Θέλετε ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί σε επιδόσεις μα δεν προτίθεστε να αγοράσετε κινητό που χρειάζεται… τσάντα μεταφοράς λόγω του όγκου του; Οι 6,1 ίντσες της οθόνης του S23 σας υπόσχονται πως η συγκεκριμένη συσκευή έχει σχεδιαστεί για εσάς.

Για τα δεδομένα της εποχής, ένα κινητό με πάχος μόλις 7,6 χιλ. και βάρος στα 168 γραμμάρια θεωρείται ότι πιο… pocketable και άνετο στο κράτημα μπορεί να περιμένει κανείς από ένα premium smartphone. Παρά το μικροκαμωμένο της εμφάνισής του, όμως, το S23 είναι ένα… τανκ αντοχών, καθώς είναι εφοδιασμένο με Armor Aluminum πλαίσιο, με Corning Gorilla Glass Victus 2 που προστατεύει την οθόνη και την πλάτη, αλλά και με IP68 πιστοποίηση για να μην φοβάται νερό και σκόνη (βύθιση σε γλυκό νερό βάθους έως 1,5 μέτρα και μέχρι 30 λεπτά). Κυκλοφορεί σε τέσσερις εναλλακτικές αποχρώσεις (Phantom Black, Cream, Green, Lavender) και το… προσγειωμένο μέγεθος της οθόνης δεν συνεπάγεται πως στερείται δυνατοτήτων, μιας και μιλάμε για μια Flat Dynamic AMOLED 2X Display με ανάλυση 2.340×1.080 pixels και ρυθμό ανανέωσης που προσαρμόζεται από τα 48Hz έως τα 120Hz, σταθμίζοντας τις απαιτήσεις σας κάθε στιγμή με τον περιορισμό στην κατανάλωση της ενέργειας. Σε υψηλά επίπεδα κινείται και ο ρυθμός δειγματοληψίας αφής (Touch Sampling Rate) για άμεση αναγνώριση των αγγιγμάτων σας στην οθόνη. Σε Game Mode, μάλιστα, αγγίζει τα 240Hz για να μην μεσολαβήσει ούτε κλάσμα δευτερολέπτου μέχρι να αντιληφθεί κάθε επαφή των δαχτύλων σας με την οθόνη.

Samsung Galaxy S23Η φωτεινότητα της οθόνης επιτρέπει άνετη ανάγνωση κάτω από το έντονο φως του ήλιου (μέγιστη τιμή 1750nits), ενώ αντίθετα, όταν πέφτει το σκοτάδι και είστε σε mode χαλάρωσης, συνιστούμε τη λειτουργία  Enhanced comfort, διαθέσιμη αποκλειστικά σε Samsung Galaxy συσκευές. Με τη βοήθειά της, θα προσαρμόσετε τους χρωματικούς τόνους και τα επίπεδα αντίθεσης, μειώνοντας την καταπόνηση των ματιών από την οθόνη τη νύχτα. Αν το μενού σας είναι στα ελληνικά, αναζητήστε την επιλογή «μεγαλύτερη άνεση» μέσα στο μενού «προστασία για ξεκούραστα μάτια».

Το Samsung Galaxy S23 υποστηρίζει end-to-end προστασία Samsung Knox και απομόνωση αρχείων που για εσάς έχουν ύψιστη σημασία στο «θησαυροφυλάκιο» δεδομένων Knox Vault, το οποίο τα απομονώνει από τον υπόλοιπο αποθηκευτικό χώρο. Μιλώντας για χώρο αποθήκευσης, η έκδοση των 128GB που δοκιμάσαμε χρησιμοποιεί UFS 3.1, σε αντίθεση με αυτήν των 256GB που καλωσορίζει τη νέα γενιά Universal Flash Storage (UFS 4.0), εξασφαλίζοντας ακόμα ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κορεάτικη εταιρεία υποστηρίζει 4 γενιές αναβαθμίσεων λειτουργικού συστήματος και 5 χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας.

Αδιαπραγμάτευτες επιδόσεις… for Galaxy

Η σειρά Galaxy S23 φέρει το αποτέλεσμα της συνεργασίας Samsung και Qualcomm, την ειδική έκδοση «for Galaxy» για το ολοκαίνουργιο Snapdragon 8 Gen 2 chipset. Πρόκειται για ό,τι ταχύτερο υπάρχει αυτή την στιγμή στη βιομηχανία των chipset για Android συσκευές, κατασκευασμένο με διαδικασία παραγωγής 4nm και υπερχρονισμένο σε σχέση με την «κανονική» έκδοση. Η οκταπύρηνη CPU αποτελείται από έναν Cortex-X3 πυρήνα στα 3.36GHz, δύο Cortex-A715 στα 2.8GHz, δύο Cortex-A710 στα 2.8GHz και τρεις Cortex-A510 στα 2.0GHz. Gaming υψηλών επιδόσεων εγγυάται η Adreno 740 GPU, έτοιμη να υπηρετήσει τα πρώτα mobile games με ray tracing γραφικά. Η RAM ανέρχεται στα 8GB και είναι αρκετή για να κυλούν τα πάντα ταχύτατα, ακόμα και με πολλαπλές απαιτητικές εφαρμογές stand-by. Η βελτιωμένη απόδοση από κάθε γενιά Galaxy S στην επόμενη είναι αναμενόμενη, μα φέτος το βήμα της προόδου άνοιξε αισθητά!

Λίγα μα όχι απαγορευτικά τα 25W

Με μια πρώτη ανάγνωση, τα 25W ενσύρματης φόρτισης κρίνονται εξαιρετικά λίγα για μια σύγχρονη premium συσκευή σχεδόν τετραψήφιου κόστους. Ωστόσο, η μπαταρία των 3.900mAh που φιλοξενείται στο S23 δεν έχει την χωρητικότητα μιας 5.000mAh, με αποτέλεσμα να μπορεί να αγγίξει το 50% σε λίγο πάνω από μισή ώρα στην πρίζα με τον αντίστοιχο ταχυφορτιστή. Αν τώρα τα 3.900mAh σας προκαλούν επιφυλάξεις για την αυτονομία, εδώ θα είμαστε καθησυχαστικοί. Το λιγότερο ενεργοβόρο chipset, η 6,1 ιντσών AMOLED οθόνη και η «έξυπνη» διαχείριση ενέργειας από το One UI 5.1 περιβάλλον χρήσης της Samsung και το Android 13 βοηθούν τη συγκεκριμένη χωρητικότητα μπαταρίας να αποδειχθεί κάτι παραπάνω από αρκετή. Επιπρόσθετα, υποστηρίζεται ασύρματη φόρτιση στα 15W και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση στην πλάτη της συσκευής στα 4.5W.

Με ήλιο ή με σκοτάδι, η κάμερα… αλφάδι!

Samsung Galaxy S23 camerasΈνας αισθητήρας 50MP με ευρυγώνιο φακό διαφράγματος F1.8, Dual Pixel PDAF και οπτική σταθεροποίηση (OIS) δεσπόζει στην πλάτη της συσκευής, στο κέντρο της τριάδας των καμερών. Λίγα χιλιοστά πιο κάτω, ένας τηλεφακός συνεργάζεται με έναν αισθητήρα 10MP, χαρίζοντας 3x οπτικό ζουμ, με την απαιτούμενη οπτική σταθεροποίηση για τις μακρινές σας λήψεις. Στην κορυφή στέκεται ο υπερευρυγώνιος φακός με FOV 120˚ και διάφραγμα F2.2, ο οποίος ζευγαρώνει με έναν αισθητήρα 12MP με Dual Pixel PDAF για άμεση εστίαση. Υπάρχει διαθέσιμη η επιλογή λήψης βίντεο 8K στα 30fps και 4Κ στα 60fps, ενώ στον ήχο ξεχωρίζει η δυνατότητα εγγραφής 360ο μέσω των ακουστικών Galaxy Buds2 Pro, για πολυδιάστατο ηχητικό αποτέλεσμα.

Εκεί που πραγματικά δίνει… τα ρέστα του το Samsung Galaxy S23 είναι ο τομέας των νυχτερινών λήψεων. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το σύστημα «Nightography» της Samsung βελτιστοποιεί κάθε παράμετρο, μειώνοντας αισθητά τον οπτικό «θόρυβο» και διατηρώντας αναλλοίωτους τους χρωματικούς τόνους κάθε σκηνής.

Εξίσου θετικά ήταν τα δείγματα και από την κάμερα της πρόσοψης, όπου μια 12MP Super HDR selfie κάμερα έρχεται με Dual Pixel PDAF, διάφραγμα F2.2 και δυνατότητα καταγραφής 4Κ βίντεο στα 60fps. Αν, λοιπόν, περιγράφατε το ιδανικό smartphone ως κομψό, άνετο στο χέρι, με ηγετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς και κάμερες που δεν φοβούνται καμία συνθήκη φωτισμού, τότε το Galaxy S23 οφείλει να αποτελέσει την αδιαφιλονίκητη αφετηρία της έρευνας αγοράς σας.

UPDATE (28/3/2024): Αναβάθμιση One UI 6.1

Από τις 28 Μαρτίου 2024, η ενημερωμένη έκδοση One UI 6.1 της Samsung φέρνει το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές. Ειδικότερα, οι σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Flip5, Z Fold5, Tab S9 (5G) και Tab S9 (Wi-Fi) εξοπλίζονται με το Galaxy AI για να φέρουν στους χρήστες νέους τρόπους επικοινωνίας, δημιουργίας και παραγωγικότητας. Οι λειτουργίες Interpreter και Live Translate διευκολύνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό μεταφράζοντας τις συνομιλίες και τις κλήσεις του χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, με το Circle to Search with Google, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για οτιδήποτε επιθυμούν, κυκλώνοντάς το στην οθόνη του κινητού τους. Χάρη στη λειτουργία Generative Edit δεν έχει σημασία αν η φωτογραφία δεν βγήκε εξ αρχής τέλεια, αφού οι χρήστες μπορούν να την επεξεργαστούν όπως εκείνοι επιθυμούν. Τέλος, το Note Assist, με λειτουργίες όπως η αυτόματη μορφοποίηση κειμένου, η περίληψη και η μετάφραση, βελτιώνει ουσιαστικά την παραγωγικότητα του χρήστη σε καθημερινό επίπεδο.


Μας άρεσε

  • Εξαιρετικά ελαφρύ και άνετο στο κράτημα
  • Υψηλή ποιότητα κατασκευής με αξιοθαύμαστες αντοχές
  • Μακράν το ταχύτερο chipset για Android συσκευές!
  • Διαπρέπει σε φωτογραφία και βίντεο με τις νυχτερινές λήψεις να αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
  • Η AMOLED οθόνη είναι ό,τι ακριβώς περιμέναμε από τη Samsung

Δεν μας άρεσε

  • Αν και στην πράξη τα 25W της φόρτισης δεν είναι τόσο… λίγα όσο ακούγονται για τα δεδομένα μιας premium συσκευής, θα θέλαμε κάτι καλύτερο, τόσο στην ενσύρματη όσο και στην ασύρματη φόρτιση
  • Μην ψάχνετε μάταια για φορτιστή στη συσκευασία
  • Δεν υποστηρίζεται κάρτα microSD γεγονός που καθιστά την επιλογή των 128GB οριακή για απαιτητικούς
  • Η έκδοση των 128GB χρησιμοποιεί UFS 3.1 αποθηκευτικό χώρο σε αντίθεση με τον ταχύτερο UFS 4.0 των 256GB

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6,1 ιντσών Flat Dynamic AMOLED 2X Display, FHD+ ανάλυση 2.340×1.080 pixels, ρυθμός ανανέωσης από 48Hz έως 120Hz, 240Hz Touch Sampling Rate σε Game Mode, Vision booster, Enhanced comfort, προστασία Gorilla Glass Victus 2

Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm) for Galaxy με octa-core CPU (1xCortex-X3@3.36GHz & 2xCortex-A715@2.8GHz & 2xCortex-A710@2.8GHz & 3xCortex-A510@2.0GHz, GPU Adreno 740

Μνήμη: 8GB LPDDR5X RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 128GB (UFS 3.1) /256GB (UFS 4.0)

Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 50MP με ευρυγώνιο φακό (F1.8, FOV 85˚), Dual Pixel PDAF, OIS + 10MP Telephoto κάμερα (3x Optical Zoom, F2.4, FOV 36˚), Dual Pixel PDAF, OIS + 12MP Ultra-Wide Κάμερα (F2.2, FOV 120˚), Dual Pixel PDAF, Super Steady video | Βίντεο 8K@30fps, 4K@60fps, 1080p@240fps, 720p@960fps, Selfie-cam 12MP (F2.2, FOV 80˚), Dual Pixel PDAF | Βίντεο 4K@60fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/ax (6E) WiFi, NFC, Bluetooth 5.3

Ήχος: Διπλά στερεοφωνικά ηχεία, 32-bit/384kHz audio Tuned by AKG

Extras: A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, USB Type-C 3.2, OTG, Ultrasonic αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη, dual-SIM, IP68 πιστοποίηση για αντοχή σε σκόνη και νερό, Samsung Knox, Samsung Wireless DeX

Δίκτυο: 5G

Μπαταρία: 3.900mAh με ταχεία φόρτιση 25W (ο φορτιστής πωλείται ξεχωριστά), ασύρματη φόρτιση 15W, αντίστροφη ασύρματη φόρτιση 4,5W

Λειτουργικό: Android 13 (με One UI 5.1)

Διαστάσεις: 146,3×70,9×7,6 χιλ.

Βάρος: 168 γρ.