Πιθανές ημερομηνίες επικύρωσης του κειμένου είναι οι 11η ή 18η Ιουνίου

ΟΤΕΣτην Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκε χθες η συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με την Deutsche Telekom, προκειμένου να επικυρωθεί το κείμενο της στις 11 ή στις 18 Ιουνίου. Βασικό ρόλο για να ψηφιστεί η συμφωνία των δύο πλευρών, παίζει η έναρξη της λειτουργίας των θερινών τμήματων της Βουλής.

Αρχικά, πιθανή ημερομηνία της έναρξης θεωρείται η 14η Ιουνίου, με την υπόθεση να ξεκαθαρίζει ακόμη και σήμερα. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του, ότι σίγουρα την επόμενη εβδομάδα δεν πρόκειται να συζητηθεί η συμφωνία στην Ολομέλεια της Βουλής διότι θ’ απουσιάζει στο εξωτερικό. Ο κ. Αλογοσκούφης επιθυμεί να είναι παρών τόσο στη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όσο και στην αντίστοιχη που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια.

Σε ένα κείμενο 120 σελίδων, η συμφωνία κατατέθηκε χθες γραμμένη στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, συνοδευόμενο από την Αιτιολογική Έκθεση και την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε μία συμφωνία σε δύο μέρη, με το πρώτο ν’ αφορά την πώληση των μετοχών από το ελληνικό Δημόσιο στην Deutsche Telekom, και το δεύτερο να περιλαμβάνει τη συμφωνία μετόχων που αφορά τη διοίκηση και τη διαχείριση του ελληνικού Οργανισμού τηλεπικοινωνιών.

Στη πρώτη ανάγνωση της, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φανερώνεται το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει «δεθεί» με την γερμανική εταιρεία και αντίστροφα, αναφέροντας παράλληλα, ότι σε πιθανή αποτυχία του μοντέλου διοίκησης, δεν θα υπάρχει διέξοδος για το ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχο είναι το σκηνικό και για την Deutsche Telekom, ωστόσο θα έχει πάντοτε τη δυνατότητα να πουλήσει τη συμμετοχή της και να φύγει.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι η πλήρης παράδοση των θυγατρικών του Οργανισμού στην Deutsche Telekom. Βάσει της συμφωνίας, διορίζονται μέχρι δύο μέλη από το ελληνικό Δημόσιο στα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών (όταν αυτό θα είναι πενταμελές) και ένα μέλος σε κάθε άλλη περίπτωση (όταν το Δ.Σ. έχει μικρότερο συνολικό αριθμό μελών από πέντε).

Η συμφωνία δεσμεύει τη συμμετοχή των δύο εταίρων στο 25% συν μία μετοχή για καθένα από τους δύο για τα επόμενα τρία χρόνια, εφόσον το ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέσει άλλο ποσοστό του ΟΤΕ στην γερμανική εταιρεία. Στην περίπτωση που η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου πέσει κάτω από το 20%, η Deutsche Telekom μπορεί να προχωρήσει σε αγορές μετοχών ΟΤΕ από την αγορά και ν’ αυξήσει τη συμμετοχή της πάνω από το 25%.