Μέσα σε περίπου έξι μήνες από τότε που ξεκίνησε την επενδυτική του δραστηριότητα το venture capital fund έχει επενδύσει ήδη σε δύο εταιρείες και επιπλέον δύο ακόμη πιθανές επενδύσεις βρίσκονται στη φάση του οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence). Τρεις ακόμη εταιρείες είναι ένα βήμα πριν από το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

«Ξεκινήσαμε επίσημα την επενδυτική μας δραστηριότητα στις 16 Μαρτίου του 2022, αλλά είχαμε από πριν επαφές με αρκετές εταιρίες που αναπτύσσουν δραστηριότητες στο πεδίο που μας ενδιαφέρει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της 5G Ventures, που διαχειρίζεται το Ταμείο Φαιστός, Αντώνης Τζωρτζακάκης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης.

Από τα κεφάλαια που διαχειρίζεται ο “Φαιστός”, τα 93 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον διαγωνισμό για την εκχώρηση του φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων 5G. Πρόκειται για ένα θεματικό fund, το οποίο επενδύει σε εταιρείες, startup και μη, οι οποίες αναπτύσσουν εφαρμογές πάνω στα δίκτυα πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας. Βασικός μεριδιούχος είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρ. ΤΑΝΕΟ) για λογαριασμό του Δημοσίου. Κεφάλαια έχουν εισφέρει επίσης ο όμιλος ΟΤΕ/Deutsche Telekom, το Latsco family office της Μαριάννας Λάτση και το family office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Η μέση επένδυση του «Φαιστός», ανέρχεται σε 5-7 εκατ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ποσό δεν μπορεί να είναι υψηλότερο. Συνολικά στην πενταετή επενδυτική του περίοδο, υπολογίζεται ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει σε 15-20 επενδυτικούς γύρους επιχειρήσεων, δεδομένου ότι μία εταιρεία μπορεί να προχωρήσει και σε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης.

Σε διάστημα έξι μηνών από την έναρξη λειτουργίας του το «Φαιστός» έχει ήδη επενδύσει:

Στην Matternet, η οποία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ιατρικού και βιολογικού υλικού με τη χρήση drones και στην οποία, εκτός του «Φαιστός» έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post. Η Matternet χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά και παράδοση αντικειμένων βάρους έως και δύο κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτίνα έως 20 χλμ. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία καινοτόμα πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud με δυνατότητα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που παρέχουν τα δίκτυα 5G για την ασφαλή διαχείριση του στόλου.

Στην OQ Technology, η οποία χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ). Στη συγκεκριμένη εταιρεία το «Φαιστός» συνεπένδυσε με την Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco. Το σύστημα της εταιρείας παρέχει απρόσκοπτη συνδεσιμότητα χρησιμοποιώντας 5G πρότυπα και εξοπλισμό για μια ποικιλία εφαρμογών IoT, όπως η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, η γεωργία, η εφοδιαστική αλυσίδα, η ναυτιλία, οι έξυπνες μετρήσεις, η εξόρυξη, η αεροπλοΐα κ.α.

Όπως εξήγησε η διοικητική ομάδα της 5G Ventures εκτός από το καθαρά επενδυτικό κομμάτι και την δημιουργία υπεραξιών για τους μετόχους, βασικό ζήτημα των επενδύσεων του Φαιστός είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος γύρω από το 5G. «Από τη μία, στοχεύουμε στη  δημιουργία εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο και τους υπόλοιπους μεριδιούχους. Από την άλλη, η ενίσχυση του οικοσυστήματος του 5G στη χώρα. Για αυτό και είναι υποχρεωτικό, οι εταιρείες που ενισχύουμε να αποκτούν παρουσία στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τζωρτζακάκης.

Για το λόγο αυτό, το «Φαιστός» έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων όπως το  Πανεπιστήμιο Πατρών, το Corallia και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά́», η Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η Nokia Hellas, η Cosmote, και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ).