Αναμεταδίδοντας ζωντανά από το Παρίσι μια εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, η Google ανέλυσε τον συνεχώς αυξανόμενο ρόλο του AI σε αρκετές από τις υπηρεσίες της.

Ξεκινώντας από το Google Translate, τη βελτιωμένη μετάφραση και τη σημασία της στην παγκοσμιοποιημένη εποχή που διανύουμε, η Google υπογράμμισε τη μετάβαση στην οπτική αναγνώριση κειμένου από την κάμερα και στην ερμηνεία του βάσει των συμφραζομένων αντί μιας απλοϊκής αντιστοίχισης λέξεων όπως αυτή θα πραγματοποιούταν με την χρήση ενός λεξικού. Παρομοίως, διευρύνοντας τις ικανότητες της εφαρμογής Google Lens, η αναζήτηση Multisearch μπορεί να μετατρέψει σε χρήσιμη πληροφορία οτιδήποτε αντικρίζει ο φακός του κινητού σας, κατανοώντας σε μεγαλύτερο βάθος τα πρόσωπα, τα αντικείμενα και τους χώρους που έχετε απέναντί σας.

Σε μια προσπάθεια να κερδηθεί το στοίχημα μιας πιο πειστικής «ερμηνείας» του γύρω μας κόσμου αλλά και των επιθυμιών μας από την τεχνητή νοημοσύνη, η Google κατέθεσε τις δικές της απόπειρες γύρω από τα μοντέλα γλωσσικών μοντέλων (Language Models). Το φιλόδοξο LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) το οποίο είχε ανακοινωθεί δυο χρόνια πριν, οδήγησε στο Bard, μια πειραματική υπηρεσία διαλεκτικής με την τεχνητή νοημοσύνη. Το Bard συνδυάζει τον πλούτο πληροφοριών του διαδικτύου με τη νοημοσύνη «κατανόησης» που χαρίζει το γλωσσικό μοντέλο LaMDA προκειμένου να ικανοποιήσει κάθε πολύπλοκη αναζήτηση με τρόπο απλό και κατατοπιστικό.

Η Google εργάζεται σε νέα Generative Language API, ώστε να παρέχει στους προγραμματιστές, τους δημιουργούς και τους οργανισμούς τα απαραίτητα εργαλεία για τη δημιουργία των δικών τους συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε η σημασία της υπευθυνότητας που οφείλει να διαπνέει κάθε έρευνα και εφαρμογή γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Συναρπαστική είναι και η επιλογή Immersive View που προστίθεται στην εφαρμογή Google Maps, η οποία συνθέτει πολλαπλά δεδομένα με στόχο να προσφέρει μια ρεαλιστική τρισδιάστατη απεικόνιση τοποθεσιών, με ενσωμάτωση ακόμα και των καιρικών συνθηκών της περιοχής σε πραγματικό χρόνο. Στην εκδήλωση έγινε επίδειξη μοντέλων που αναπαριστούν τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους, ενώ εκτεταμένες είναι πλέον και οι δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) της σχετικής εφαρμογής. Περπατώντας στους δρόμους μιας πόλης, απλά υψώνοντας την κάμερα του smartphone σας μπορείτε να βλέπετε στην οθόνη σας χρήσιμες πληροφορίες για τα καταστήματα που έχετε μπροστά σας. Εξίσου πολύτιμες πληροφορίες μπορείτε να εντοπίσετε για πάνω από 1.000 αεροδρόμια και σταθμούς τρένων σε όλον τον πλανήτη. Επιπρόσθετα, πιο έξυπνη δρομολόγηση για ηλεκτροκίνητα οχήματα βάσει των διαθέσιμων σταθμών φόρτισης αναμένεται στους χάρτες Google Maps.

Περνώντας στην πλατφόρμα Google Arts & Culture, γίναμε μάρτυρες μιας… cartoon ορχήστρας που έχει εκπαιδευτεί μελετώντας πάνω από 80 εκατομμύρια λεπτά κλασικής μουσικής, αλλά και του αναβαθμισμένου περιβάλλοντος αποτελεσμάτων όσον αφορά στα έργα τέχνης. Ενδιαφέρον είχε και ένας περιοδικός πίνακας που με τη βοήθεια της κάμερας του κινητού φέρνει το άτομο κάθε στοιχείου ολοζώντανο μπροστά σας, έτοιμο να το εξερευνήσετε σε τρεις διαστάσεις!

Της εκδήλωσης είχε προηγηθεί μια πρόγευση των εξελίξεων μέσω της ανάρτησης «An important next step on our AI journey» στο επίσημο blog της Google. Εκεί, ο CEO των Google και Alphabet, Sundar Pichai, ανακοίνωσε τα επιτεύγματα που έχει να επιδείξει ο τεχνολογικός κολοσσός πάνω στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της Google: Από την εικόνα στο βίντεο. Πώς η ΑΙ οπτικοποιεί τις αναζητήσεις σας