Χωρά εύκολα και στην πιο μικρή τσέπη, μαγνητίζει τα βλέμματα των περαστικών και μετατρέπεται στο απόλυτο εργαλείο έκφρασης και δημιουργίας, χάρη στον αναδιπλούμενο σχεδιασμό του. Ο λόγος για το νέο… trendy foldable της σειράς Z Flip, το οποίο δοκιμάσαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Samsung Galaxy Z Flip4Η κάθετα αναδιπλούμενη κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε όσους έχουν νοσταλγήσει τις εποχές που το κινητό χωρούσε στην τσέπη ενός στενού τζιν, αλλά και σε όσους αναζητούν ευρηματικούς τρόπους για να απαθανατίσουν μοναδικές στιγμές δίχως να χρειάζεται να καταφύγουν σε τρίποδο. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται το καθολικά ανανεωμένο σε σχέση με τον πρόγονό του, Galaxy Z Flip4. Οι διαστάσεις της συσκευής όταν είναι διπλωμένη περιορίζονται σε 8,49×7,19×1,71 εκατοστά, ενώ όταν η εσωτερική οθόνη ξεδιπλωθεί σε όλη της την έκταση, το πάχος μετά βίας αγγίζει τα 6,9 χιλιοστά. Ελαφρύ (μόλις 187 γρ. βάρος) μα ταυτόχρονα στιβαρό, το Z Flip4 αποπνέει αέρα… διαμαντιού, καθώς αποτελεί ένα πραγματικό κομψοτέχνημα που ωστόσο φαντάζει ταυτόχρονα ανθεκτικό και αξιόπιστο. Ο μηχανισμός αναδίπλωσης δεν αφήνει περιθώριο για προβληματισμούς και ανασφάλειες, ενώ το αδιαπέραστο Corning Gorilla Glass Victus+ στην πλάτη και η IPX8 πιστοποίηση απέναντι στο νερό ενισχύουν την εμπιστοσύνη του χρήστη στις αντοχές της συσκευής.

Επιδόσεις και αυτονομία

Στην «καρδιά» του αναδιπλούμενου κινητού μάς περιμένει το τελευταίας τεχνολογίας chipset της Qualcomm, το πανίσχυρο Snapdragon 8+ Gen 1, το οποίο όμως λόγω του περιορισμένου χώρου ανεβάζει ελαφρώς τη θερμοκρασία του έπειτα από εντατική χρήση. Επίσης, αν σκοπεύετε να συνδέσετε τη συσκευή με μια μεγάλη οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι για να εργαστείτε σαν να είχατε μπροστά σας έναν υπολογιστή, θα σας στεναχωρήσουμε καθώς το Galaxy Z Flip4 δεν υποστηρίζει Samsung DeX mode. H RAM ανέρχεται στα 8GB και ο αποθηκευτικός χώρος κυμαίνεται από 128GB έως 512GB, αναλόγως της έκδοσης. Από τη στιγμή, βέβαια, που η συσκευή δεν επιτρέπει την προσθήκη κάρτας μνήμης, θα προτρέπαμε όσους σκοπεύουν να καταγράφουν αδιάκοπα βίντεο να προτιμήσουν τουλάχιστον την έκδοση των 256GB.

Την ικανοποιητική αυτονομία (αναβαθμισμένη σε σχέση με αυτήν του Flip3) υπόσχεται η μπαταρία 3.700mAh με δυνατότητα Super Fast Charging. Έτσι, μισή ώρα στην πρίζα με έναν 25W φορτιστή (ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία, δυστυχώς) να επαρκεί για να φτάσει ο δείκτης της φόρτισης στο 50%.

Τρίποδο τσέπης για ανήσυχους influencers!

Το νέο foldable της Samsung δίνει έμφαση στις δημιουργικές λήψεις, εκμεταλλευόμενο τον σχεδιασμό κάθετης αναδίπλωσης. Η λειτουργία FlexCam ενθαρρύνει την καταγραφή εκπληκτικών βίντεο και δημιουργικών selfies από διάφορες γωνίες λήψης, αναδιπλώνοντας μερικώς το Z Flip4. Οι λειτουργίες αυτές είναι αξιοποιήσιμες, επίσης, και μέσα από αρκετές ακόμα δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, το WhatsApp και το Facebook.

Η βοηθητική οθόνη μπορεί να λειτουργήσει ως viewfinder προκειμένου να αποτυπώσετε άμεσα υψηλής ποιότητας selfies από την κύρια διπλή κάμερα της συσκευής, χωρίς καν να «ξεδιπλώσετε» το Z Flip 4 (Quick Shot). Οι vloggers θα εκτιμήσουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης εναλλαγής μεταξύ της λειτουργίας Quick Shot, για λήψη video υψηλής ευκρίνειας και της λειτουργίας Flex για να συνεχίσουν τη λήψη τους hands-free, χωρίς να χρειαστεί να διακόψουν την καταγραφή video. Η καθολικά βελτιωμένη κάμερα ενσωματώνει 65% φωτεινότερο αισθητήρα σε σχέση με τον «πρόγονό» της.

Ένας ευρυγώνιος φακός με διάφραγμα f/1.8 τροφοδοτεί τα 12MP με πλούσια πληροφορία, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, με υποστήριξη Dual Pixel PDAF και οπτικής σταθεροποίησης (OIS). Ο δεύτερος 12MP αισθητήρας ζευγαρώνει με έναν υπερευρυγώνιο φακό που ανοίγει το οπτικό πεδίο στις 123˚. Δεν θα κρύψουμε, όμως, πως από ένα κινητό κατασκευασμένο για vloggers και influencers μας έλειψε το οπτικό zoom ενός τηλεφακού.

Στην εσωτερική οθόνη φιλοξενείται και μια selfie-cam με 10MP αισθητήρα και ευρυγώνιο φακό f/2.4 διαφράγματος, με υποστήριξη HDR και βίντεο ανάλυσης 4K στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Οθόνες: Μια γοητευτική και μια πολύτιμη

Η εξωτερική Super AMOLED οθόνη (γνωστή και ως Cover Screen) αναβαθμίζεται από τον ρόλο της «βοηθητικής» στο ρόλο της «υπερπολύτιμης», μιας και στις 1,9 ίντσες ενσωματώνει πλέον διευρυμένη λειτουργικότητα ώστε πολλές ευκολίες (π.χ. απάντηση σε κλήσεις και μηνύματα) να είναι άμεσα προσβάσιμες χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε την εσωτερική οθόνη. Εκτεταμένες είναι και οι δυνατότητες προσωποποίησης της μικρής μα ιδιαιτέρως χρήσιμης αυτής οθόνης επιλέγοντας ανάμεσα σε πλήθος από νέα σχέδια ρολογιών και ορίζοντας δικό σας φόντο σε διάφορα format, όπως εικόνες, animated GIF και βίντεο.

Περνώντας στο… κυρίως πιάτο, ξεδιπλώνοντας το Z Flip4 μάς αποκαλύπτεται η 6,7 ιντσών Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex Display, με ανάλυση 2.640×1080 pixels και 1200 nits μέγιστης φωτεινότητας. Η αναλογία 22:9 καθιστά εύκολη τη χρήση με το ένα χέρι, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το περιεχόμενο από το 1Ηz έως τα 120Hz.

Το Flip που κάνει… click

Με την τεχνολογία των foldable οθονών να έχει ωριμάσει αρκετά, το Samsung Galaxy Z Flip4 είναι μια πρόταση βελτιωμένη σε όλους τους τομείς, συγκρινόμενη με τα προηγούμενα μέλη της οικογένειας. Το ευχάριστο είναι πως με τη συγκεκριμένη γενιά Z η κορεάτικη εταιρεία επεκτείνει τις ιδέες της για έξυπνη αξιοποίηση του ιδιαίτερου αυτού form factor. Ο παράγοντας του εντυπωσιασμού παραμένει ισχυρό κίνητρο αγοράς, μα πλέον δεν είναι το μόνο, καθώς η προσέγγιση της σειράς Flip στις αναδιπλούμενες οθόνες κερδίζει έδαφος ανάμεσα σε όσους θέλουν ένα κινητό με περιορισμένο μέγεθος μα απεριόριστες δημιουργικές δυνατότητες.


Μας άρεσε

  • Μηχανισμός αναδίπλωσης, Corning Gorilla Glass Victus+ και IPX8 αντοχές εμπνέουν εμπιστοσύνη
  • Έρχεται με το κορυφαίο chipset που υπάρχει στον πλανήτη για Android συσκευές
  • Πλήθος λειτουργιών που αξιοποιούν foldable χαρακτήρα προς όφελος των λήψεων, εξαλείφοντας την ανάγκη για τρίποδο
  • Η βοηθητική οθόνη έχει ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο
  • Εξαιρετικής ποιότητας αναδιπλούμενη κύρια οθόνη

Δεν μας άρεσε

  • Ανεβάζει θερμοκρασία έπειτα από εντατική χρήση
  • Θα θέλαμε και έναν τηλεφακό για οπτικό zoom
  • Δεν υποστηρίζει το περιβάλλον εργασίας Samsung DeX

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: Κύρια 6,7 ιντσών Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex Display, ανάλυση 2.640×1080 pixels, HDR10+, 1200 nits (peak), αναλογία 22:9, προσαρμοστικός ρυθμός ανανέωσης (1Ηz έως 120Hz) -Βοηθητική: 1.9 ιντσών Super AMOLED Display, ανάλυση 260×512 pixel με Gorilla Glass Victus+

Chipset: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (4nm) με 1x Cortex-X2@3.19GHz & 3xCortex- A710@2.75GHz & 4xCortex- A510@1.80GHz, GPU Adreno 730

Μνήμη: 8GB RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 128GB/256GB ή 512GB UFS 3.1

Κάμερα: Διπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 12MP με ευρυγώνιο φακό 24mm, f/1.8, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS + 12MP με υπερευρυγώνιο φακό 12mm (123˚), f/2.2, 1.12µm, βίντεο 4K@30/60fps, 1080p@60/240fps, 720p@960fps, HDR10+ και selfie-cam 10MP, f/2.4, 26mm (ευρυγώνιος φακός), 1.22µm,             HDR, βίντεο 4K@30fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6 WiFi, NFC, Bluetooth 5.2 LE

Extras: dual-band A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, Type-C USB 2.0 OTG, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο πλάι, Nano-SIM/eSIM, δύο στερεοφωνικά ηχεία (Tuned by AKG),   32-bit/384kHz ήχος, IPX8 αντοχές σε νερό, Gorilla Glass Victus+ στην πίσω πλευρά

Δίκτυο:  5G

Μπαταρία: 3.700mAh διπλή μπαταρία με Super Fast Charging (έως 50% φόρτιση σε 30 λεπτά με 25W φορτιστή, ο οποίος πωλείται ξεχωριστά), Fast Wireless Charging 2.0 (15W), Wireless PowerShare 4.5W

Λειτουργικό: Android 12 (με  One UI 4.1.1)

Διαστάσεις: Διπλωμένο: 84,9×71,9×17,1 χιλ. (μέγιστο πάχος) / Ανοιχτό: 165,2×71,9×6,9 χιλ.

Βάρος: 187 γρ.