Χωρίς να χρειάζεται να επανεφεύρει τον τροχό, η κορεατική εταιρεία εφοδιάζει την Ultra έκδοση του S23 με κορυφαίες φωτογραφικές δυνατότητες, συντροφιά με τον ταχύτερο επεξεργαστή για Android συσκευές. 

Τo Galaxy S23 Ultra αποτελεί την τελευταία πρόταση της Samsung σε όσους θέλουν μια συσκευή παραγωγικότητας και ψυχαγωγίας που να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο τεχνολογικού συμβιβασμού. Βασισμένο σε μια επιτυχημένη σχεδιαστική φόρμα, η φετινή Ultra έκδοση της σειράς S23 έρχεται με ακόμα πιο minimal φιλοσοφία, δίχως διάθεση για ο,τιδήποτε περιττό. Η ποιότητα κατασκευής άλλωστε είναι αρκετή για να προσδώσει έναν αέρα πολυτέλειας και κλάσης σε ένα smartphone που έρχεται με Corning Gorilla Glass Victus 2 (στην οθόνη και στην πλάτη), παρέα με IP68 πιστοποίηση για αντοχή απέναντι σε νερό και σκόνη. Το ενσωματωμένο στο σασί S Pen αναμένει καρτερικά και διακριτικά το κάλεσμά σας, παρέχοντας μεταξύ άλλων έναν μοναδικό τρόπο για να κρατήσετε χειρόγραφες σημειώσεις, να σχεδιάσετε ή να αποθηκεύσετε αποκόμματα από πληροφορίες που θα βρείτε κατά τη διάρκεια των αναζητήσεών σας στο διαδίκτυο. Τέσσερα εναλλακτικά χρώματα με τη φύση ως πηγή έμπνευσης (Phantom Black, Cream, Green και Lavender) καλύπτουν από τους πιο συντηρητικούς μέχρι τους πιο τολμηρούς…

Κάνοντας το ταχύτερο… ταχύτατο

Το Ultra όπως και ολόκληρη η σειρά Galaxy S23 φλερτάρει με τον υπερθετικό βαθμό σε όλα του τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Βασικότερο όλων το chipset, το οποίο αποτελεί την καρδιά κάθε smartphone. Στη θέση του συναντάμε τον καρπό της συνεργασίας Samsung και Qualcomm, την ειδική έκδοση «for Galaxy» για το ολοκαίνουργιο Snapdragon 8 Gen 2 chipset, το οποίο φιλοξενεί -με διαφορά- ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η βιομηχανία των επεξεργαστών για Android συσκευές. Η αρχιτεκτονική που εξασφαλίζει η διαδικασία παραγωγής των 4nm χαρίζει εντυπωσιακές επιδόσεις με χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση. Η οκταπύρηνη CPU αποτελείται από έναν Cortex-X3 πυρήνα, χρονισμένο ακόμα πιο γρήγορα στην «for Galaxy» έκδοση, στα 3.36GHz. Ακολουθούν δύο Cortex-A715 στα 2.8GHz και δύο Cortex-A710 στα 2.8GHz, για να συμπληρωθεί η σύνθεση με τρεις Cortex-A510 στα 2.0GHz. Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι ικανότητες της GPU, όπου η Adreno 740 είναι ικανή ακόμα και για γραφικά με ray tracing σε πραγματικό χρόνο, ποιότητα για την οποία πασχίζουν ακόμα και οι σύγχρονες παιχνιδομηχανές.

Από την υπολογιστική ισχύ του Snapdragon 8 Gen 2 επωφελούνται όλες οι πτυχές του Samsung Galaxy S23 Ultra, από το gaming και το multitasking μέχρι την λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπου επιστρατεύονται τρισεκατομμύρια υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο από την NPU, τη μονάδα που επωμίζεται τα καθήκοντα της τεχνητής νοημοσύνης. Κυκλοφορούν εκδόσεις με 8GB ή 12GB RAM και επιλογές αποθηκευτικού χώρου που περιλαμβάνουν 256GB, 512GB και 1TB και ξεχωρίζουν για την ταχύτατη εγγραφή και ανάγνωση δεδομένων χάρη στην 4.0 γενιά του συστήματος UFS (Universal Flash Storage). Δυστυχώς, δεν υποστηρίζεται επέκταση μέσω κάρτας microSD, οπότε καλό είναι να σκεφτείτε καλά την επιλογή σας σε βάθος χρόνου. Θεωρούμε πως για κάποιον που αποκτά ένα κινητό τόσο υψηλών προδιαγραφών, ανάλογα κυμαίνονται και οι απαιτήσεις του σε όγκο εφαρμογών, φωτογραφιών, βίντεο και λοιπόν αρχείων, οπότε θα προτείναμε την χρυσή τομή, τα 512GB.

Μεγάλη μπαταρία με (σχεδόν) γρήγορη φόρτιση

Ταχεία, μα όχι ταχύτατη για τα δεδομένα της εποχής, είναι και η 45W φόρτιση της μεγάλης μπαταρίας των 5.000mAh. Δυστυχώς, ο φορτιστής πωλείται ξεχωριστά, ενώ και η ασύρματη φόρτιση κινείται σε ρηχά νερά, μιας και αγγίζει μόλις τα 15W. Στα θετικά, αντίθετα, καταλογίζεται η δυνατότητα αντίστροφης ασύρματης φόρτισης, ώστε η πλάτη του Ultra να λειτουργεί σαν ασύρματος φορτιστής 4,5W για συμβατά αξεσουάρ. Φυσικά, σημαντικότερη όλων είναι η εκτεταμένη αυτονομία που υπόσχεται η μπαταρία, η οποία ξεπερνά κάθε άλλη premium Android συσκευή που έχει περάσει από τα χέρια μας το τελευταίο διάστημα.

Ακόμα πιο… σαγηνευτική οθόνη

H οθόνη 6,8 ιντσών του Galaxy S23 Ultra μειώνει την καμπυλότητά της προκειμένου να επιτρέψει μια πιο ομοιογενή εμπειρία θέασης από άκρη σε άκρη της επιφάνειάς της. Το AMOLED πάνελ εξασφαλίζει έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στα ζωντανά χρώματα και στο απόλυτα βαθύ μαύρο, ενώ ταυτόχρονα κάθε αυτόνομα φωτιζόμενο pixel μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας όταν είναι σβηστό σε dark mode. Ταυτόχρονα, η ανάλυση των 3088x1440 pixels ξεπερνά ακόμα και αυτή ενός ακριβού gaming monitor. Μιλώντας για gaming, ο ρυθμός ανανέωσης (refresh rate) προσαρμόζεται ανάλογα με το περιεχόμενο και μπορεί να φτάσει έως και τα 120Hz. Σε «παιχνιδιάρικη» φιλοσοφία κινείται και το 240Hz Touch Sampling Rate σε Game Mode, ώστε κάθε άγγιγμα του δαχτύλου σας κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού να γίνεται άμεσα αντιληπτό, μιας και γίνεται σάρωση της επιφάνειας αφής 240 φορές το δευτερόλεπτο! Όταν αφήσετε στην άκρη τα αγαπημένα σας παιχνίδια και ξεκινήσετε τη… μελέτη, η δυνατότητα Enhanced comfort, διαθέσιμη αποκλειστικά σε Samsung Galaxy συσκευές, θα σας επιτρέψει να προσαρμόσετε τους χρωματικούς τόνους και τα επίπεδα αντίθεσης, μειώνοντας την καταπόνηση των ματιών από την οθόνη τη νύχτα.

Κάμερα που υπόσχεται… τον ουρανό με τ’άστρα (και τα καταφέρνει!)

Σημείο εκκίνησης στην… εξιστόρηση των φωτογραφικών κατορθωμάτων του Galaxy S23 Ultra είναι για ευνόητους λόγους ο πρωτοποριακός αισθητήρας 200MP που για πρώτη φορά στεγάζεται σε Galaxy smartphone. Ο συγκεκριμένος Adaptive Pixel αισθητήρας χρησιμοποιεί την τεχνική ενοποίησης γειτονικών pixel για την δημιουργία φωτεινότερων και καλύτερα εστιασμένων φωτογραφιών με πολλαπλά επίπεδα ταυτόχρονης επεξεργασίας υψηλής ανάλυσης. Η αναβαθμισμένη pixel binning τεχνική της Samsung για το Galaxy S23 Ultra παρέχει επιλογές καταγραφής σε ανάλυση 50MP και 12MP, ενώ προφανώς υπάρχει και η δυνατότητα απευθείας καταγραφής στον τεράστιο καμβά των 200MP. Με ευρυγώνιο φακό διαφράγματος F1.7 η κύρια κάμερα των 200MP αξιοποιεί multi-directional PDAF και Laser AF για εντυπωσιακά γρήγορη εστίαση.

Στην φετινή έκδοση του S23 Ultra έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην οπτική σταθεροποίηση (OIS) στις κάμερες τις πλάτης, με αποτέλεσμα βίντεο που μοιάζουν λες και έχουν τραβηχτεί με χρήση gimbal. Τα πλάνα είναι ακόμα πιο σταθερά, με διπλάσιες γωνίες οπτικού σταθεροποιητή εικόνας (OIS) προς όλες τις κατευθύνσεις. Σημαντική είναι και η νέα δυνατότητα εγγραφής ήχου 360ο στα βίντεο μέσω των ακουστικών Galaxy Buds2 Pro, για πολυδιάστατο ήχο.

Συνεχίζουμε με τους δύο τηλεφακούς, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι πάνω από δυο αισθητήρες 10MP, προσφέροντας 10x και 3x οπτικό ζουμ, με την απαιτούμενη οπτική σταθεροποίηση για να μπορείτε να στοχεύσετε δίχως τρίποδο σε απόσταση… sniper. Τα υπερευρυγώνια πλάνα αναλαμβάνει ο αντίστοιχος φακός με FOV 120˚ και διάφραγμα F2.2, πάνω από έναν αισθητήρα 12MP με Dual Pixel PDAF για σωστά εστιασμένα πλάνα. Η δυνατότητα λήψης βίντεο 8K στα 30fps θα ικανοποιήσει όσους θέλουν να παράγουν περιεχόμενο με τεχνικές προδιαγραφές που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου. Για τους απαιτητικούς, η εφαρμογή Expert RAW επιτρέπει τη λήψη και την επεξεργασία εικόνων σε στυλ DSLR σε RAW και JPEG, χωρίς να απαιτείται ογκώδης εξοπλισμός κάμερας.

Αισθητή βελτίωση παρατηρήσαμε και στις λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπου το σύνολο των δυνατοτήτων υπό την ομπρέλα της ελκυστικής ετικέτας «Nightography» βελτιστοποιεί τις φωτογραφίες και τα βίντεο σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών. Ο οπτικός θόρυβος, ο γνωστός σε όλους μας κόκκος που συνήθως καταστρέφει εικόνες χαμηλού φωτισμού διορθώνεται από έναν νέο αλγόριθμο επεξεργασίας σήματος εικόνας (ISP) με τεχνητή νοημοσύνη που βελτιώνει τις λεπτομέρειες των αντικειμένων και τον χρωματικό τόνο. Συγχρόνως, η Samsung ενθαρρύνει τους πειραματισμούς με την τέχνη της φωτογραφίας πολλαπλών εκθέσεων, αλλά και με τις λήψης του έναστρου ουρανού, μέσα από την επιλογή της Αστροφωτογράφισης. Επιπλέον, οι νέες δυνατότητες ζουμ στην εφαρμογή Camera Controller της σειράς Galaxy Watch5 δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να τραβήξουν τέλεια λήψη απευθείας από το ρολόι τους.

Κλείνοντας τον τομέα της φωτογραφίας και του βίντεο, κάνουμε το πέρασμά μας και από την πρόσοψη όπου μας περιμένει η Super HDR selfie κάμερα, εξοπλισμένη με Dual Pixel PDAF για άμεση αυτόματη εστίαση. Μέσα από το διάφραγμα F2.2 του φακού της περνά πληροφορία που καλύπτει μια γωνία 80ο. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα καταγραφής 4Κ βίντεο στα 60fps.

Ασφάλεια σε βάθος πενταετίας

Σε μια συσκευή με σαφείς επαγγελματικούς προσανατολισμούς, η ασφάλεια των δεδομένων που φιλοξενεί δεν θα μπορούσε παρά να είναι πρώτη προτεραιότητα για τον κατασκευαστή. Κάθε S23 smartphone, λοιπόν, συνοδεύεται από end-to-end προστασία Samsung Knox. Ο πίνακας ελέγχου ασφαλείας και απορρήτου παρέχει στους χρήστες πλήρη εποπτεία σχετικά με το ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα τους και πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Για επιπλέον ασφάλεια, το Knox Vault προστατεύει κρίσιμες πληροφορίες, απομονώνοντάς τις από την υπόλοιπη συσκευή. Για τους χρήστες που θέλουν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της συσκευής τους, η premium εμπειρία της σειράς Galaxy S23 θα υποστηρίζει τέσσερις γενιές αναβαθμίσεων λειτουργικού συστήματος και πέντε χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας.

UPDATE (28/3/2024): Αναβάθμιση One UI 6.1

Από τις 28 Μαρτίου 2024, η ενημερωμένη έκδοση One UI 6.1 της Samsung φέρνει το Galaxy AI σε περισσότερες συσκευές. Ειδικότερα, οι σειρές Galaxy S23, S23 FE, Z Flip5, Z Fold5, Tab S9 (5G) και Tab S9 (Wi-Fi) εξοπλίζονται με το Galaxy AI για να φέρουν στους χρήστες νέους τρόπους επικοινωνίας, δημιουργίας και παραγωγικότητας. Οι λειτουργίες Interpreter και Live Translate διευκολύνουν τα ταξίδια στο εξωτερικό μεταφράζοντας τις συνομιλίες και τις κλήσεις του χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, με το Circle to Search with Google, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για οτιδήποτε επιθυμούν, κυκλώνοντάς το στην οθόνη του κινητού τους. Χάρη στη λειτουργία Generative Edit δεν έχει σημασία αν η φωτογραφία δεν βγήκε εξ αρχής τέλεια, αφού οι χρήστες μπορούν να την επεξεργαστούν όπως εκείνοι επιθυμούν. Τέλος, το Note Assist, με λειτουργίες όπως η αυτόματη μορφοποίηση κειμένου, η περίληψη και η μετάφραση, βελτιώνει ουσιαστικά την παραγωγικότητα του χρήστη σε καθημερινό επίπεδο.


Μας άρεσε

  • Ο κορυφαίος επεξεργαστής για Android συσκευές σε ακόμα πιο γρήγορη ειδική έκδοση!
  • Με αισθητήρα 200MP, τηλεφακό με 10x οπτικό zoom και nightography mode, οι κάμερες κλέβουν την παράσταση
  • Η 6.8-ιντών QHD+ AMOLED οθόνη αναδεικνύει κάθε τύπο περιεχομένου
  • Το ενσωματωμένο στο σασί S Pen διευρύνει τους ορίζοντες της παραγωγικότητας

Δεν μας άρεσε

  • Τα 45W γρήγορης ενσύρματης φόρτισης και τα 15W ασύρματης φόρτισης κρίνονται λίγα για την εποχή, με κανένα φορτιστή στη συσκευασία
  • Δεν υποστηρίζεται κάρτα microSD οπότε ζυγίστε καλά την επιλογή του αποθηκευτικού χώρου
  • Θα θέλαμε μεγαλύτερη ανάλυση στην selfie-cam
  • Η τιμή έχει ξεφύγει… επικίνδυνα

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6,8 ιντσών Edge Dynamic AMOLED 2X Display, QHD+ ανάλυση 3088×1440 pixels, , ρυθμός ανανέωσης από 1Hz έως 120Hz, 240Hz Touch Sampling Rate σε Game Mode, Vision booster, Enhanced comfort, προστασία Gorilla Glass Victus 2

Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm) for Galaxy με octa-core CPU (1xCortex-X3@3.36GHz & 2xCortex-A715@2.8GHz & 2xCortex-A710@2.8GHz & 3xCortex-A510@2.0GHz, GPU Adreno 740

Μνήμη: 8GB / 12GB LPDDR5X RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 256GB/512GB/1TB (UFS 4.0)

Κάμερα: Τετραπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 200MP με ευρυγώνιο φακό (F1.7, FOV 85˚), multi-directional PDAF, Laser AF, OIS + 10MP Periscope telephoto κάμερα (10x Optical Zoom, F4.9, FOV 11˚), Dual Pixel PDAF, OIS+ 10MP Telephoto κάμερα (3x Optical Zoom, F2.4, FOV 36˚), Dual Pixel PDAF, OIS + 12MP Ultra-Wide Κάμερα (F2.2, FOV 120˚), Dual Pixel PDAF, Super Steady video | Βίντεο 8K@30fps, 4K@60fps, 1080p@240fps, 720p@960fps, Selfie-cam 12MP (F2.2, FOV 80˚), Dual Pixel PDAF | Βίντεο 4K@60fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/ax (6E) WiFi, NFC, Bluetooth 5.3

Ήχος: Διπλά στερεοφωνικά ηχεία, 32-bit/384kHz audio Tuned by AKG

Extras: A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, USB Type-C 3.2, OTG, Ultrasonic αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη, dual-SIM, IP68 πιστοποίηση για αντοχή σε σκόνη και νερό, Samsung Knox, Samsung Wireless DeX

Δίκτυο: 5G

Μπαταρία: 5.000mAh με ταχεία φόρτιση 45W (ο φορτιστής πωλείται ξεχωριστά), ασύρματη φόρτιση 15W, αντίστροφη ασύρματη φόρτιση 4,5W

Λειτουργικό: Android 13 (με One UI 5.1)

Διαστάσεις: 163,4×78,1×8,9 χιλ.

Βάρος: 234 γρ.