Εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την κατάθεση των προσφορών για την Wind Hellas σκιαγραφούνται από μεγάλη μερίδα του Τύπου, καθώς δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διαφαινόμενη πολυπλοκότητα του εγχειρήματος.


wind-logoΌπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ο αριθμός των εμπλεκομένων πλευρών καθιστούν αδύνατο να υπάρξει λύση πριν από το τέλος του μήνα, ενώ σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται το πρόβλημα υπερχρέωσης της Wind Hellas να μην έχει επιλυθεί ακόμη και πριν την έλευση του Νοεμβρίου.


Η Hellas Telecom II, μητρική εταιρεία της Wind, γνωστοποίησε ότι 29 ενδιαφερόμενοι «χτύπησαν» την πόρτα της Morgan Stanley για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Wind Hellas. Ωστόσο ο αριθμός όσων υπέβαλαν μη δεσμευτική προσφορά για το εγχείρημα δεν ξεπερνά τα δάχτυλα του ενός χεριού, συμπεριλαμβανομένης και της Weather Investments, μητρικής εταιρείας της Hellas Telecom II, που ελέγχεται από τον Αιγύπτιο επιχειρηματία κ. Ναγκίμπ Σαουίρις. Επίσης στον ίδιο αριθμό περιλαμβάνεται η Forthnet, η οποία το πρωί της Παρασκευής επιβεβαίωσε την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά της επιχείρησης.


Η κίνηση αυτή της Forthnet αναμφίβολα τάραξε τα νερά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, καθώς ένας τέτοιος «γάμος» θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν δύσκολο το εγχείρημά της, καθώς θεωρείται δεδομένη η πρόθεση του κ. Σαουίρις να κρατήσει την εταιρεία. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Forthnet θα ενδιαφέρονταν για την Wind σε μια αποτίμηση της εταιρείας μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα πρέπει να διαγράψει δανεισμό ύψους 1,3 έως 1,8 δισ. ευρώ, από τα περίπου 3,3 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.


Το πρόβλημα για τη Forthnet έγκειται ότι με δανεισμό της τάξης του 1,5 έως 2 δισ. ευρώ (5 έως 6 φορές τα κέρδη EBITDA της για το 2009) είναι ελκυστική και για τον βασικό της μέτοχο κ. Σαουίρις. Η κρίσιμη ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκαθαρίσει αρκετά η κατάσταση, θα είναι η 15η Οκτωβρίου και η αποπληρωμή της δόσης ύψους 67 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που ο κ. Σαουίρις επιλέξει τη μη εξυπηρέτηση του δανείου με στόχο να πιέσει τους ομολογιούχους στη φθηνή πώληση των δανείων τους, τότε η εταιρεία τίθεται σε χρεοκοπία και ο δανεισμός της μειώνεται στα 1,7-1,8 δισ. ευρώ. Στο ενδεχόμενο αυτό, όμως, τον έλεγχο της επιχείρησης αναλαμβάνουν οι ομολογιούχοι, κάτοχοι εγγυημένων ομολόγων της επιχείρησης, οι οποίοι και αποφασίζουν για το μέλλον της επιχείρησης. Τότε είναι πιθανόν η Forthnet, ως περισσότερο αξιόπιστος στρατηγικός επενδυτής, να έχει προβάδισμα.


Στη δεύτερη περίπτωση, που αποπληρωθεί η δόση του δανείου, τότε ο βασικός μέτοχος της Wind διατηρεί τον έλεγχο της επιχείρησης, αλλά και οι ομολογιούχοι, κάτοχοι μη εγγυημένων ομολογιών της εταιρείας, κερδίζουν 3-4 μήνες ανάσας. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το Reuters έκανε λόγο για αποτίμηση της εταιρείας μεταξύ 1,8 και 2,5 δισ. ευρώ.


Στελέχη της Forthnet αναγνωρίζουν τη δυσκολία του εγχειρήματος, αλλά δηλώνουν «παρών», καθώς, όπως ανέφεραν, η αναδιάρθρωση του χρέους της Wind είναι μια ευκαιρία που δεν δίνεται κάθε ημέρα. «Μακάρι η υπόθεση αυτή να είχε προκύψει λίγο αργότερα, αλλά αυτό δεν συνέβη», έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της επιχείρησης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη «χωνέψει» τη Νova.


Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους που εκτιμάται ότι έχουν υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά, συμπεριλαμβάνονται η Apax Partners, η Texas Pacific Group (TPG) και η Providence. Ωστόσο οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις είναι όλες επενδυτικές και μόνον η Forthnet συνιστά στρατηγικό επενδυτή.