Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού,  παρευρέθηκε στο Smart Factory Conference, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2023. Ο Αθανάσιος  Παπαθανασόπουλος, Industry Segment Manager & Country Sustainability Leader, στην ομιλία του με θέμα: “Bringing innovation to life with Data Driven Automation”, ανέδειξε τις προηγμένες λύσεις της εταιρείας.  

Στο πλαίσιο του συνέδριου, ο κ. Παπαθανασόπουλος υπογράμμισε ότι στόχος της Schneider Electric είναι να ενθαρρύνει τον κόσμο να αξιοποιήσει στο έπακρο την ενέργεια και να διαχειριστεί τους πόρους που διαθέτει. Όσον αφορά στο βιομηχανικό περιβάλλον, καθώς παρατηρείται αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, η Schneider  Electric έχει μια ευρεία σειρά ψηφιακών εργαλείων, κατάλληλων να υποστηρίξουν κάθε ανάγκη των συνεργατών και πελατών της. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της ευελιξίας των συστημάτων αυτοματισμού, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση όσον αφορά στις τιμές της ενέργειας. Οι βιομηχανίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με Big Data και για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει τα συστήματα να μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, να είναι πάντα ανοιχτά και να υπάρχει διαλειτουργικότητα. 

Aθανάσιος  Παπαθανασόπουλος, Industry Segment Manager & Country Sustainability Leader

«Πρέπει να αποδεσμεύσουμε το hardware από το software. Αρκετοί προμηθευτές υποστηρίζουν ότι το σύστημά τους είναι ανοιχτό. Τι γίνεται όμως με την ευελιξία; Στην Schneider Electric, διαθέτουμε συστήματα λογισμικού ελέγχου για να γίνει η διασύνδεση σε όλα τα επίπεδα βιομηχανικών λειτουργιών μηχανών, υβριδικών και διεργασιών. Τα υφιστάμενα συστήματα είναι συστήματα σχεδιασμού όπου δεν είναι εύκολη η διεπαφή (interface). Στην βιομηχανία χρειάζεται ένα μοντέλο με τη φιλοσοφία των εφαρμογών Plug and Produce, που επί της ουσίας είναι ένας a la carte αυτοματισμός, όπου το κόστος και η απόδοση βελτιστοποιούνται», ανέφερε ο κ. Παπαθανασόπουλος. «Ενστερνιζόμαστε πλήρως τον καθολικό αυτοματισμό. Για τον λόγο αυτό στο σύστημα automation expert έχουμε προχωρήσει στην πλήρη αποσύνδεση του hardware με το software, δηλαδή ο εικονικός έλεγχος μπορεί να εκτελεστεί σε οποιαδήποτε συσκευή υπολογιστών Windows ή Linux, παρέχοντας στις βιομηχανικές επιχειρήσεις πρωτοφανή ευελιξία. Χτίζουμε βιομηχανικό οικοσύστημα πληροφορίας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής ενεργειακών πληροφοριών μεταξύ της βιομηχανίας και των stakeholders», συμπλήρωσε.  

Στο Smart Factory Conference, ειδήμονες του βιομηχανικού κλάδου αναδεικνύουν τον καταλυτικό ρόλο των τεχνολογιών αιχμής στην αλυσίδα αξίας των βιομηχανιών, την αναμόρφωση των επιχειρηματικών και λειτουργικών μοντέλων, ενώ υπογραμμίζουν καίρια ζητήματα που συνοδεύουν το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού.