Με ολοκαίνουργιο σύγχρονο design, αναβαθμισμένη εμπειρία χρήσης και ενίσχυση κάθε παραμέτρου ασφάλειας, η δημοφιλής πλατφόρμα τηλεδιαχείρισης υπολογιστών (και όχι μόνο), επιστρέφει δριμύτερη.

Λίγο πριν το επίσημο λανσάρισμα του ανανεωμένου προσώπου της πλατφόρμας που έχει ταυτίσει το όνομά της με την αξιόπιστη απομακρυσμένη διαχείριση υπολογιστών, είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε την beta μορφή της υπηρεσίας στο www.techpress.gr, προκειμένου να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς στο μοντέρνο και επανασχεδιασμένο TeamViewer Remote (όπως είναι πλέον η νέα ονομασία του λογισμικού για να διαχωρίζεται από το όνομα της εταιρείας) είναι αναμφίβολα η σύγχρονη αισθητική του. Η ελκυστική εμφάνιση συμβαδίζει ευτυχώς με ενισχυμένη παραγωγικότητα.

Βάσει της νέας φιλοσοφίας, ένα κλικ στο link μιας πρόσκλησης (1-click session) που μπορεί να αποσταλεί με οποιονδήποτε τρόπο (όπως π.χ. με email ή μέσω messaging apps) αρκεί για να ξεκινήσει μια συνεδρία τηλεδιαχείρισης, όπως ακριβώς κάνουμε και για να εισέλθουμε σε μια τηλεδιάσκεψη μέσω Teams, Zoom κ.λπ., δίχως πολύπλοκα username και password.

Η διαφάνεια και η ασφάλεια τοποθετείται στο επίκεντρο, καθώς όταν παρέχουμε πρόσβαση σε κάποιον να τηλεδιαχειριστεί τον υπολογιστή μας βλέπουμε τα πλήρη στοιχεία του λογαριασμού που επιχειρεί την εισερχόμενη σύνδεση.

Πλέον, είναι υποχρεωτική η δημιουργία λογαριασμού χρήστη για αποτροπή κακόβουλης χρήσης, ενώ όταν αξιοποιείται το  Microsoft ή Google login, ο χρήστης θέτει ένα επιπρόσθετο κλειδί ασφαλείας. Επίσης, οι «νεοεισερχόμενοι» στην οικογένεια της υπηρεσίας απολαμβάνουν λεπτομερή καθοδήγηση προκειμένου να ενεργοποιήσουν εύκολα την ταυτοποίηση δύο παραγόντων (two-factor authentication), η οποία θωρακίζει περαιτέρω την προστασία των συσκευών τους.

Οι εταιρικοί πελάτες μπορούν να έχουν πλήρη εποπτεία στην IT υποδομή τους, να ενημερωθούν για τα κενά ασφάλειας σε κάθε μεμονωμένη συσκευή της επιχείρησης και να εγκαταστήσουν patch, update ή οποιαδήποτε άλλη μορφή λογισμικού αυτόματα ή «χειροκίνητα», μα σε κάθε περίπτωση απομακρυσμένα, δίχως ανάγκη για φυσική παρουσία πάνω από κάθε υπολογιστή, εκμεταλλευόμενη έναν σύγχρονο web client. Μια χρήσιμη μπάρα αναζήτησης στην κορυφή της σελίδας διαχείρισης υπογραμμίζει τη «web first» φιλοσοφία της πλατφόρμας που παντρεύεται με εξαιρετική ευκολία χρήσης. Η πληκτρολόγηση εντολών όπως «/connect» συνοδεύεται από ένα autocomplete σύστημα που με πάτημα του πλήκτρου Tab συμπληρώνει αυτόματα το υπόλοιπο της «διαταγής» σας προς το σύστημα. Οι συγκεκριμένες πινελιές καθιστούν ακόμα πιο ελκυστικό το TeamViewer Remote για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ένα πολυμελές τμήμα IT, μα θέλουν να διατηρούν τον «στόλο» των εταιρικών τους συσκευών ασφαλή και ενημερωμένο με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Η απομακρυσμένη παρακολούθηση και διαχείριση (Remote Monitoring & Management / RMM) αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας χρήσης της υπηρεσίας.

Ξεφεύγοντας από τα στενά όρια ενός γραφείου, το TeamViewer Remote μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλαπλά απαιτητικά σενάρια. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση της πλατφόρμας για έλεγχο της προβολής περιεχομένου και για την τεχνική υποστήριξη υπαίθριων διαφημιστικών display, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθεί τα σημεία ο εκάστοτε αρμόδιος.

Στη μετά-covid εποχή, άλλωστε, κάθε «τηλέ-» έχει αποκτήσει τον ρόλο που του αναλογεί στη συνείδηση ιδιωτών και επαγγελματιών, οπότε το TeamViewer Remote δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, όντας αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας της απομακρυσμένης εργασίας.