Το πρόγραμμα Flash που χρησιμοποιείται σήμερα για την παρουσίαση περίπου 75% του συνόλου των βίντεο που φιλοξενούνται στο Διαδίκτυο, είναι μια από τις βασικές τεχνολογίες που στηρίζουν διάσημες υπηρεσίες βίντεο όπως το YouTube και το Google Video.


adobeflashΜέχρι σήμερα, πολλά κινητά τηλέφωνα και netbooks χρησιμοποιούσαν μία «ελαφριά» εφαρμογή του προγράμματος, εξαιτίας του περιορισμένης επεξεργαστικής ισχύος των συσκευών. Το νέο πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να λειτουργεί εξίσου καλά στα κινητά τηλέφωνα όπως και στα desktop PC. Η Adobe, εταιρεία ανάπτυξης του Flash, ανέφερε ότι η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη για smartphones από τις αρχές του επόμενου έτους, αν και δε συμπεριλαμβάνεται το iPhone της Apple.


«Οι εφαρμογές που βλέπουμε σήμερα στα PC θα μεταφερθούν σύντομα και στα κινητά», δήλωσε ο Μπεν Γουντ, αναλυτής της αγοράς κινητής τηλεφωνίας στην εταιρεία CCS Insight. «Οι χρήστες θα μπορούν να δουν όλες τις φανταστικές εφαρμογές που φτιάχνονται για υπολογιστές».


Το πρόγραμμα Flash είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα που εγκαθίστανται σε έναν υπολογιστή. Το διαθέτουν περίπου 98% των PC, ενώ σχεδόν 75% όλων των βίντεο στο Ίντερνετ μεταδίδονται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, σύμφωνα με την Adobe. Ωστόσο, στα κινητά, οι χρήστες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την έκδοση Flash Lite, μια ειδική έκδοση του προγράμματος σχεδιασμένη για κινητά, που δεν είχε τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά του Flash.


Η ανάπτυξη του Flash 10.1, όπως θα ονομαστεί το νέο λογισμικό, οφείλεται στην ανάπτυξη του Ίντερνετ στα κινητά τηλέφωνα και στο ότι οι χρήστες πλέον διαθέτουν πρόσβαση από πολλές συσκευές εκτός του υπολογιστή τους. Πρόσφατη έκθεση της CCS Insight προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του 2009, το 44% των κατόχων κινητών τηλεφώνων θα χρησιμοποιούν το κινητό τους για πρόσβαση σε δεδομένα, ενώ τα έξυπνα κινητά θα φτάσουν σε μερίδιο αγοράς 17%, σε παγκόσμιο επίπεδο.