Το καινοτόμο wearable της HUAWEI, πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται στη χώρα μας, προσφέροντας για πρώτη φορά δυνατότητα παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης σε πραγματικό χρόνο, διατηρώντας παράλληλα και τη λειτουργία ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ECG).

Σε κάθε νέο της ρολόι τα τελευταία χρόνια η HUAWEI φροντίζει να επαναπροσδιορίζει το τι είναι εφικτό να γίνει με τη βοήθεια ενός smartwatch. Πλήθος έξυπνων λειτουργιών, λεπτομερής καταγραφή κάθε τύπου αθλητικής δραστηριότητας, υποστήριξη για ελεύθερες καταδύσεις, αριστουργηματικό desgin, δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσεων, ενσωματωμένο GPS και WiFi, μπαταρία που δεν λέει να εξαντληθεί, μέτρηση θερμοκρασίας δέρματος αλλά ακόμα και πιστοποιημένο ηλεκτροκαρδιογράφημα μέσω ενός ρολογιού ήταν μερικές μόνο από τις περίτρανες «νίκες» του κινεζικού κολοσσού στα προηγούμενα μοντέλα του. Έχοντας χτίσει τον δικό της… θρύλο στον χώρο των wearables, λοιπόν, η HUAWEI έπρεπε, πλέον, να κατορθώσει κάτι το εξαιρετικά ρηξικέλευθο για να μας εντυπωσιάσει. Ομολογουμένως το κατάφερε, παρουσιάζοντας το HUAWEI WATCH D, μια συσκευή που φέρνει μια λειτουργία που δεν φανταζόμασταν ποτέ πως θα βλέπαμε σε ένα κομψό ρολόι: τη δυνατότητα μέτρησης αρτηριακής πίεσης!

Η εποπτεία της υγείας μας δεν έχει ηλικία

Σύμφωνα με έρευνα της Pollster Research Institute που διεξήχθη με πρωτοβουλία της HUAWEI περίπου το 36% των ανδρών πιστεύει ότι πρέπει να φροντίζει την καρδιά μετά τα 40, ή και αργότερα, και το 17% γύρω στα 50. Η πραγματικότητα, ωστόσο, διαφέρει αρκετά από τις παραπάνω παγιωμένες αντιλήψεις, καθώς η υπέρταση στους νέους είναι συχνή, επηρεάζοντας 1 στους 8 ενήλικες μεταξύ 20 και 40 ετών. Για το λόγο αυτό, μια σύγχρονη και πολυλειτουργική πρόταση, όπως το νεανικό HUAWEI WATCH D, αφήνει στο παρελθόν την ξεπερασμένη εικόνα που έχουμε για τα πιεσόμετρα ως… αξεσουάρ της τρίτης ηλικίας! Το υπερσύγχρονο smartwatch της HUAWEI συστήνει με έναν καινοτόμο και σύγχρονο τρόπο τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε άτομα κάθε ηλικίας. Συνδέεται τόσο με κινητά Android, όσο και iOS και σας δίνει τη δυνατότητα για ένα άμεσο μίνι… check up ανά πάσα στιγμή, όπου κι αν βρίσκεστε!

Και η υγεία σας πηγαίνει… ρολόι

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις δυνατότητες εποπτείας υγείας του  HUAWEI WATCH D. Ξεκινάμε με την πιο εντυπωσιακή, φυσικά, την προαναφερθείσα χρήση του ως πιεσόμετρο. Χάρη σε έναν αισθητήρα πίεσης υψηλής ανάλυσης, ένα κύκλωμα ελέγχου πίεσης ανάδρασης και έναν αεραγωγό χαμηλής ροής, το ακριβές σύστημα μέτρησης πίεσης του νέου ρολογιού της HUAWEI μπορεί να κάνει μετρήσεις με μικρά περιθώρια σφάλματος, επιτρέποντάς σας να μετράτε την αρτηριακή πίεση οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Επιπρόσθετα, μπορείτε, προφανώς, να το βγάλετε από τον καρπό σας και να το φορέσετε προσωρινά σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο προκειμένου να μετρήσετε άμεσα την πίεσή του σε περίπτωση που ανησυχείτε για την υγεία του τη συγκεκριμένη στιγμή. Άλλωστε, ποιοι κουβαλούν μαζί τους μονίμως ένα πιεσόμετρο; Μην κοιτάτε που εσείς χάρη στο HUAWEI WATCH D θα το έχετε πλέον πάντοτε διαθέσιμο!

Εκτός από τη λειτουργία μέτρησης πίεσης, το HUAWEI WATCH D διαθέτει και επαγγελματικές δυνατότητες ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ECG), χάρη στον αντίστοιχο ECG αισθητήρα υψηλής επίδοσης, ο οποίος φέρει πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη βοήθειά του μπορεί να γίνει άμεση καταγραφή δεδομένων της λειτουργίας της καρδιάς, προκειμένου να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες ενημερωτικές αναφορές για την κατάσταση του καρδιακού σας ρυθμού.

Παράλληλα, οι εντυπωσιακές παραπάνω λειτουργίες δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχάσουμε πως μιλάμε για ένα πλήρως λειτουργικό smartwatch με την υπογραφή της HUAWEI, γεγονός που μεταφράζεται σε εκτεταμένες επιλογές επιστημονικής παρακολούθησης του ύπνου, των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα και της θερμοκρασίας δέρματος, ενώ ως γνήσιο HUAWEI WATCH έρχεται εξοπλισμένο με περισσότερες από 70 λειτουργίες προπόνησης και φυσικά με εξαιρετικά μεγάλη αυτονομία μπαταρίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μια ολόκληρη εβδομάδα!


Πρόσφατη έρευνα* της Pollster Research Institute, που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της HUAWEI,   δείχνει ότι μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η καρδιά πρέπει να ελέγχεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η καρδιά πρέπει να ελέγχεται μετά την ηλικία των 40 ετών, τη στιγμή που οι άνδρες αψηφούν ακόμη περισσότερο τις ανάγκες της καρδιάς τους. Περίπου το 36% ​​των ανδρών πιστεύει ότι πρέπει να φροντίζει την καρδιά μετά τα 40, ή και αργότερα, και το 17% γύρω στα 50.

Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική, καθώς η υπέρταση στους νέους είναι συχνή με 1 στους 8 ενήλικες μεταξύ 20 και 40 ετών να επηρεάζεται. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλειο Κώτση, Καθηγητή Παθολογίας-Υπέρτασης, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντή Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, «Η καρδιά στα παιδιά και τους εφήβους πρέπει να ελέγχεται σε κάθε επαφή του παιδιού με τον παιδίατρο του καθώς και να μετράται η πίεση του. Σε ειδικές ομάδες όπως αθλητές είναι σημαντικό να γίνεται εκτίμηση και από παιδοκαρδιολόγο. Οι νεαροί ενήλικες πρέπει τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια να κάνουν ένα προληπτικό έλεγχο για παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως υπέρταση, σάκχαρο και λιπίδια. Ισχύει πράγματι ότι οι γυναίκες επιδημιολογικά εμφανίζουν προβλήματα καρδιάς σε μεγαλύτερη ηλικία και συχνά μετά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν όπως σημαντικοί παράγοντες που μπορούν σε ατομικό επίπεδο να τροποποιήσουν την πιθανότητα καρδιαγγειακού κινδύνου μιας γυναίκας και αυτοί αποτελούν το κάπνισμα, το ιστορικό πρώιμης νόσου στην οικογένεια, η παχυσαρκία, η οικογενής υπερλιπιδαιμία και η αυξημένη αρτηριακή πίεση».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 30% των Ελλήνων ανδρών δεν έχει μετρήσει την αρτηριακή του πίεση τους τελευταίους έξι μήνες και ακόμη περισσότερο στην ομάδα των τριάντα χρονών και των κάτω των 45 ετών. Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι ένα σημαντικό και διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 45% όλων των θανάτων και οδηγεί σε σημαντική νοσηρότητα. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των θανάτων λόγω ισχαιμικής καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με τον κο Βασίλειο Κώτση: «Η πρόληψη αποτελεί τη βασικότερη αιτία αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης ενός ανθρώπου. Πρέπει λοιπόν να μετράμε την αρτηριακή μας πίεση τακτικά και ανάλογα με τις τιμές της μέτρησης να επαναλαμβάνουμε τις μετρήσεις αυτές. Τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια εάν η μέτρηση της μεγάλης (συστολικής) είναι κάτω από 120 mm Hg, κάθε 1-2 χρόνια εάν είναι μεταξύ 120-130 και εάν μετράμε πάνω από 130 να απευθυνθούμε στο γιατρό μας».

Το 58% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως φύλου, γνωρίζει το γεγονός ότι η ψυχική κατάσταση επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό. Ενώ, πάνω από το 95% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει την καρδιακή κατάσταση άλλων ανθρώπων.  Σύμφωνα με τον κο Βασίλειο Κώτση, «Συναισθήματα όπως ο θυμός, η επιθετικότητα, ο φόβος ξυπνούν κέντρα άγχους. Αυτό περιλαμβάνει μια σειρά βιοχημικών και μηχανικών αντιδράσεων στο σώμα, οι οποίες επηρεάζουν μεμονωμένα όργανα αυξάνοντας την παροχή αίματος σε μια δεδομένη περιοχή του σώματος ή αυξάνοντας φυσικά την αρτηριακή πίεση και την καρδιακό ρυθμό. Ο έλεγχος του κεντρικού νευρικού συστήματος στο κυκλοφορικό είναι πάρα πολύ σημαντικός. Εξωτερικά ερεθίσματα όπως φόβος, θυμός ή τα αντίθετα τους ηρεμία μπορεί να επηρεάζουν οξέος της καρδιακή κατάσταση. Σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζεται, π.χ., έμφραγμα μετά από έναν τσακωμό. Η καρδιοπάθεια (δυσλειτουργία της καρδιάς), που προκαλείται από έντονο στρες ή έντονο φόβο από τη δράση της αδρεναλίνης στην ιατρική ορολογία, ονομάζεται σύνδρομο TAKOTSUBO και μπορεί να συμβεί και σε ανθρώπους που πριν από λίγες ώρες είχαν φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Η ύπαρξη υπέρτασης ή αρρυθμίας είναι σημαντικοί παράγοντες καταστροφής της καρδιάς και εφόσον δεν ελεγχθούν σωστά μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή της που ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια και εκδηλώνεται με δυσκολία στην αναπνοή σε κόπωση στην αρχή και ακόμη και σε ηρεμία στη συνέχεια».

Παράλληλα, το 58% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θεωρεί ότι ακούει περισσότερο το μυαλό παρά την καρδιά, ανεξαρτήτως φύλου και σύμφωνα με τον κο Βασίλειο Κώτση, «τόσο η καρδιά, όσο και το μυαλό βρίσκονται σε τέλεια αρμονία μεταξύ τους σε σχέση με τις ανάγκες μας. Είναι τέλεια προγραμματισμένα να ανταποκρίνονται στο πώς μας έχει διαμορφώσει η φύση, άρα η συμβουλή του ειδικού είναι να ακούμε την καρδιά μας και απαντάμε με το μυαλό μας.».


*Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία Pollster Research Institute, χρησιμοποιώντας την τεχνική CAWI. Το δείγμα της έρευνας περιλαμβάνει 550 άτομα ηλικίας 18-65 ετών από Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με στρωματοποιημένη τυχαία δειγματοληψία με κατανομή του δείγματος ανά τόπο διαμονής (περιοχή) και ηλικιακές ομάδες με αντιστοιχία των φύλων. Η έρευνα διενεργήθηκε με τη χρήση επιστημονικών εργαλείων και συγκεκριμένης μεθοδολογίας. Τα ευρήματα που αναφέρονται παραπάνω αφορούν το δείγμα των ερωτηθέντων από Ελλάδα.  


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα της HUAWEI, καθώς και το Facebook, το Instagram και το HUAWEI Community.