Αισθητή βελτίωση παρουσίασαν οι ταχύτητες στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τις μετρήσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μέσα στο 2021.

Η «Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου» που υπέβαλε η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή στις ευρωπαϊκές αρχές, καταδεικνύει αύξηση της μέσης ταχύτητας καθόδου δεδομένων (downloading) στα δίκτυα σταθερής κατά 30%.

Η μέση ταχύτητα downloading των Ελλήνων χρηστών διαδικτύου, σύμφωνα με τις μετρήσεις της πλατφόρμας «Υπερίων» της ΕΕΤΤ, ανήλθε πέρυσι σε 35,11 Mbps από 27,01 Mbps που μετρήθηκε στην ίδια πλατφόρμα το 2020. Παράλληλα κατά 22% αυξήθηκε και η μέση ταχύτητα ανόδου δεδομένων (uploading) αφού για το 2021 διαμορφώθηκε σε 5,76 Mbps από 4,79 Mbps που ήταν το 2020.

Τα μεγέθη αυτά δείχνουν ότι η χώρα βγαίνει από τον αστερισμό του ADSL, δηλαδή από τις συνδέσεις που αξιοποιύν αμιγή χάλκινα καλώδια που προσφέρουν μέχρι 24 Mbps και και έχει εισέλθει στον αστερισμό του VDSL. Στα δίκτυα VDSL γίνεται μικτή χρήση οπτικής ίνας και χάλκινου καλωδίου και οι συνδέσεις των προσφέρουν ταχλυτητες από 30 έως 200 Mbps.

Στην πράξη οι πάροχοι σήμερα προσφέρουν συνδέσεις VDSL από 50 Mbps και άνω, αλλά καθώς υπάρχουν αρκετές ενεργές συνδέσεις ADSL, η μέση ταχύτητα μόλις ξεπέρασε τα 30 Mbps στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Η ταχύτητα εκτιμάται ότι βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο μέσα στο 2022, αφού τόσο στη διάρκεια του 2021 όσο και του 2022, ενεργοποιήθηκαν πολλές συνδέσεις αμιγών οπτικών ινών που προσφέρουν ταχύτητες σήμερα 100-200 Mbps.

Τα στοιχεία μετρήσεων της ταχύτητας του διαδικτύου προήλθαν από την πλατφόρμα «Υπερίων» της ΕΕΤΤ και βασίσθηκαν σε περίπου 48.000 διακριτές μετρήσεις της ταχύτητας. Το δείγμα φέτος ήταν κατά 93% μεγαλύτερο απ’ ότι το 2020 (ήταν 25.000 διακτριτές μετρήσεις) και άρα εμπεριέχει μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η Επιτροπή στην έκθεσή της απέδωσε την αύξηση αυτή στην πλήρη εφαρμογή του νέου Εθνικού Κανονισμού Ανοικτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Στον Κανονισμό αυτό, όπως αναφέρεται στην Εκθεση Ανοικτού Διαδικτύου, «προβλέπεται ο έλεγχος της ταχύτητας από τους ίδιους τους συνδρομητές και η υποχρέωση των παρόχων για αποζημιώσεις, σε περίπτωση αποκλίσεων από την ταχύτητα που αναφέρεται στους όρους της σύμβασης».

Επίσης, η αύξηση του ενδιαφέροντος των χρηστών για την ποιότητα της ευρυζωνικής τους πρόσβασης και τη διενέργεια σχετικών μετρήσεων αποδίδεται από την ΕΕΤΤ και στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, λόγω των οποίων αυξήθηκε σημαντικά η χρήση του Διαδικτύου για απαιτητικές σε εύρος ζώνης εργασίες, όπως τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, αλλά και διασκέδαση (παιχνίδια, βίντεο).

Τέλος η ΕΕΤΤ αναφέρει η σημαντική αύξηση της μέσης και μεσαίας τιμής της ταχύτητας καθόδου μέσα στη διάρκεια του 2021 αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού τελικών χρηστών με σταθερές συνδέσεις δικτύων νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων όπως VDSL (50/100) και FTTΗ (100/200).

Πηγή: Βαγγέλης Μανδραβελης