Οι τρεις μεγάλες εταιρείες της αγοράς των βιντεοπαιχνιδιών, Sony, Nintendo και Microsoft, έρχονται αντιμέτωπες με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό των παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές.


img_58741_prison_break«Η δημιουργικότητα ενός παιχνιδιού δεν εξαρτάται πλέον μόνο από τη δύναμη του hardware», σχολίασε ο Τετσούγια Ίντε, προγραμματιστής που επισκέφτηκε το φετινό Tokyo Games Show. «Ένα επιτυχημένο παιχνίδι είναι αυτό που είναι απλό και απευθύνεται σε ευρύ κοινό ανθρώπων».


Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τη δυνατότητα προσέγγισης ενός casual κοινού μέσω των smartphones, και κυρίως του iPhone αλλά και του iPod Touch. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 758 τίτλους που παρουσιάστηκαν φέτος στο Τόκιο, 168 ήταν σχεδιασμένοι για κινητά τηλέφωνα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με πέρσι.


«Τα κινητά τηλέφωνα είναι μια πολλά υποσχόμενη πλατφόρμα», επεσήμανε ο Καζούμι Κιτάουε, διευθύνων σύμβουλος της Konami Digital Entertainment, εκδότρια εταιρεία γνωστών τίτλων όπως το Metal Gear Solid και η σειρά Silent Hill. «Το ελκυστικό στοιχείο είναι ότι όλοι έχουν από ένα. Μία οικογένεια μπορεί να έχει ένα Playstation 3, θα έχει όμως τρία κινητά τηλέφωνα, από τα οποία θα μπορούσε να κατεβάσει παιχνίδια», σχολίασε.


mobile-gaming-sdkΗ ανάπτυξη παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα επιτρέπει στους developers να μειώσουν σημαντικά τα κόστη δημιουργίας ενός βιντεοπαιχνιδιού. «Δε χρειάζεται να ξοδέψουν μεγάλα ποσά ή να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να φτιάξουν νέο λογισμικό», είπε ο Χιροκάζου Χαμαμούρα, πρόεδρος της Enterbrain, εκδότρια περιοδικού για βιντεοπαιχνίδια.


Σε αντίθεση με τα σημερινά budgets παραγωγής ενός βιντεοπαιχνιδιού, που σε πολλές περιπτώσεις συγκρίνονται με χολιγουντιανούς blockbuster τίτλους, ένα βιντεοπαιχνίδι σε κινητό τηλέφωνο δεν ξεπερνάει μερικές εκατοντάδες δολάρια.


Η Bandai Namco, μία από τις πιο γνωστές εταιρείες κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών για κονσόλες, επιταχύνει την ανάπτυξη παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα, παρουσίασε στο Tokyo Game Show την έκδοση του παιχνιδιού Ace Combat για iPhone και iPod Touch. Σε αντίστοιχες κινήσεις προχωρά και η Square Enix, με αρκετούς τίτλους έτοιμους για κυκλοφορία λίγο πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.


Αντίστοιχος ανταγωνισμός παρατηρείται και σε επίπεδο hardware, με την κυκλοφορία της νέας έκδοσης του iPod Touch, το οποίο ο Στιβ Τζομπς μάλιστα χαρακτήρισε «μια πολύ καλή παιχνιδομηχανή». Ταυτόχρονα, η Sony διαθέτει το νέο PSP Go, ένα gadget που θα μπορεί να παίζει παιχνίδια, να προβάλει ταινίες και να αναπαράγει μουσική, ενώ η εταιρεία δεν έχει μέχρι στιγμής διαψεύσει τις φήμες κατασκευής κινητού τηλεφώνου.