Βάζουμε στο… μικροσκόπιο το ηχείο που χάρη στην υποστήριξη Dolby Atmos Spatial Audio, υπόσχεται να αναβαθμίσει την εμπειρία ακρόασης μουσικής, χαρίζοντας νέες και πρωτόγνωρες διαστάσεις στον ήχο που φτάνει στα αφτιά μας.

Sonos Era 300H Sonos δεν είναι από τις εταιρείες που «βομβαρδίζουν» με νέους κωδικούς προϊόντων κάθε χρονιά την αγορά. Σε μία διαδρομή που πλέον ξεπερνά τις δυο δεκαετίες έχει αποδείξει πως κάθε της κυκλοφορία είναι προσεκτικά μελετημένη και πραγματοποιείται μόνο όταν η εταιρεία κρίνει πως έχει κάτι πραγματικά νέο να προσφέρει στους απανταχού μουσικόφιλους. Το Era 300 αποτελεί την πιο χαρακτηριστική «ενσάρκωση» της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, καθώς στηρίζεται σε μια τεχνολογία που, σύμφωνα με τη Sonos, αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα της βιομηχανίας, τον χωρικό ήχο (ή αλλιώς Spatial Audio). Το πάντα δραστήριο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας θεωρεί πως η τρισδιάστατη «χαρτογράφηση» της μουσικής στον χώρο θα φέρει αλλαγές, παρόμοιες με αυτές της εποχής της μετάβασης από τον μονοφωνικό ήχο στον στερεοφωνικό.

Από το multi-room, στο multi… dimensional!

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά επιτεύγματα της Sonos εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ο multi-room ήχος. Κάτω από την ομπρέλα μιας εύχρηστης εφαρμογής για smartphone μπορείτε να συντονίσετε κάθε Sonos απόκτημά σας, σε όποιο δωμάτιο του σπιτιού κι αν βρίσκεται, προκειμένου να παίζει τη μουσική που ορίζετε, έχοντας την άνεση του κινητού σας. Μπορείτε να γκρουπάρετε ηχεία κατά βούληση, δημιουργώντας για παράδειγμα ένα κινηματογραφικό surround setup γύρω από την τηλεόραση του σαλονιού σας. Με το Era 300, η εταιρεία δίνει έμφαση στη surround αίσθηση που μπορεί να προκύψει ακόμα και από ένα και μοναδικό ηχείο, μία εμπειρία που δεν απευθύνεται μόνο σε σινεφίλ ή gamers, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα, αλλά και σε όσους αποζητούν μια εντελώς διαφορετική αίσθηση ακρόασης της αγαπημένης τους μουσικής.

Unboxing και πρώτες ρυθμίσεις

Βγάζοντας το κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό PCR πολυπόθητο ηχείο από την πρακτική του συσκευασία όπου το χαρτί είναι 100% βιώσιμης προέλευσης, το κλεψυδρόμορφο σχήμα του αρχικά μας ξένισε λίγο. Σύντομα θα παίρναμε την απάντησή μας στο ερώτημα «γιατί αυτό το εκκεντρικό design;» και, μάλιστα, με ηχηρό τρόπο! Κάθε γωνία και αναλογία έχει μελετηθεί σχολαστικά, ώστε να ενισχύει την κατεύθυνση και τη διασπορά του ήχου, προκειμένου να «περικυκλώνει» τον ακροατή. Για τον λόγο αυτό, η χρήση της τεχνολογίας Trueplay είναι παραπάνω από επιτακτική. Πρόκειται για τη λειτουργία που θα βρείτε στην εφαρμογή, τόσο για Android όσο και iOS κινητά, η οποία αξιοποιεί τη συστοιχία μικροφώνων του Era 300, προκειμένου να αναλύσει την ακουστική του χώρου και να βελτιστοποιήσει αυτόματα το EQ του ηχείου, ανάλογα με την τοποθέτησή του. Επιπρόσθετα, τα μικρόφωνα απομακρυσμένου πεδίου χρησιμοποιούν προηγμένη διαμόρφωση δέσμης και πολυκαναλική ακύρωση, ηχούς για γρήγορο και ακριβή έλεγχο φωνής, μέσω του Sonos Voice Control (στα αγγλικά ή γαλλικά προς το παρόν) ή μέσω αξιοποίησης της Alexa. Δυστυχώς, δεν υποστηρίζεται Google Assistant, όπως σε άλλα μέλη της Sonos οικογένειας, κάτι που οφείλουμε να συμπεριλάβουμε στα ελάχιστα αρνητικά σημεία που βρήκαμε στη νέα σειρά Era.

Αντιθέτως, στα θετικά προσμετράται η βαρύτητα που έχει δοθεί στον έλεγχο της ιδιωτικότητας, καθώς υπάρχει φυσικός διακόπτης στην πίσω πλευρά του ηχείου που απενεργοποιεί πλήρως τα μικρόφωνα και ειδικό κουμπί στην πάνω πλευρά που σταματά την καταγραφή ήχου από τον φωνητικό βοηθό Sonos Voice Control. Κοντά σε αυτό βρίσκεται και ένα νέο συρόμενο ρυθμιστικό αφής για ευκολότερο έλεγχο της έντασης, διατρέχοντας με το δάχτυλο ένα ευχάριστο στην αφή… αυλάκι με τα σύμβολα «–» και το «+» στις άκρες του. Συνεχίζοντας την… αφήγηση των πρώτων μας στιγμών με το Era 300, έπειτα από την άμεση ανίχνευση, ενεργοποίηση και σύνδεσή του στο τοπικό WiFi δίκτυο μέσα από το προφίλ μας στο αντίστοιχο app, πραγματοποιήσαμε το σύνηθες firmware update και ήμασταν έτοιμοι για ακρόαση.

Μπαίνοντας στον… συναυλιακό χώρο του Apple Music

Η ακρόαση Dolby Atmos Spatial Audio δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί με λέξεις. Το βάθος που αποκτά η μουσική χτυπά… ευαίσθητες χορδές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος κάθε ηχητικό ερέθισμα. Ευτυχώς, οι περισσότεροι δημιουργοί δεν έχουν παρασυρθεί από τις νέες δυνατότητες του χωρικού ήχου και δύσκολα βρίσκει κανείς κομμάτια που έχουν διασπείρει στα όρια της υπερβολής τις πηγές στον χώρο, κάτι που θα παρέπεμπε περισσότερο σε ειδικά εφέ videogame, παρά στην αίσθηση μιας ζωντανής ορχήστρας. Η εμπειρία μας από πολλά διαφορετικά είδη μουσικής που εντοπίσαμε δίχως κόπο στις ειδικές κατηγορίες Dolby Atmos της πλατφόρμας Apple Music μάς έδινε την αίσθηση πως στο δωμάτιο πραγματοποιείται live, πως ο χώρος ξαφνικά απέκτησε μια σκηνή όπου κάθε όργανο έχει τη δική του διακριτή θέση, μα το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια από κοινού «επίθεση» ποιοτικού και μεστού ήχου στα αφτιά μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Sonos υπήρξε ο πρώτος συνεργάτης του Apple Music που προσφέρει Spatial Audio (χωρικό ήχο) στο σπίτι, μια τάση που εξελίσσεται γρήγορα σε πρωταρχική μορφή ηχογράφησης μεταξύ κορυφαίων καλλιτεχνών, παραγωγών και μηχανικών ήχου. Το Apple Music με Spatial Audio είναι πλέον διαθέσιμο εκτός από το Era 300 και στις Arc και Beam (Gen 2) ηχόμπαρες της εταιρείας, προσφέροντας έναν συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο κομματιών, αλλά και ειδικά επιμελημένα Dolby Atmos playlist με διάσημους καλλιτέχνες από όλα τα είδη μουσικής. Εκτός από το Apple Music, μουσικά κομμάτια με χωρικό ήχο θα βρείτε και στο Amazon Music, αλλά δυστυχώς όχι στο Spotify, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ματιές στα ενδότερα

Παρά τον compact σχεδιασμό του, το Era 300 διαθέτει έξι ισχυρούς οδηγούς, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις… πολυκατευθυντικές απαιτήσεις της τεχνολογίας Dolby Atmos. Οι έξι ψηφιακοί ενισχυτές κατηγορίας D έχουν ρυθμιστεί με ακρίβεια, αξιοποιώντας στο μέγιστο την ιδιαίτερη ακουστική αρχιτεκτονική του ηχείου. Τέσσερα tweeter επωμίζονται την αναπαραγωγή των υψηλών και μεσαίων συχνοτήτων. Το μεσαίο tweeter σημαδεύει απευθείας τον ακροατή, τη στιγμή που δύο μεσαία tweeter με πλευρική κατεύθυνση δημιουργούν στερεοφωνικό διαχωρισμό. Ακόμα ένα tweeter φιλοξενείται σε μια κατευθυντική κόρνα, στοχεύοντας προς τα πάνω, ώστε να επιτρέπει στον ήχο να αντανακλά στην οροφή και να περικυκλώνει τον… τυχερό ακροατή. Ταυτόχρονα, δύο woofer, στραμμένα αριστερά και δεξιά για στερεοφωνική αναπαραγωγή, αναλαμβάνουν τις χαμηλότερες συχνότητες, υποκαθιστώντας επάξια ακόμα και τον ρόλο του subwoofer. Αν, βέβαια, συνδέσετε ένα subwoofer της Sonos, όπως π.χ. το Sub Mini, οι γείτονες θα… «δεινοπαθήσουν» ακόμα περισσότερο!

Συνδεσιμότητα

Όπως κάθε Sonos συσκευή, το Era 300 φημίζεται για την «εξυπνάδα» του και τις πολλαπλές επιλογές συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο για απευθείας αναπαραγωγή μουσικής από σχεδόν κάθε δημοφιλή streaming πλατφόρμα στον πλανήτη. Τον ρόλο του «πύργου ελέγχου» αναλαμβάνει η εφαρμογή Sonos, ενώ το ηχείο υποστηρίζει Apple AirPlay 2, Bluetooth για απευθείας σύνδεση με κινητό (υπάρχει και ειδικό κουμπί σύζευξης), καθώς και WiFi για σύνδεση με το router σας. Στο internet μπορείτε να συνδεθείτε και ενσύρματα, μέσω καλωδίου Ethernet, αρκεί, βέβαια, να αποκτήσετε τον προσαρμογέα Sonos Combo Adapter (πωλείται ξεχωριστά), ο οποίος αξιοποιεί την USB-C υποδοχή. Με τη βοήθειά του ίδιου ή ενός ακόμα πιο απλού προσαρμογέα Line-In της εταιρείας, μπορείτε να συνδέσετε και μια εξωτερική πηγή ήχου με καλώδιο auxiliary. Η ιδέα, όμως, της αγοράς επιπρόσθετου εξοπλισμού για τις παραπάνω εναλλακτικές συνδεσιμότητας δεν ενθουσιάζει προφανώς κανέναν, ωστόσο, γλυτώνει από ένα ακόμα μεγαλύτερο αρχικό κόστος κτήσης όσους μπορούν να ζήσουν και χωρίς αυτές. Δυστυχώς, δεν προβλέπεται ούτε HDMI συνδεσιμότητα, αλλά αν αυτό για εσάς είναι απαραίτητος όρος, μάλλον θα πρέπει να εξετάσετε την αγορά μιας soundbar…

Η ισχύς εν τη ενώσει!

Το Era 300 μπορεί να στέκεται υπέροχα αυτόνομα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί το πρώτο ηχείο της Sonos που προσφέρει ήχο surround πολλαπλών καναλιών όταν χρησιμοποιείται ως πίσω ηχείο του home cinema. Συνδυάζοντας δύο ηχεία με μια Arc ή Beam (Gen 2) ηχομπάρα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια κινηματογραφικού επιπέδου εμπειρία Dolby Atmos. Το κόστος μιας τέτοιας… ελίτ σύνθεσης μπορεί να είναι απαγορευτικό για την πλειονότητα των καταναλωτών, ωστόσο, δεν παύει να είναι μια επένδυση που θα ανταμείβει όποιον την τολμήσει για πάρα πολλά χρόνια.

Τελευταίες θετικές πινελιές

Κλείνουμε με λεπτομέρειες που είναι ενδεικτικές της σπουδής που έχει αφιερώσει η αμερικανική εταιρεία πάνω σε κάθε πτυχή του Era 300. Η συσκευή παρά το πλήθος των δυνατοτήτων της έχει σχεδιαστεί με τρόπο που ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας (κάτω των 2W) όταν βρίσκεται σε αδράνεια. Παράλληλα, η Sonos έχει μειώσει τη χρήση υλικών, όπως η κόλλα, αντικαθιστώντας την με βίδες για εύκολη αποσυναρμολόγηση και επισκευή. Το Era 300 θα σας συντροφεύσει για πολλά χρόνια, ευφραίνοντας τα αφτιά σας και βάζοντάς σας στον πειρασμό να το πλαισιώσετε και με άλλα μέλη της Sonos οικογένειας. Για εμάς αποτελεί, πλέον, τον αγαπημένο μας τρόπο να απολαύσουμε μουσική από όλες τις streaming πλατφόρμες, παρέα με Dolby Atmos κινηματογραφικά blockbuster και σειρές από τη στιγμή που το εντάξαμε στο Sonos surround setup μας. Τα πάντα αποκτούν άλλη διάσταση με τη βοήθειά του!


Χαρακτηριστικά

Ήχος: 6 ψηφιακοί ενισχυτές κατηγορίας D, 4 tweeter, 2 woofer

Μικρόφωνα: Συστοιχία μικροφώνων απομακρυσμένου πεδίου με διακόπτη απενεργοποίησης, συντονισμός Trueplay, Sonos Voice Control

Συνδεσιμότητα: WiFi 802.11a/b/g/n/ac/ax (2,4GHz/5GHz), Bluetooth 5.0, θύρα USB-C για σύνδεση auxiliary, μέσω προσαρμογέα Line-In της Sonos ή και για σύνδεση Ethernet, μέσω του προσαρμογέα Sonos Combo Adapter (οι προσαρμογείς πωλούνται ξεχωριστά)

Χρώμα: Μαύρο ή λευκό matte

Διαστάσεις: 18,5x26x16 εκ.

Βάρος: 4,47 κιλά