Με ταχύτητες έως και 2400 Mbit/s στην μπάντα των 5GHz και 600 Mbit/s στα 2,4GHz, καθώς και μια θύρα gigabit LAN, το μικροσκοπικό repeater της AVM αναλαμβάνει την επέκταση του δικτύου σας ασύρματα και ενσύρματα.

H ανάγκη για γρήγορη πρόσβαση στο οικιακό ή εταιρικό μας δίκτυο σε κάθε σημείο του χώρου, όσο απομακρυσμένος κι αν είναι αυτός από το router γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς αναρίθμητες πλέον συσκευές σε κάθε σπίτι ή γραφείο απαιτούν πρόσβαση στο internet. Από τηλεοράσεις, κινητά, υπολογιστές και παιχνιδομηχανές μέχρι κλιματιστικά, ρομποτικές σκούπες και «έξυπνα» ψυγεία, μια «στρατιά» από επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας χάνει το νόημά της αν δεν έχει απρόσκοπτη και ταχύτατη σύνδεση με το διαδίκτυο. Η γερμανική AVM μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, κυρίως με τα εμβληματικά της modem/router όπως το ασυναγώνιστο  AVM FRITZ!Box 7590 AX. Αυτήν τη φορά, όμως, το ενδιαφέρον μάς κέντρισε η νέα πρότασή της στον χώρο των repeater, το μικροσκοπικό AVM FRITZ!Repeater 1200 AX. Με άκρως… διακριτικές διαστάσεις, η συγκεκριμένη συσκευή, δίχως να ξεπερνά σε εμβαδό ούτε την επιφάνεια της πρίζας που θα τη φιλοξενήσει, κατορθώνει να επιβάλει σε κάθε χώρο τον δικό της «νόμο», αυτόν της ανεμπόδιστης πρόσβασης στο τοπικό σας δίκτυο!

Με minimal design και πρόσοψη διαστάσεων 8×8 εκατοστά, μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε χώρο δίχως να αποτελεί… ψεγάδι στην αισθητική του. Υποστηρίζει Wi-Fi 6 με mesh δυνατότητες και ταχύτητες 2.400Mbit/s στα 5GHz (2×2, 160MHz) και 600Mbit/s στα 2,4GHz (2×2, 40MHz) για συμβατότητα και με παλαιότερες συσκευές. Στο κάτω μέρος υπάρχει ενσωματωμένη Gigabit LAN θύρα για ενσύρματη σύνδεση, με ένα slim Ethernet καλώδιο να σας περιμένει στη συσκευασία.

Ετοιμο για χρήση σε δύο λεπτά

Η εγκατάσταση γίνεται πανεύκολα, με τις προοπτικές να έχουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν χρησιμοποιείτε ήδη κάποιο FRITZ!Box μοντέλο σε ρόλο router, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσετε τις αρετές του μικρού μα… θαυματουργού FRITZ!Repeater 1200 AX. Στην περίπτωση που είστε ήδη μυημένοι στο οικοσύστημα της AVM, η λειτουργικότητα mesh και η κεντρική εποπτεία μέσω ενός FRITZ!Box (με FRIZ!OS 7.0 ή νεότερο) θα ανταμείψουν την αφοσίωσή σας στην πρωτοπόρο γερμανική εταιρεία. Διαφορετικά, το mini σε διαστάσεις μα… large σε επιδόσεις repeater μπορεί να «ζευγαρώσει» άκοπα με οποιοδήποτε modem με ένα πάτημα του WPS πλήκτρου του και του ανάλογου κόκκινου κουμπιού στην πρόσοψη του FRITZ!Repeater 1200 AX. Η συμβατότητα με οποιοδήποτε router υπακούει σε κάποιο από τα 802.11 ax/ac/n/g/a πρότυπα είναι δεδομένη. Επιπρόσθετες ρυθμίσεις για τους πιο… μερακλήδες μπορούν να πραγματοποιηθούν με μια επίσκεψη στο δικτυακό περιβάλλον χρήσης του, πληκτρολογώντας http://fritz.repeater σε οποιονδήποτε browser. 

Αναζητώντας την ιδανική θέση

Ως repeater, βέβαια, το εν λόγω μοντέλο καλείται να υποδεχτεί μια σχετικά ικανοποιητική ποιότητα σήματος WiFi, προκειμένου να τη «μεταλαμπαδεύσει» προς τα δωμάτια που έπονται, επεκτείνοντας αισθητά την ακτίνα της εμβέλειας του ασύρματου δικτύου σας. Αν το τοποθετήσετε πολύ μακριά από το router σας, το σήμα θα φθάνει εξασθενημένο, οπότε τα αποτελέσματα δεν θα είναι ιδανικά. Αν πάλι το τοποθετήσετε υπερβολικά κοντά, τότε χάνει εν μέρει το νόημά του, καθώς δεν επεκτείνει θεαματικά την κάλυψη. Αγχωθήκατε; Δεν υπάρχει λόγος, καθώς το ιδανικό σημείο του σπιτιού που πρέπει να τοποθετηθεί το FRITZ!Repeater θα σας το υποδείξει… το ίδιο! Οταν η LED φωτεινή ένδειξη στην πρόσοψη είναι πορτοκαλί, το σήμα που λαμβάνει είναι ασθενές οπότε πρέπει να μετακομίσετε τη συσκευή προς μια πρίζα ελαφρώς πιο κοντινή στο router, μέχρι η λυχνία να γίνει πράσινη. Αν προτιμάτε ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην καθοδήγηση στα πρώτα σας βήματα και στη βέλτιστη τοποθέτηση, τον ρόλο αυτόν μπορεί να αναλάβει και η δωρεάν εφαρμογή για smartphone «FRIZ!App WLAN». Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδέσετε και ενσύρματα το repeater με το modem/router μέσω της Gigabit LAN θύρας του (ως LAN Bridge), αλλά έτσι θα θυσιάσετε την επιλογή της χρήσης της τοπικά από συσκευές όπως desktop PC, τηλεοράσεις, παιχνιδομηχανές κ.ά. 

Πολυπρόσωπη λύση…

Σε κάθε περίπτωση, το FRITZ!Repeater 1200 AX της AVM χαρίζει πλήθος επιλογών για όσους θέλουν να στήσουν ένα πολύ συγκεκριμένο setup, ενώ μπορεί άνετα να υποδυθεί και τον plug & play ρόλο, για όσους δεν θέλουν να σκοτίζουν το κεφάλι τους με λεπτομέρειες. Στην πρίζα, πάτημα δυο κουμπιών και internet παντού! 

Τέλος, επειδή διανύουμε ενεργειακά… δύσκολες εποχές, αξίζει να αναφέρουμε πως η κατανάλωση ρεύματος είναι αρκετά «συνετή», καθώς κυμαίνεται γύρω στα 4 Watt (με μέγιστο τα 8,4 Watt).