Μηχανή παραγωγής νέων θέσεων εργασίας θα είναι η πληροφορική, δημιουργώντας 5,8 εκατομμύρια νέες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε η International Data Corporation.


computer-science-studentsΗ IDC υπολογίζει ότι η συγκεκριμένη αγορά θα βοηθήσει σημαντικά τις οικονομίες να βγουν από την ύφεση, με τη δημιουργία περισσότερων από 75.000 νέων επιχειρήσεων μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ετήσιο ρυθμό 3%.


«Οι χώρες που θα επενδύσουν στην καινοτομία, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους πολίτες τους θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ. «Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο, οι καινοτόμες τεχνολογίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας και την τροφοδοσία της οικονομίας ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη».


Ο αμερικανικός κολοσσός ήταν χορηγός της έρευνας της IDC σχετικά με την επίδραση της πληροφορικής σε 52 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 98% της παγκόσμιας δαπάνης σε IT. «Η αύξηση των δαπανών στον τομέα της πληροφορικής είναι θετικό σημάδι καθώς βγαίνουμε από την ύφεση», δήλωσε ανώτατο επικοινωνιακό στέλεχος της Microsoft.


Παρά το ότι ο κόσμος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση, είναι ωστόσο φανερό ότι βρίσκεται μπροστά σε μια «τεχνολογική αναγέννηση», με εξελίξεις στο λογισμικό, τις συσκευές και τις διαδικτυακές υπηρεσίες, σύμφωνα με την IDC, η οποία περιμένει ότι οι δαπάνες στην πληροφορική στις χώρες που μελετήθηκαν θα αυξηθούν κατά 3% σε ετήσια βάση. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το ποσοστό αύξηση της δαπάνης σε λογισμικό, που θα φτάσει το 4,8% ετησίως.


Οι νέες τεχνολογίες εστιάζουν επίσης στην ανάπτυξη του «cloud computing», όπου η πρόσβαση στις διάφορες εφαρμογές γίνεται μέσα από το Διαδίκτυο (cloud), σε αντίθεση με την αγορά του λογισμικού και την εγκατάσταση του στους υπολογιστές. Η IDC υπολογίζει ότι αυτού του είδους οι υπηρεσίες θα εξοικονομήσουν 800 δισεκατομμύρια δολάρια στα συνολικά έσοδα των νέων επιχειρήσεων από το τέλος του 2009 μέχρι το 2013.