Το δρόμο για την ανανέωση του Ίντερνετ άνοιξε η απόφαση της Icann, καθώς δόθηκε το «πράσινο φως» για τη «χαλάρωση» των κανόνων στο Ίντερνετ γύρω από τα κυρίαρχα domains, όπως τα. com,. uk.


domain-namesΗ απόφαση αυτή θεωρείται πως ανοίγει νέους ορίζοντες, καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες να δημιουργήσουν εντελώς δικές τους διαδικτυακές διευθύνσεις, ενώ ιδιώτες θα μπορούν να κάνουν το ίδιο με τα ονόματά τους.


Επίσης, εγκρίθηκε και μία δεύτερη πρόταση, η οποία είχε να κάνει με την εμφάνιση domain names γραμμένων με ασιατικούς, αραβικούς, κυριλλικούς ή άλλους χαρακτήρες.


«Ανοίγουμε το δρόμο προς ένα νέο κόσμο και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι του οποίου η σημασία δεν μπορεί να παραβλεφθεί» είπε ο Ρομπέρτο Γκαετάνο, μέλος της Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).


Ήδη βρίσκονται εν εξελίξει διαδικασίες για τη δημιουργία domains με κυριλλικούς χαρακτήρες.


«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα μπροστά για την ανάπτυξη του Ίντερνετ, καθώς θα άρει ένα εμπόδιο που λειτουργούσε ανασταλτικά για πολλούς χρήστες του Διαδικτύου» είπε η Έμιλι Τέιλορ, διευθύντρια θεμάτων νομικής και πολιτικής στη Nominet- τη βρετανική εθνική υπηρεσία για θέματα domain names.


«Αυτή τη στιγμή πρόσβαση στο Ίντερνετ έχουν 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι- τη στιγμή που υπάρχουν άλλα 4,5 δισεκατομμύρια, για τα οποία το λατινικό αλφάβητο είναι ακατανόητο» συμπλήρωσε σχετικά, ενώ ο Δρ. Πωλ Τούμεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Icann, έκανε λόγο για μία «ιστορική στιγμή».


domainnames-300x241Η Icann εργάζεται ανελλιπώς για την απελευθέρωση των domains από το 1998, έτος ίδρυσής της. Αυτή τη στιγμή, τα κορυφαία εξ αυτών (TLDs- Top Level Domains) είναι περιορισμένα είτε σε συγκεκριμένες χώρες (.uk,. it), είτε στο εμπόριο (.com, εκ του commerce) και σε οργανισμούς (.net,. org). Το πιο δημοφιλές (και πιο ακριβό) domain αυτή τη στιγμή είναι σαφώς το. com.


Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα domain names μπορούν να είναι οποιασδήποτε ακολουθίας γραμμάτων, σε οποιοδήποτε αλφάβητο. Ο καθένας θα μπορεί να κατοχυρώσει ένα domain βασιζόμενο στο όνομα που επιθυμεί, εφόσον μπορεί να επιδείξει ότι κατέχει κάποιο επιχειρηματικό σχέδιο, καθώς και επαρκή τεχνική ικανότητα.


Το αποτέλεσμα αναμένεται πως θα είναι η εμφάνιση εκατομμυρίων νέων διευθύνσεων στο Ίντερνετ. «Σύντομα θα εμφανιστούν νέες TLD στους καταλόγους της Icann- συγκεκριμένα, κάποιες οι οποίες βρίσκονται υπό ανάπτυξη εδώ και λίγο καιρό, όπως η. cym για την Ουαλία, η. sco για τη Σκωτία, η. ldn για το Λονδίνο, η. nyc. για τη Νέα Υόρκη και άλλες» είπε ο Μάρκους Έγκενσπεργκερ της Lycos Webhosting.


Ωστόσο, το κόστος ίδρυσης ενός νέου domain θα είναι ένα ακριβό εγχείρημα. «Αναμένουμε ότι τα ποσά θα είναι εξαψήφια» είπε ο Δρ. Τούμεϊ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο οργανισμός έχει ήδη δαπανήσει σχεδόν 10 εκατομμύρια σε προτάσεις και με κάποιον τρόπο πρέπει να επανακτήσει τα χαμένα κεφάλαια.


australian-domain-namesΠάντως, δε συμφωνούν όλοι στο ότι το «άνοιγμα» αυτό είναι καλή ιδέα. «Το φλέγον θέμα με το μεγάλο αριθμό των νέων TLD που αναμένεται να εμφανιστούν είναι ότι θα πρόκειται για εταιρείες που απλά θα επιθυμούν να προστατέψουν τα πνευματικά δικαιώματά τους» είπε ο Έγκενσπεργκερ.


Επίσης, αναμένεται ότι κάποια πολύ «γενικά» domain names, όπως. news και. sport θα γίνουν «πεδία μάχης» ανάμεσα σε φορείς που θα μάχονται για την κυριαρχία σε αυτά.


Ωστόσο, κατά την Icann, όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ληφθεί υπόψιν: χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποί της έκαναν λόγο για τη δημιουργία ενός σώματος διαιτησίας, ενώ ως έσχατη λύση ανέφερε ότι, στην χειρότερη των περιπτώσεων, ένα domain θα καταλήγει στον πλειοδότη, ύστερα από διαδικασία δημοπρασίας.


Οικολογικός «πόλεμος» στο Ίντερνετ
Ήδη μαίνεται ο «πόλεμος» για τον έλεγχο του αφιερωμένου σε περιβαλλοντικές οργανώσεις domain,. eco: Η κοινοπραξία Dot Eco, υποστηριζόμενη από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, δημοσίευσε μία ανάλυση 17 σελίδων γύρω από τους λόγους που το σχέδιο (για την ανάπτυξη του domain) του κύριου ανταγωνιστή της, Big Room, δεν είναι λειτουργικό.


Η απάντηση της Big Room ήταν ότι η δημοσίευση αυτής της ανάλυσης ήταν μία «ατυχής» κίνηση. Η διαμάχη ανάμεσα στις δύο κοινοπραξίες έχει ως απώτερο στόχο το δικαίωμα πώληση TLD. eco. Η Dot Eco, η οποία χαίρει της υποστήριξης μεγάλων ονομάτων του χώρου των περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως το Sierra Club και η Alliance for Climate Protection (Συμμαχία για την Προστασία του Περιβάλλοντος) έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων από την πώληση domain names. eco για τη χρηματοδότηση «πράσινων» οργανισμών. Από την πλευρά της, η καναδική Big Room έχει ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει το. eco ως σύστημα προώθησης τέτοιων ομάδων/ οργανώσεων.


Τέλος εποχής για το γιουγκοσλαβικό domain
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πάψουν να είναι διαθέσιμες οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το. yu της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το οποίο θα αντικατασταθεί από το. sr για τη Σερβία και το. me για το Μαυροβούνιο.


Η Icann προέβλεψε μία έξτρα παράταση χρόνου για κάποιες ιστοσελίδες οι οποίες δεν θα προλάβουν να κάνουν μετάβαση σε κάποιο άλλο domain. Εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να υφίστανται 4.000 ιστοσελίδες στον εν λόγω «χώρο».