Η Nokia Siemens Networks παρουσιάζει την ολοκληρωμένη της πρόταση για το LTE στην Αθήνα, επόμενη στάση του European Roadshow, η οποία εξασφαλίζει πραγματικές κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες.


nokia_siemens_networksΠρόσφατα, η Nokia Siemens Networks πραγματοποίησε την πρώτη κλήση LTE στον κόσμο, με χρήση κανονικού σταθμού βάσης και πλήρως συμβατού λογισμικού παραγωγής. Η επιτυχής αυτή κλήση αποδεικνύει με ξεκάθαρο τρόπο ότι τα προϊόντα της Nokia Siemens Networks είναι έτοιμα για την ανάπτυξη των πρώτων εμπορικών δικτύων LTE σε ολόκληρο τον κόσμο.


H Nokia Siemens Networks παρουσιασε στην Αθήνα μια ολοκληρωμένη, end-to-end λύση για το LTE, και προχώρησε σε μια ζωντανή επίδειξη των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας. Στη διάρκεια της επίδειξης παρουσιάστηκαν ιδιαιτέρως απαιτητικές εφαρμογές πολυμέσων, όπως το κατέβασμα βίντεο υψηλής ανάλυσης, το video conferencing, το online gaming ή οι κλήσεις Voice over IP, καθώς και η δυνατότητα διασύνδεσης με τα υπάρχοντα δίκτυα 2ης / 3ης γενιάς, παρουσιάζοντας με έναν εντυπωσιακό τρόπο τις ευκαιρίες που κρύβει ο κόσμος των κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών του μέλλοντος.


LTE_logoΤο LTE υπόσχεται πραγματικά ευρυζωνικές ταχύτητες οι οποίες θα φέρνουν, χωρίς καμία καθυστέρηση, προηγμένες εφαρμογές στην οθόνη των κινητών. Με το LTE, οι τελικοί χρήστες θα απολαμβάνουν κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες όπως ποτέ άλλοτε. Το σερφάρισμα στο Ίντερνετ, το email, το video sharing, το κατέβασμα αρχείων μουσικής και πολλές άλλες εφαρμογές θα έχουν άμεση απόκριση με το πάτημα ενός κουμπιού από τον χρήστη.


Προϋπόθεση για την ανάπτυξη εμπορικών δικτύων LTE, αποτελεί η διάθεση δικτυακής υποδομής και τερματικών που είναι συμβατά με τα πρότυπα της νέας τεχνολογίας, έτσι ώστε ο τελικός καταναλωτής να μπορέσει να επωφεληθεί μέσα από μια μεγάλη ποικιλία κινητών συσκευών διαφόρων κατασκευαστών.


Για άλλη μια φορά, ο τρόπος με τον οποίο η Nokia Siemens Networks προσεγγίζει το μέλλον αποδείχτηκε μέσα από την πρόσφατη κλήση LTE. Η κλήση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην πόλη Ουλμ (Γερμανία) μέσα από σταθμούς βάσης που είναι πλήρως συμβατοί με τα πρότυπα 3GPP Rel.8 (March 2009 baseline) για το LTE, φέρνει τις δοκιμές της Nokia Siemens Networks στο LTE, πιο κοντά στα μελλοντικά εμπορικά δίκτυα.



Η ολοκληρωμένη αυτή πρόταση βασίζεται στον Flexi Multi Radio Base Station, έναν επαναστατικό σταθμό βάσης με μικρές διαστάσεις και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, για τον οποίο απαιτείται μόνο μια αναβάθμιση λογισμικού προκειμένου να περάσει από την τεχνολογία 2G/3G στο LTE, καθώς και σε ένα all-IP packet core network, το Evolved Packet Core (EPC), το οποίο έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει πολύ μεγαλύτερη κίνηση δεδομένων και υπηρεσίες πραγματικού χρόνου με πλούσιο περιεχόμενο. Ιδιαιτέρως εξυπηρετικό για τους παρόχους είναι το ότι το EPC μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα με τα υπάρχοντα δίκτυα κορμού, σαν ένα επάλληλο (overlay) δίκτυο για την τεχνολογία LTE.


Ανάμεσα στα δομικά στοιχεία που απαρτίζουν τη λύση της Nokia Siemens Networks για το LTE, συμπεριλαμβάνεται και το κορυφαίο σύστημα NMS της αγοράς, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να μειώσουν το κόστος λειτουργίας ενός περιβάλλοντος που διαθέτει πολλές τεχνολογίες, από διάφορους κατασκευαστές, μέσα από τη χρήση αυτοματισμών και λειτουργιών αυτοοργάνωσης του δικτύου, χάρη στις οποίες μετασχηματίζεται σε μια σύγχρονη πλατφόρμα backhauling που παρέχει αποτελεσματική διασύνδεση του δικτύου πρόσβασης με το δίκτυο κορμού, καθώς και απαράμιλλη ευκολία στη διαχείριση συνδρομητών και αρχείων χρέωσης.


Eπίσης, στους παρόχους που επιλέγουν να μεταβούν προς το LTE, η Nokia Siemens Networks προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας για τη διαχείριση και την υλοποίηση του δικτύου.


Για τον πάροχο, η λύση της Nokia Siemens Networks για το LTE προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, αποδοτικότερη χρήση του φάσματος και απλοποίηση του δικτύου, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά πιο χαμηλό κόστος ανά gigabyte, και που επιτρέπει στους παρόχους να χρησιμοποιήσουν τιμολόγια ενιαίας χρέωσης (flat-rate) χωρίς να διακυβεύουν την κερδοφορία τους. Εξασφαλίζει, επίσης, εξαιρετική ευελιξία όσον αφορά τον τρόπο ανάπτυξης του δικτύου, δίνοντας τη δυνατότητα στους παρόχους να χρησιμοποιούν μεγαλύτερο εύρος ζώνης στις περιοχές με αυξημένη κίνηση (hotspots) και ταυτόχρονα να καλύπτουν ικανοποιητικά και με τρόπο προσιτό, τις αγροτικές περιοχές.


Το LTE εξασφαλίζει ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων της τάξης των 173 Mbps στο downlink και των 58 Mbps στο uplink, τιμές κατά 10 περίπου φορές ταχύτερες από τις αντίστοιχες του HSPA. Εξαιρετικά χαμηλή θα είναι και η καθυστέρηση (latency) του δικτύου, με τιμές μεταξύ 10-20ms, γεγονός το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά την αίσθηση που θα αποκομίζει ο τελικός χρήστης μέσα από το gaming και το σερφάρισμα στο Ίντερνετ, καθώς και τις επιδόσεις εφαρμογών πραγματικού χρόνου όπως το VoIP.



Η Nokia Siemens Networks, τόσο με το Internet-HSPA (Ι-HSPA), όσο και με το Direct Tunnel, πρωτοπορεί στις λύσεις “επίπεδης αρχιτεκτονικής” και βοηθά τους παρόχους να αυξήσουν την αποδοτικότητα των δικτύων κινητών επικοινωνιών, προετοιμάζοντας έτσι το δρόμο για το LTE.
Η Nokia Siemens Networks επιδιώκει να καταστήσει την τεχνολογία LTE μια εμπορική πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό συνεχίζει τις δοκιμές και μέσα στο 2009, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η ανάπτυξη των πρώτων εμπορικών δικτύων από την πλευρά των παρόχων κινητής που επιθυμούν να μεταβούν στην επόμενη γενιά των all-IP δικτύων κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών.


Οι σταθμοί βάσης Flexi της Nokia Siemens Networks αναγνωρίστηκαν ως οι πιο προηγμένοι παγκοσμίως όσον αφορά στην εξέλιξη των δικτύων κινητών επικοινωνιών, και έλαβαν τη διάκριση ‘The Best Network Technology Advance Award’ στα ετήσια βραβεία GSMA Global Mobile Awards για το 2009, στη Βαρκελώνη.