Εγκαταλείψτε το laptop στο σπίτι και χαρίστε σε φίλο το tablet σας! Το νέο Galaxy Z Fold4 ήρθε για να επισκιάσει τον υπόλοιπο ηλεκτρονικό σας εξοπλισμό και για να διεκδικήσει τη θέση του ως «ηγέτης» της Galaxy αρμάδας!

Η εταιρεία που ξεκίνησε εμπορικά την κατηγορία των αναδιπλούμενων κινητών επιστρέφει φέτος με ακόμα μια flagship συσκευή που επιδεικνύει την πρόοδο που έχει γίνει στη συγκεκριμένη τεχνολογία, επισφραγίζοντας τη δέσμευση του κορεατικού κολοσσού να αποτελέσει πρεσβευτή των foldable smartphone. Η Samsung έχει βαλθεί, λοιπόν, να μην επιτρέψει στα foldable να σβήσουν ως πυροτέχνημα εντυπωσιασμού στο πέρασμα των χρόνων, καθώς εξελίσσει κάθε σχετική τεχνολογία αδιάκοπα και παρουσιάζει σταθερά συσκευές με έντονο εμπορικό ενδιαφέρον. Η πρώτη από τις δυο φετινές της «επενδύσεις» στον κλάδο, το Samsung Galaxy Z Fold4, απευθύνεται σε όσους θέλουν ένα πολυδιάστατο εργαλείο παραγωγικότητας μονίμως στο πλευρό τους, μια συσκευή που παντρεύει τους κόσμους των κινητών τηλεφώνων, των tablet, των laptop και των φωτογραφικών μηχανών.

One device to rule them all…

Το Galaxy Z Fold4 είναι ικανό να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή του οικοσυστήματος της Samsung, μιας και συνεργάζεται άψογα με τις πάντα ενδιαφέρουσες σειρές ρολογιών και true wireless ακουστικών της εταιρείας, αλλά και με τα υπόλοιπα προϊόντα της, από Internet of Things συσκευές μέχρι τηλεοράσεις. Ένας πραγματικός… μαέστρος κάθε μας ψηφιακής δραστηριότητας όπως το εν λόγω κινητό, απαιτεί και την κατάλληλη «μπαγκέτα». Σε αυτόν τον ρόλο η Samsung επιστράτευσε το ταχύτερο chipset που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη για Android συσκευές, το Snapdragon 8+ Gen 1 της Qualcomm. Με διαδικασία παραγωγής στα 4nm, 12GB RAM,  Adreno 730 GPU και πρωταγωνιστή τον πρώτο από τους οκτώ πυρήνες του, έναν Cortex-X2 χρονισμένο στα 3.19GHz (!), το συγκεκριμένο SoC (System-on-Chip) χαρίζει εκτός από ανυπέρβλητες επιδόσεις, πολλαπλές λύσεις συνδεσιμότητας τελευταίας γενιάς, από 5G και WiFi 6e μέχρι Bluetooth 5.2 LE.

Στιβαρός μηχανισμός και επιβλητικές οθόνες

Σε οποιαδήποτε foldable συσκευή, κομβικό είναι το ζήτημα της αντοχής του μηχανισμού αναδίπλωσης, του κατά κόσμου… μεντεσέ (ή hinge αγγλιστί). Εδώ το Galaxy Z Fold4 παίρνει άριστα, εμπνέοντας σιγουριά και στιβαρότητα, παρά το γεγονός πως ο μηχανισμός είναι ακόμα πιο λεπτός και διακριτικός. Corning Gorilla Glass Victus+ και IPX8 αντοχές ενισχύουν περαιτέρω την… αυτοπεποίθηση κάθε υπερήφανου ιδιοκτήτη του εμβληματικού αυτού smartphone.

Όταν η συσκευή βρίσκεται διπλωμένη σε mode «απλού» κινητού, τα ιδιαίτερα στενά πλαίσια στην πρόσοψη εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια οθόνης. Η 6.2 ιντσών HD+ Dynamic AMOLED 2X εξωτερική οθόνη μόνο «βοηθητική» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς έρχεται με ανάλυση 2.316×904 pixel, αναλογία 3.1:9 για πανεύκολο χειρισμό με το ένα χέρι και ρυθμό ανανέωσης που ξεκινά από τα 48Hz και φτάνει τα 120Hz, ανάλογα με το περιεχόμενο.

Βέβαια, το μεγαλείο του Fold4 ξεδιπλώνεται παρέα με την εσωτερική κύρια οθόνη των 7,6 ιντσών, η οποία παραπέμπει σε ένα πλήρες tablet.  Η AMOLED 2X Infinity Flex Display έρχεται με ανάλυση 2.176×1.812 pixels, προσαρμοστικό ρυθμό ανανέωσης από 1Hz έως 120Hz και νέα διάταξη sub pixel τύπου scatter. Η εξαιρετική της φωτεινότητα πρακτικά εξαφανίζει το crease στην ευθεία του διπλώματος της εύκαμπτης οθόνης. Χάρη στην προσφορά της Samsung, μάλιστα, μπορείτε να απολαύσετε 4 μήνες YouTube Premium δωρεάν.

Πολυπράγμον κινητό για πολυάσχολους χρήστες!

Εξοπλισμένο με Android 12L, την ειδική έκδοση του Android που δημιουργήθηκε από τη Google για εμπειρίες μεγάλης οθόνης, που περιλαμβάνουν και τις αναδιπλούμενες συσκευές, το Z Fold4 κάνει το multitasking πιο εύκολο από ποτέ. Το Taskbar είναι ανανεωμένο και χαρίζει μια μπάρα εργασίας με διάταξη που παραπέμπει περισσότερο σε περιβάλλον χρήσης υπολογιστή, απλοποιώντας την πρόσβαση σε αγαπημένες και πρόσφατα χρησιμοποιημένες εφαρμογές. Με τις νέες χειρονομίες ολίσθησης (swipe gestures) οι χρήστες μπορούν να μετατρέπουν εφαρμογές από πλήρους οθόνης (full screen) σε αναδυόμενα παράθυρα (pop-up windows) ή να χωρίζουν την οθόνη στη μέση για ακόμη περισσότερες ταυτόχρονες δραστηριότητες.

H Samsung συνεργάζεται στενά τόσο με τη Google όσο και με τη Microsoft προκειμένου να φιλοξενήσει βελτιστοποιημένες εκδόσεις των δημοφιλών εργαλείων παραγωγικότητας των δυο εταιρειών. Οι εφαρμογές Google, συμπεριλαμβανομένου του Chrome και του Gmail, υποστηρίζουν πλέον τη λειτουργία «drag & drop», επιτρέποντας άμεση αντιγραφή και επικόλληση συνδέσμων, φωτογραφιών κ.α. από τη μια εφαρμογή στην άλλη. Με το Google Meet, οι κάτοχοι ενός Fold4 μπορούν πλέον να συνδέονται με περισσότερα άτομα ενώ απολαμβάνουν μαζί τους ψηφιακές δραστηριότητες, όπως είναι η παρακολούθηση βίντεο στο YouTube ή τα παιχνίδια κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης. Επιπρόσθετα, η πλήρης σουίτα Office και το Outlook της Microsoft επωφελούνται από την αναδιπλούμενη οθόνη, παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες στην οθόνη και ταχύτερους τρόπους αλληλεπίδρασης. H multitasking εμπειρία ολοκληρώνεται με τη λειτουργία της γραφίδας S Pen που επιτρέπει τον σχεδιασμό και τη λήψη σημειώσεων εν κινήσει και διαθέτει ακόμη πιο βελτιωμένο χώρο αποθήκευσης μέσα στη θήκη Standing Cover με υποδοχή για το Pen (αμφότερα πωλούνται ξεχωριστά). Μοναδικό μας παράπονο από νέο foldable της Samsung είναι πως περιμέναμε η μπαταρία των 4.400mAh να φορτίζει ακόμα πιο γρήγορα, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής.

Αναβαθμισμένες κάμερες

Όταν κάποιος επιλέγει να επενδύσει σε μια συσκευή όπως το Z Fold4, απαιτεί την πιο premium εμπειρία που έχει να του προσφέρει η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας σε όλους τους τομείς. Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί φέτος και στις κάμερες, με τον ευρυγώνιο φακό πάνω από τον αισθητήρα των 50MP, τον υπερευρυγώνιο φακό (123˚) που τροφοδοτεί έναν 12MP αισθητήρα και τον τηλεφακό με 3x οπτικό zoom και 30x Space Zoom πάνω από έναν αισθητήρα 10MP να φροντίζουν για την καλύτερη δυνατή αποτύπωση των φωτογραφιών και των βίντεο. Η οπτική σταθεροποίηση εικόνας λειτουργεί αποτελεσματικά ενώ η ποιότητα του βίντεο μπορεί να αγγίξει μέχρι 4K στα 60fps. Μια ευρεία γκάμα λειτουργιών κάμερας, που περιλαμβάνουν το αυξημένο Zoom που ενεργοποιείται στη λειτουργία Capture View Mode, το Dual Preview και το Rear Cam Selfie, σχεδιάστηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη συσκευή, αξιοποιώντας τη μοναδική δυνατότητα αναδίπλωσης για αυξημένη ευελιξία λήψης. Επιπλέον, οι χρήστες απολαμβάνουν τη λήψη φωτογραφιών με ακόμη μεγαλύτερη ευκρίνεια, ακόμη και τη νύχτα, χάρη στο μεγαλύτερο μέγεθος pixel, τον κατά 23% φωτεινότερο αισθητήρα και τη βελτιωμένη επεξεργαστική ισχύ του chipset.

H 4MP selfie κάμερα που φιλοξενείται στην κύρια οθόνη 7,6 ιντσών είναι πρακτικά αόρατη καθώς είναι τοποθετημένη κάτω από την οθόνη (Under Display Camera), ενώ ακόμα μια selfie κάμερα με αισθητήρα 10MP φιλοξενείται στο πάνω μέρος της εξωτερικής οθόνης. Φυσικά, η ιδιαιτερότητα του Z Fold4 του επιτρέπει ως foldable συσκευή να πάρει όποια θέση σας εξυπηρετεί και να αξιοποιήσετε την κάμερα που προτιμάτε για οποιαδήποτε χρήση. Ελβετικός σουγιάς σε όλα του, λοιπόν!


Μας άρεσε

  • Η foldable AMOLED εσωτερική οθόνη κλέβει την παράσταση και η εξωτερική οθόνη παύει να έχει ρόλο… κομπάρσου
  • Στιβαρός μηχανισμός αναδίπλωσης, Corning Gorilla Glass Victus+ και IPX8 αντοχές
  • Διαθέτει το κορυφαίο chipset που υπάρχει αυτή τη στιγμή για Android συσκευές
  • Αισθητά βελτιωμένη κάμερα
  • Υποστηρίζει S Pen (δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία)

Δεν μας άρεσε

  • Θα θέλαμε ταχύτερη φόρτιση, ενώ ο φορτιστής πωλείται ξεχωριστά

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: Κύρια εσωτερική: 7.6 ιντσών QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex Display, ανάλυση 2176×1812 pixels, αναλογία 21.6:18, 120Hz adaptive refresh rate (1Ηz έως 120Hz) -Εξωτερική: 6.2 ιντσών HD+ Dynamic AMOLED 2X Display, ανάλυση 2316×904 pixel, αναλογία 3.1:9, 120Hz adaptive refresh rate (48Hz έως 120Hz)

Chipset: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (4nm) με 1x Cortex-X2@3.19GHz & 3xCortex- A710@2.75GHz & 4xCortex- A510@1.80GHz, GPU Adreno 730

Μνήμη: 12GB RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 256GB ή 512GB UFS 3.1

Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 50MP με ευρυγώνιο φακό 23mm, f/1.8, 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS + 10MP με τηλεφακό 66mm, 3x οπτικό zoom, f/2.4, 1.0µm, PDAF, OIS + 12MP με υπερευρυγώνιο φακό 12mm (123˚), f/2.2, 1.12µm, βίντεο 4K@60fps, 1080p@60/240fps (gyro-EIS), 720p@960fps (gyro-EIS), HDR10+ και selfiecam κάτω από την οθόνη 4MP, f/1.8, 26mm (ευρυγώνιος φακός), selfiecam εξωτερικής οθόνης 10MP, f/2.2, 24mm (ευρυγώνιος φακός), 1/3″, 1.22µm,         HDR, βίντεο 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps, gyro-EIS

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6e WiFi, NFC, Bluetooth 5.2 LE

Extras: dual-band A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO, Type-C USB 3.2 OTG, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο πλάι, dual-SIM & eSIM, δύο στερεοφωνικά ηχεία (Tuned by AKG), IPX8 αντοχές σε νερό, Gorilla Glass Victus+ σε πλάτη και πρόσοψη, υποστήριξη S Pen (πωλείται ξεχωριστά)

Δίκτυο:  5G

Μπαταρία: 4.400mAh διπλή μπαταρία με Super Fast Charging (έως 50% φόρτιση σε 30 λεπτά με 25W φορτιστή, ο οποίος πωλείται ξεχωριστά), Fast Wireless Charging 2.0, Wireless PowerShare 4.5W

Λειτουργικό: Android 12L (με  One UI 4.1.1)

Διαστάσεις: Διπλωμένο: 155,1×67.1×15.8 χιλ. (μέγιστο πάχος) / Ανοιχτό: 155.1×130.1×6.3 χιλ.

Βάρος: 263 γρ.