Για πολλούς, η νέα σχολική χρονιά συμβολίζει μια νέα αρχή. Για τα παιδιά είναι μια γιορτή όπως η παραμονή της Πρωτοχρονιάς για τους ενήλικες. Δεν είναι περίεργο που θέλουμε να προετοιμαστούμε γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα όσο καλύτερα μπορούμε, να ετοιμάσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας για την επιτυχία.

«Αυτή η προετοιμασία δε θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο την αγορά νέων σχολικών ειδών και βιβλίων, σήμερα ένα πολύ σημαντικό μέρος είναι, και πρέπει να είναι, η ψηφιακή ασφάλεια και η ιδιωτικότητα» μας θυμίζουν οι ειδικοί από την παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET. «Μπορεί κατά καιρούς να το αμελείτε, αλλά δυστυχώς η περίοδος επιστροφής στο σχολείο προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για τους κυβερνοεγκληματίες ώστε να εξαπατήσουν τόσο εσάς όσο και τα παιδιά σας» τονίζουν.

Τι μπορείτε να κάνετε για μια επιτυχημένη σχολική χρονιά σε επίπεδο ψηφιακής ασφάλειας

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ESET, υπάρχουν διάφορες απειλές που πρέπει να προσέξετε, όπως για παράδειγμα οι απάτες phishing ή οι επιθέσεις ransomware. Βεβαιωθείτε ότι είσαστε έτοιμοι για τις πιο συνηθισμένες απάτες που συνδέονται με την επιστροφή στο σχολείο, όπως είναι οι απάτες υποτροφιών, οι απάτες τεχνικής υποστήριξης και άλλες. Χρησιμοποιώντας αυτές τις συμβουλές μπορείτε να τις αποφύγετε και να έχετε μια ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τι να κάνετε και τι όχι, ένας βασικός δεκάλογος προστασίας:

  • Μην κάνετε κλικ σε άγνωστους συνδέσμους 
  • Μην ανοίγετε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Μην κοινοποιείτε προσωπικές πληροφορίες
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε φορητές συσκευές άλλων όπως στικάκια USB, smartphones
  • Εστιάστε στην κακή γραμματική ή την περίεργη σύνταξη σε μηνύματα που λαμβάνετε από αγνώστους
  • Διαλέξτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και μην αφήνετε τη συσκευή σας ξεκλείδωτη ή χωρίς επιτήρηση
  • Κάντε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας
  • Ρωτήστε το σχολείο ή το πανεπιστήμιό σας σχετικά με την πολιτική απορρήτου και ασφάλειας που ακολουθούν
  • Διατηρήστε το λειτουργικό σας σύστημα (OS) ενημερωμένο
  • Εάν είστε γονέας, επενδύστε σε αξιόπιστα προγράμματα Γονικού Ελέγχου 

Προστατέψτε την φορητή σας συσκευή

Είτε είστε γονιός, δάσκαλος ή παιδί, το τηλέφωνό σας είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Σίγουρα είναι ένα εργαλείο για να κρατάτε επαφή με άλλους, να παρακολουθείτε τις εργασίες και άλλες σχολικές δραστηριότητες. Είναι όμως και ένα εργαλείο για κακόβουλους απατεώνες που εισβάλλουν στην ιδιωτική σας ζωή και ασφάλεια. Επομένως, η προστασία του είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες για την ομαλή και ασφαλή επιστροφή στο σχολείο.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να εγκαταστήσετε στα smartphone και tablet Android σας ένα αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας που θα σας προσφέρει ασφάλεια από ένα πλήθος απειλών για κινητά, ενώ παράλληλα θα προστατεύει τα δεδομένα σας.

Τέτοιου είδους λογισμικά ασφαλείας έχουν στόχο να δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον αξιοποιώντας τη λειτουργία Anti-Phishing. Η συγκεκριμένη λειτουργία ενσωματώνεται με τα πιο κοινά προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο (Chrome και πολλά άλλα) που είναι διαθέσιμα σε συσκευές Android για να παρέχει προστασία σε όλες τις διαδικτυακές δραστηριότητες που θέλετε να πραγματοποιήσετε.

Σας συνιστούμε, επίσης, να έχετε πάντα ενεργοποιημένο τη λειτουργία Anti-Phishing. Όλες οι κακόβουλες ιστοσελίδες, που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων κακόβουλου λογισμικού και phishing ενός αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας, θα μπλοκαριστούν και θα εμφανιστεί μια προειδοποιητική ειδοποίηση που θα σας ενημερώνει για την απόπειρα επίθεσης. 

Και κάτι ακόμα. Τα αξιόπιστα λογισμικά ασφαλείας για Android θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα τηλέφωνα και τις συσκευές σας εύκολα ανιχνεύσιμα και ταυτόχρονα θα κάνουν την κλοπή τους δυσκολότερη συμβάλλοντας στην προστασία των πολύτιμων δεδομένων σας.

Το πιο ισχυρό εργαλείο

Το πιο ισχυρό εργαλείο σας όταν προσπαθείτε να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στον ψηφιακό κόσμο είναι να εκπαιδεύεστε και να τους μιλάτε για την υγιή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και για τις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουν, τονίζουν οι ειδικοί της ESET. Να συζητάτε τακτικά με τα παιδιά σας για την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και τη σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνονται ασφάλεια να σας μιλήσουν για οτιδήποτε τα κάνει να αισθάνονται άβολα στον ψηφιακό κόσμο.

Για να εκπαιδεύσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τα παιδιά σας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα saferkidsonline.eset.com.