Και εκεί που πιστεύαμε πως τα δημοφιλή FreeBuds 4i έχουν πετύχει τη χρυσή τομή μεταξύ κόστους και επιδόσεων, ήρθαν τα καθολικά βελτιωμένα 5i για να μας υπενθυμίσουν πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο!

Στα χέρια μας για δοκιμή έφτασε η Isle Blue απόχρωση των ολοκαίνουργιων FreeBuds 5i, η οποία διαφοροποιείται αισθητά στο στιλ από τις σαφώς πιο… συμβατικές Nebula Black και Ceramic White. Με μια μικρή θήκη φόρτισης που παραπέμπει σε βότσαλο, το πανάλαφρο σετ (33,9γρ. η θήκη φόρτισης και 4,9γρ. το κάθε ακουστικό) ξεχωρίζει για τον κομψό σχεδιασμό του και την ιδιαίτερη υφή του. Χωράει εύκολα στην τσέπη σας, ενώ κάθε earbud εφαρμόζει αρκετά καλά στο αφτί, καθιστώντας απροβλημάτιστη κάθε αθλητική δραστηριότητα. Ακόμα κι αν ξεκινήσει να βρέχει κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου σας τρεξίματος, η πιστοποίηση IP54 σας καθησυχάζει πως τα FreeBuds 5i το μόνο που θα χρειαστούν είναι ένα καλό σκούπισμα μόλις επιστρέψετε σπίτι!

Hi-Res Audio και ακύρωση θορύβου

Με έναν υψηλής ευαισθησίας δυναμικό οδηγό 10 χιλιοστών, τα νέα ακουστικά της Huawei είναι έτοιμα να υπηρετήσουν τις απαιτήσεις ακόμα και των πιο… εκπαιδευμένων αφτιών. Έρχονται με LDAC HD audio codec και Hi-Res Audio Wireless πιστοποίηση (η οποία σπανίζει στην κατηγορία τιμής τους) ώστε να μπορούν να αναπαράγουν ακόμα και ηχογραφήσεις με ποιότητα ανώτερη από αυτή που μπορεί να φιλοξενήσει ένα CD. Υποβάλλαμε τα FreeBuds 5i σε αρκετά διαφορετικά είδη ηχητικού περιεχομένου και ομολογουμένως κατόρθωσαν να υπερβούν τις προσδοκίες μας. «Πομπώδη» μπάσα, κρυστάλλινες φωνές, πειστική αποτύπωση ακόμα και των πιο φευγαλέων λεπτομερειών στις υψηλές συχνότητες και μοναδική πιστότητα στον χαρακτήρα κάθε μουσικού κομματιού μας ενθουσίασαν. Επειδή, όμως, η ακουστική εμπειρία ποικίλλει από αφτί σε αφτί ανάλογα με το σχήμα του και την εφαρμογή του ακουστικού, τα FreeBuds 5i χρησιμοποιούν το ένα τους μικρόφωνο προκειμένου να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο αντηχεί η μουσική στον ακουστικό σας πόρο για να προσαρμόσουν ανάλογα το equalizer των συχνοτήτων, μέσω ενός «έξυπνου» αλγόριθμου.

Εξίσου… smart είναι και το σύστημα ενεργούς ακύρωσης θορύβου, το γνωστό μας ANC (Active Noise Cancellation), το οποίο ενισχύεται και από τον in-ear σχεδιασμό που μονώνει παθητικά τα αφτιά σας από τη βαβούρα του περιβάλλοντος χώρου. Τα δυο μικρόφωνα του κάθε ακουστικού στοχεύουν το ένα στο εσωτερικό του αφτιού σας και το άλλο στον… έξω κόσμο, ώστε να εντοπίζουν κάθε περιττή ηχητική πληροφορία και να πυροδοτούν αντίστροφα ηχητικά κύματα που ακυρώνουν την φασαρία που απειλεί την πλήρη εμβύθιση στο περιεχόμενο της επιλογής σας. Το βάθος της ακύρωσης θορύβου αγγίζει τα 42dB και αποδεικνύεται ευεργετικό όταν χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς ή όταν βρίσκεστε σε έναν χώρο με συνωστισμό και θορυβώδη μηχανήματα όπως κλιματιστικά, desktop PC κ.ά. Μπορείτε να ρυθμίσετε το επίπεδο… απομόνωσής σας από το περιβάλλον σε Ultra, General ή Cozy, ενώ υπάρχει πάντα η επιλογή του Awareness mode, το οποίο ανοίγει ένα «παράθυρο» στους ήχους του χώρου για να ακούσετε π.χ. έναν συνομιλητή σας ή μια ανακοίνωση χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσετε τα ακουστικά.

Από το κουτί… στο αφτί

Με τη βοήθεια της εφαρμογής «AI Life» το «ζευγάρωμα» με το smartphone σας γίνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και μετά το σχετικό firmware update τα ακουστικά είναι έτοιμα για χρήση. Το pairing γίνεται μέσω Bluetooth 5.2 και προφανώς δεν υποστηρίζονται μόνο EMUI συσκευές, μιας και τα FreeBuds 5i συνεργάζονται αψεγάδιαστα με iOS, Android και Windows λειτουργικά συστήματα.

Η εφαρμογή «AI Life» αναλαμβάνει εκτός από τις ρυθμίσεις να σας εκπαιδεύσει και στον χειρισμό τους, εξηγώντας σας πως μπορείτε να ενεργοποιήσετε ένα πλήθος λειτουργιών (τις οποίες μάλιστα μπορείτε να αλλάξετε) απλά αγγίζοντας το δεξί ή το αριστερό ακουστικό. Πιο συγκεκριμένα, με διπλό tap μπορείτε να απαντήσετε ή να τερματίσετε μια κλήση και να διακόψετε ή να συνεχίσετε την αναπαραγωγή μουσικής. Κρατώντας το δάχτυλό σας σε ένα earbud μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε το σύστημα ANC ή να επιστρατεύσετε το Awareness mode. Ένα απλό γλίστρημα του δαχτύλου σας προς τα πάνω ή προς τα κάτω κατά μήκος της επιφάνειας του ακουστικού αρκεί για να αυξομειώσει την ένταση του ήχου. Γενικά, τα πάντα λειτουργούν διαισθητικά και έχετε τη δυνατότητα να αναθέσετε διαφορετικές λειτουργίες σε αριστερό και δεξί earbud για κάθε τύπου άγγιγμα.

Στο εύχρηστο περιβάλλον του «AI Life» app θα βρείτε επίσης κάποια presets για τον ήχο, τα Default, Bass Boost και Treble Boost. Τα δύο τελευταία μας ακούστηκαν λίγο… τραβηγμένα, με υπερβολές στην ενίσχυση του μπάσου και των πρίμων, οπότε προτιμήσαμε τον ζεστό και μεστό ήχο της Default επιλογής, ο οποίος έχει παραπάνω από ικανοποιητικό μπάσο και ταυτόχρονα εξαιρετικά «διαυγείς» υψηλές συχνότητες.

Αυτονομία και γρήγορη φόρτιση

Η μπαταρία των FreeBuds 5i (55mAh ανά ακουστικό) μπορεί να εξασφαλίσει έως και 7,5 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής (δίχως ANC) με μία μόνο φόρτιση. Αν συνυπολογίσουμε τη δυνατότητα επαναφόρτισης που χαρίζει η 410mAh μπαταρία της θήκης, τότε καταλήγουμε σε περίπου 28 ώρες αναπαραγωγής μουσικής ή 18,5 ώρες αν προτιμήσετε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία ANC. Οι χρόνοι φόρτισης έχουν μειωθεί και αυτοί, ώστε να μην στερείστε τα αγαπημένα σας ακουστικά. Ενδεικτικά, τα ακουστικά θέλουν περίπου μια ώρα για να φορτίσουν πλήρως στην θήκη τους, ενώ η θήκη χρειάζεται περίπου 110 λεπτά για να φορτίσει τη δική της μπαταρία.

Σύνδεση με δυο συσκευές ταυτόχρονα

Ένα χαρακτηριστικό που μας έχει λείψει ακόμα και από True Wireless προτάσεις πολύ υψηλού κόστους είναι η ταυτόχρονη σύνδεση με δυο συσκευές, ένα πλεονέκτημα που ευτυχώς συγκαταλέγεται στα θετικά των FreeBuds 5i. Η ανάγκη σύνδεσης των ακουστικών με ένα smartphone αλλά συγχρόνως και με ένα laptop ή tablet για παράδειγμα, προκύπτει σε πλήθος σεναρίων καθημερινής χρήσης. Τα Huawei FreeBuds 5i ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτή την απαίτηση, προσφέροντας αυτόματη εναλλαγή πηγής ήχου. Όταν υπάρχει εισερχόμενη κλήση, θα ακούσετε τον ήχο που σας ειδοποιεί προκειμένου να απαντήσετε, αλλάζοντας αυτόματα τη συσκευή με την οποία είναι συνδεδεμένα τα FreeBuds και κάνοντας pause στο περιεχόμενο της πρώτης ή απλά να αγνοήσετε αυτόν που σας καλεί και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τη μουσική, την ταινία ή το παιχνίδι σας!


Μας άρεσε

  • Απρόσμενα ποιοτικός ήχος δεδομένης της προσιτής τιμής
  • Βελτιωμένη διάρκεια μπαταρίας σε σχέση με τα 4i
  • Ταυτόχρονη σύνδεση με δυο συσκευές (iOS, Android ή Windows)
  • Αποτελεσματική ακύρωση θορύβου ANC

Δεν μας άρεσε

  • Θα θέλαμε μεγαλύτερο έλεγχο στα presets, καθώς τα Bass Boost και Treble Boost είναι ελαφρώς… υπερβολικά

Πρόταση αγοράς

Ελαφριά, στιλάτα και με… pocket-friendly θήκη φόρτισης, τα Huawei FreeBuds 5i ξεχωρίζουν για τον Hi-Res ήχο τους, το αποτελεσματικό σύστημα ANC, τη διευρυμένη αυτονομία, τη γρήγορη φόρτιση και, φυσικά, για την πολύ χρήσιμη ικανότητά τους να συνδέονται με δυο πηγές ήχου ταυτόχρονα. Σε αυτήν την κατηγορία τιμής τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα, καθώς δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τίποτα παραπάνω στην υπερπλήρη λίστα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους!