Λιγότερες κατά μέσο όρο μηνιαίως, σε σχέση με πέρσι, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι οι νέες συνδέσεις της σταθερής τηλεφωνίας που ως απελευθερωμένες γραμμές εξυπηρετούνται από τους εναλλακτικούς παρόχους.

Γράφει η Τέτη Ηγουμενίδη


Στο 9μηνο του τρέχοντος έτους η τηλεπικοινωνιακή αγορά όσο αφορά τους συνδρομητές της σταθερής τηλεφωνίας που δεν εξυπηρετούνται από τον ΟΤΕ έχει κινηθεί με ρυθμό 26.000 νέες συνδέσεις κατά μέσο όρο μηνιαίως. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία οι απελευθερωμένες γραμμές στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν συνολικά 884.000 έναντι 650.000 που ήταν στο τέλος του 2008, δηλαδή φέτος οι νέες απελευθερωμένες συνδέσεις είναι περί τις 234.000.
Τα νούμερα για το 2009, φαίνεται να υπολείπονται αυτών της προηγούμενης χρήσης όπου οι εναλλακτικοί πάροχοι είχαν αποσπάσει από τον ΟΤΕ περίπου 380.000 συνδέσεις ή 31.666 κατά μέσο όρο μηνιαίως.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι φέτος οι «δραστήριες» και «επιθετικές» όσο αφορά την τιμολογιακή τους πολιτική εταιρείες, είναι λιγότερες απ΄ ότι πέρσι. Πιθανότατα ωστόσο προς το τέλος του έτους τα δεδομένα να αλλάξουν και οι νέες συνδέσεις των εναλλακτικών φορέων σταθερής τηλεφωνίας να κινηθούν ταχύτερα ανοδικά, αφού συνήθως στο τελευταίο δίμηνο παρατηρείται το φαινόμενο των προσφορών.
Η Forthnet έχει περί τους 276.000 δικούς της πελάτες (που δεν πληρώνουν πάγιο στον ΟΤΕ), η hellas on line η οποία έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα φέτος περί τους 247.000, η Tellas η οποία όπως είναι γνωστό έχει συγχωνευτεί με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind περί τους 182.000, η On Telecoms περί τους 103.000 η Vivodi 30.000, η Cyta Ελλάς 36.000 και οι υπόλοιποι μικροί 9.000 απελευθερωμένες συνδέσεις.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η Forthnet συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά διατηρώντας την πρώτη θέση. Η hellas on line είναι η εταιρεία η οποία φέτος «έτρεξε» περισσότερο από όλες. Η συνεργασία της με τη Vodafone εκτιμάται ότι θα της δώσει τη δυνατότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνδρομητικής της βάσης. Υστέρηση στην ανάπτυξη της συνδρομητικής τους βάσης παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες η On Telecoms και η Vivodi οι οποίες βαδίζουν προς τη λειτουργική τους συγχώνευση.
Σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσιάζει η Cyta Ελλάς παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιείται μόνον σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές (Κρήτη και Βόρειο Ελλάδα) και με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα ξεκινήσει να παρέχει υπηρεσίες και σε περιοχές που δεν σχετίζονται με το πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας που έχει αναλάβει.