H Lenovo ανακοίνωσε τον στόχο της να φτάσει net-zero σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) έως το 2050, με σχέδιο επικυρωμένο και εγκεκριμένο από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), μια συνεργασία μεταξύ των: UN Global Compact , CDP και World Wide Fund for Nature – καθιστώντας την μία από τις 139 εταιρείες στον κόσμο με net-zero επικυρωμένο από την SBTi.

Δουλεύοντας με το SBTi  και ευθυγραμμίζοντας τις ενέργειές της με το Net-Zero Standard (το πρώτο στον κόσμο), η Lenovo ακολουθεί μια επιστημονική, συνεργατική και υπεύθυνη προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

«Ως παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία, η Lenovo έχει δεσμευτεί ήδη εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Lenovo, Yuanqing Yang. «Στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, πιστεύουμε ότι η συνεργασία και η υπευθυνότητα είναι τα δύο κρίσιμα στοιχεία που απαιτούνται για τη συλλογική επιτυχία. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην δέσμευσή μας και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις της κλιματικής επιστήμης, ενώ τυποποιούμε τις μετρήσεις μας και είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για την επικύρωση των στόχων και τις προόδου μας.»

Net-Zero Video 

Η ευθυγράμμιση των στόχων με το SBTi βοηθά τις εταιρείες να παραμένουν πιστές στους στόχους τους για τη μείωση εκπομπών άνθρακα. Χωρίς αυτή, είναι δύσκολο να επικυρωθεί ή να γνωρίζουμε πότε επιτυγχάνεται ένας στόχος net-zero. Αναλυτικά αυτό σημαίνει:

1) Τυποποίηση: Το SBTi είναι ο πρώτος οργανισμός που τυποποίησε τι σημαίνει net-zero, καθώς σχετίζεται με την προσπάθεια περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

2) Προσαρμογή: Το πρότυπο του SBTi είναι προσαρμόσιμο και αλλάζει ανάλογα με την πρόοδο που σημειώνεται από τη συλλογική προσπάθεια των εταιρειών και τη μεταβαλλόμενη θερμοκρασία του πλανήτη.

3) Υπευθυνότητα: Το 2050 φαίνεται πολύ μακριά για πολλούς, και παράλληλα, πολλοί ηγέτες που αναλαμβάνουν δεσμεύσεις σήμερα μπορεί να μην βρίσκονται στις θέσεις τους σε 27 χρόνια, για αυτό η ευθυγράμμιση των στόχων για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής σε έναν εξωτερικό φορέα είναι βασική για τη συνέπεια στην επίτευξη των στόχων.

«Η επιστήμη του κλίματος μάς λέει ότι χρειαζόμαστε άμεσες και βαθιές περικοπές εκπομπών εάν θέλουμε να επιτύχουμε το net-zero και να αποτρέψουμε τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Luiz Amaral, Διευθύνων Σύμβουλος της πρωτοβουλίας Science Based Targets. «Οι net-zero στόχοι της Lenovo λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης και αποτελούν ένα σαφές, καλό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.»

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της Lenovo για το 2050, είναι σχεδιασμένοι σύμφωνα  με τους, επικυρωμένους από το SBTi βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης εκπομπών  έως το 2030, οι οποίοι περιγράφονται παρακάτω:

Συνολικό Net- Zero

Η Lenovo δεσμεύεται να φτάσει net-zero GHG εκπομπές άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας έως το FY2049/2050.

Βραχυπρόθεσμοι στόχοι

Η Lenovo δεσμεύεται να μειώσει κατά 50% τις εκπομπές άνθρακα scope 1 και scope 2 GHG έως το FY2029/2030, ενώ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ήδη από το FY2018/2019. Η Lenovo δεσμεύεται επίσης να μειώσει κατά 35% κατά μέσο όρο τις εκπομπές scope 3 GHG από τη χρήση αγορασμένων προϊόντων για συγκρίσιμα προϊόντα εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου. Παράλληλα, δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές scope 3 GHG σε προϊόντα και υπηρεσίες κατά 66,5% ανά εκατομμύριο μεικτά κέρδη ΗΠΑ, εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου. Τέλος, δεσμεύεται περαιτέρω να μειώσει τις εκπομπές scope 3 GHG από τις μεταφορές και τη διανομή κατά 25% ανά τόνο-χλμ μεταφερόμενου προϊόντος, εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.

Μακροπρόθεσμοι στόχοι

Η Lenovo δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές GHG scope 1, 2 και 3 κατά 90% έως το FY2049/50, με έτος έναρξης μετρήσεων το FY2018/19.

Η Lenovo ήταν ανάμεσα στις πρώτες εταιρείες που ξεκίνησαν τις προσπάθειες μείωσης εκπομπών άνθρακα, βασισμένες σε επιστημονική προσέγγιση. Ήδη από το 2020 έχει λάβει έγκριση για τους βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα για το 2030 και είναι από τις εταιρείες που χάραξαν πρώτες πορεία προς ένα Net-Zero Standard.

«Η επιτυχία στην επίτευξη του net-zero εξαρτάται από ένα ξεκάθαρο, επιστημονικό και συνεργατικό πλαίσιο, που θα προσφέρει έναυσμα για τις εταιρείες και τους οργανισμούς να μένουν πιστοί στις δεσμεύσεις τους μακροπρόθεσμα. Το SBTi δημιούργησε ακριβώς το πλαίσιο αυτό, με στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα στις εταιρείες να επισπεύσουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα», σχολίασε η Carolina Milanesi, Ιδρύτρια της The Heart of Tech, εταιρείας συμβούλων που εστιάζει στο ESG.

Οι κεντρική στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών της Lenovo περιλαμβάνει τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων της και την αξιοποίηση της καινοτομίας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε όλες τις λειτουργίες και την αλυσίδα αξίας της. Η στρατηγική αυτή παρουσιάζεται στη σειρά βίντεο της εταιρείας Journey to Net-Zero , η οποία δείχνει πώς οι ειδικοί της Lenovo αλλάζουν τις επιχειρηματικές διαδικασίες για να επιτύχουν net-zero στόχους.

Οι μετρήσεις εκπομπών άνθρακα της Lenovo συμμετρούνται σε ένα ευρύτερο σύνολο συλλογικών data για την κατανόηση και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε όχι περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου, πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Περισσότερες από 4.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στη διαδικασία ευθυγράμμισης των στόχων τους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, με την επιστημονική μεθοδολογία και τις διαδικασίες επικύρωσης του SBTi.

Εκτός από το έργο της για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η Lenovo έχει αναγνωριστεί στις 25 κορυφαίες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού της Gartner, στις Most Admired Companies στον κόσμο του Fortune και ως Ηγέτης στην Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια των Νερών από το CDP. Διαβάστε περισσότερα για τις προσπάθειες της Lenovo να δημιουργήσει ένα πιο έξυπνο, πιο βιώσιμο μέλλον για όλους στην Έκθεση ESG FY 2021-22 της εταιρείας.