Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου που ηγέτες από διαφορετικούς κλάδους ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του τεχνολογικού και οργανωτικού μετασχηματισμού θα παρουσιαστούν στο 4ο Ετήσιο Συμπόσιο του Κέντρου Αριστείας του ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία (SEV Center of Excellence in Creative Leadership), με τίτλο «Ο Μαραθώνιος της Ψηφιακής Καινοτομίας και οι Προκλήσεις της Ηγεσίας», που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν και υλοποιούν την ψηφιακή τους μετάβαση καθώς ταυτόχρονα η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με εκθετικούς ρυθμούς,. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει, τα τελευταία χρόνια, λάβει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση από την πανδημία και την συνακόλουθη ψηφιοποίηση κάθε κοινωνικής αλληλεπίδρασης και εμπορικής συναλλαγής. Οργανισμοί που προηγουμένως αργούσαν να υιοθετήσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν γρήγορα, ενώ ακόμη και σήμερα αρκετές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. 

Ενώ βαδίζουμε προς ένα μέλλον όπου οι ψηφιακές καινοτομίες θα αποτελέσουν σύντομα οργανικό κομμάτι της καθημερινής λειτουργίας κάθε επιχείρησης, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως η ψηφιακή καινοτομία και ο μετασχηματισμός δεν αποτελούν απλά επιλογή αλλά τρόπο σκέψης, μοντέλο λειτουργίας και πλαίσιο διαμόρφωσης της στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό, το 4ο Ετήσιο Συμπόσιο του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία θα επιχειρήσει να αναδείξει τις ευκαιρίες και πως μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια κατά την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων κύκλων συζητήσεων οι ομιλητές θα μοιραστούν χρήσιμα συμπεράσματα από την εμπειρία τους. 

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει διακεκριμένους ομιλητές από την επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα και είναι διαρθρωμένο σε τέσσερις συζητήσεις σχετικά με την ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, την ηγεσία και τα παράδοξα της ευέλικτης οργάνωσης, το μετασχηματισμό του λιανεμπορίου και την ψηφιακή καινοτομία στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. 

Ο Νίκος Μυλωνόπουλος, Διευθυντής Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία & Καθηγητής Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας, Alba Graduate Business School, The American College of Greece, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που οργανώνουμε την καθημερινότητα μας διαμορφώνοντας έναν νέο κόσμο. Μάλιστα είναι τέτοιος ο ρυθμός της αλλαγής, που οι ψηφιακές καινοτομίες περνάνε γρήγορα από το στάδιο που εμπνέουν δέος και αμφισβήτηση στο να θεωρούνται δεδομένες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αναχθεί, πλέον, σε άμεση προτεραιότητα κάθε σύγχρονης επιχείρησης, σε όποιον τομέα κι αν δραστηριοποιείται. Για πολλές, ωστόσο, επιχειρήσεις ακόμα και σήμερα δεν είναι σαφές σε τι ακριβώς συνίσταται ο ψηφιακός τους μετασχηματισμός. Στόχος του 4ου Ετησίου Συμποσίου του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία είναι να φωτίσει κρίσιμες πτυχές αυτού ερωτήματος, προβάλλοντας παραδείγματα από την εμπειρία αρκετών εταιρειών από διαφορετικούς κλάδους». 

Από την μεριά του ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής στον ΣΕΒ δήλωσε«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι ανατροπές στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, η πράσινη μετάβαση και η δημογραφική γήρανση επιφέρουν τεκτονικές μεταβολές στον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας. Η απόκτηση κρίσιμων γνώσεων από το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας και οι αλλαγές στα μοντέλα οργάνωσης των επιχειρήσεων αποτελούν συνδυαστικές προϋποθέσεις για την μετάβαση στη νέα εποχή, με ορίζοντα το 2030. Η διαρκής αναβάθμιση των γνώσεων και των ικανοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας προϋποθέτει κατάλληλα προγράμματα σπουδών, σύγχρονες δομές κατάρτισης αλλά και συμμετοχή των ίδιων των εταιριών με ενδο-επιχειρησιακά προγράμματα. O ΣΕΒ συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, υλοποιώντας σειρά πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση των γνώσεων του ανθρώπινου κεφαλαίου των μελών του. Μέσα από την συνεχή ενίσχυση των τεχνικών, τεχνολογικών και διοικητικών δεξιοτήτων, ενισχύουμε τόσο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όσο και την επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων. 

Η μακροχρόνια συνεργασία μας με το Alba αποτελεί στρατηγική επιλογή για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες γέφυρες γνώσης που βοηθούν το ανθρώπινο κεφάλαιο των μελών μας να γίνει ο καταλύτης της επιτυχίας».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τους ομιλητές της εκδήλωσης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί στα ελληνικά και για τη δια ζώσης παρακολούθησή του είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής που βρίσκεται εδώ, ενώ δίνεται και η δυνατότητα παρακολούθησης μέσω livestreaming.