K@120Hz HDR ή 8K@60Hz HDR, επιδόσεις μάλλον απλησίαστες για μια RTX 4060 Ti. Επίσης, η σύνδεση με το τροφοδοτικό είναι αρκετά απλή (1x 8 pin). Αν η ελάχιστη ισχύς του τροφοδοτικού σας ξεπερνά τα 550W δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Συνοψίζοντας, θεωρούμε πως η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών θα αποτελέσει μια αξιόπιστη πρόταση που θα σας απαλλάξει από το άγχος της πτώσης των επιδόσεων λόγω ελλιπούς ψύξης και από την ηχορύπανση των ανεμιστήρων, αρκεί να προσαρμόσει ελαφρώς προς τα κάτω την τιμή της. Αν θέλετε να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα της DLSS 3 τεχνολογίας θα βρείτε στην MSI GeForce RTX 4060 Ti GAMING X TRIO 8 B έναν αξιόμαχο συμπαραστάτη, δίχως να φτάσετε το τροφοδοτικό σας και όποιον πληρώνει τον λογαριασμό του ρεύματος στα όριά τους! Διαφορετικά, αν η «τεχνητή» μεγιστοποίηση του frame rate σας βρίσκει αντίθετους, τότε ίσως να πρέπει να στρέψετε την έρευνά σας σε RTX κάρτες προηγούμενης γενιάς, μα ανώτερης κατηγορίας, όπως πχ μια RTX 3070.