Το Flood Hub επεκτείνεται σε 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παρέχοντας προβλέψεις έως και 7 ημέρες πριν από μια πλημμύρα, σε 460 εκατομμύρια ανθρώπους.

Φαινόμενα φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι πλημμύρες, αυξάνονται συνεχώς σε συχνότητα και ένταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, απειλώντας την ασφάλεια και τις συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καταστροφικές πλημμύρες επηρεάζουν κάθε χρόνο πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, προκαλώντας ζημιές ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ως μέρος της προσπάθειάς μας να αξιοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επεκτείνουμε σήμερα τα συστήματά μας για την πρόβλεψη πλημμυρών σε 80 χώρες. Έτσι, με την ένταξη 60 νέων χωρών από ολόκληρη την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Ελλάδας), την Αφρική, την περιοχή Ασίας και Ειρηνικού, καθώς και τη Νότια και Κεντρική Αμερική, η πλατφόρμα Flood Hub περιλαμβάνει πλέον μερικές από τις περιοχές του κόσμου με το μεγαλύτερο ποσοστό έκθεσης σε κινδύνους από πλημμύρες ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, προστατεύοντας 460 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Το Flood Hub μπορεί να χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, οργανισμούς βοήθειας και μεμονωμένους χρήστες, προκειμένου να λαμβάνουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και να προετοιμάζονται για πιθανές πλημμύρες, έχοντας πρόσβαση σε δεδομένα και προβλέψεις βάθους 7 ημερών. Πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, όπου τέτοιες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες σε βάθος μόλις 48 ωρών.

Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης του Flood Hub χρησιμοποιεί πλήθος διαφορετικών  δημόσιων πηγών πληροφοριών, όπως δελτία καιρού και δορυφορικές εικόνες. Στη συνέχεια, συνδυάζει δύο μοντέλα: το Hydrologic Model, το οποίο προβλέπει την ποσότητα νερού που ρέει σε ένα ποταμό και το Inundation Model, που προβλέπει ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και σε τι ύψος θα φτάσουν τα νερά.

Ολοένα εργαζόμαστε για την επέκταση του συστήματος ειδοποίησης για πλημμύρες στις υπηρεσίες Google Search και Google Maps, ώστε οι πληροφορίες του να είναι προσβάσιμες από όσους τις χρειάζονται.

Χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για την προετοιμασία σε περίπτωση πλημμύρας

Το 2018 λανσάραμε το σύστημα flood forecasting στην Ινδία, επεκτείνοντάς το, στη συνέχεια, στο Μπαγκλαντές, ως βοήθημα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών που συμβαίνουν εκεί κάθε χρόνο. Χάρη στη πρόοδο που έχουμε σημειώσει στα παγκόσμια συστήματα πρόβλεψης μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης, το 2022 καταφέραμε να διαθέσουμε την τεχνολογία αυτή σε 18 επιπλέον χώρες, ανοίγοντας το δρόμο για  παγκόσμια επέκταση.

Το Flood Hub αποτελεί μέρος του προγράμματός μας Crisis Response για την παροχή έγκυρων πληροφοριών και πηγών σε στιγμές κρίσης – όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς. Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, συνεργαζόμαστε με ομάδες άμεσης δράσης για την ανάπτυξη τεχνολογίας και προγραμμάτων που συμβάλλουν στη προστασία του κόσμου, την ενημέρωση του και την αποφυγή της έκθεσης του σε κίνδυνο.

Επιπλέον, σε στήριξη των κοινοτήτων που είναι περισσότερο ευάλωτες απέναντι σε φαινόμενα πλημμυρών, αλλά ίσως να μην έχουν πρόσβαση σε έξυπνα τηλέφωνα  ή στο διαδίκτυο, το Google.org συνεργάζεται με οργανισμούς όπως το Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, το Indian Red Cross Society και το Inclusion Economics team του Yale University, για τη δημιουργία δικτύων έγκαιρης ειδοποίησης εκτός διαδικτύου από ειδικά εκπαιδευμένους, πρόθυμους και έμπιστους εθελοντές, που θα πολλαπλασιάσουν την εμβέλεια προώθησης των μηνυμάτων του Flood Hub. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ομάδας του Yale και της ΜΚΟ Yuganter, οι κοινότητες που έχουν τοπικούς εθελοντές έχουν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες  να λάβουν τις ειδοποιήσεις πριν φτάσουν τα νερά στην περιοχή τους – κάτι που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για πολλούς.

Και ενώ θα εξακολουθούμε να βελτιώνουμε τα παγκόσμια μοντέλα μας Τεχνητής Νοημοσύνης για την πρόβλεψη πλημμυρών, θα εξακολουθούμε παράλληλα να στηρίζουμε μέσω της τεχνολογίας τις κοινότητες που κινδυνεύουν, με στόχο να περιορίζονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.