Η λήψη φωτογραφιών και η καταγραφή βίντεο μέσω του smartphone ή της φωτογραφικής σας γίνονται αρκετά εύκολα με ένα μόνο αξεσουάρ χωρίς να χρειάζεται να αγοράσετε ολόκληρο εξοπλισμό.

Εδώ και αρκετά χρόνια όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τη φωτογραφία χρησιμοποιούν το λεγόμενο τρίποδο για να μπορέσουν να απεικονίσουν καλύτερα και σταθερά τα πλάνα των φωτογραφιών που ήθελαν. Ομως τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα νέο είδος τεχνολογίας που είναι σχεδιασμένo για smartphone άλλα και για φωτογραφικές μηχανές. Τα λεγόμενα gimbals είναι αξεσουάρ που σταθεροποιούν τις συσκευές σας χωρίς φόβο ενώ παράλληλα κάνετε τις λήψεις σας. Με τα τρίποδα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κουνηθεί κατα λάθος η κάμερα και να πρέπει να την ξαναστήσετε ενώ στα gimbals έχετε μία παραπάνω ελευθερία στην κίνηση και οι συσκευές σας παραμένουν πάντα σταθερές. Τα τρίποδα χρειάζονται αρκετό χώρο για να στηθούν αλλά και καλό φωτισμό για να βγει μία καλή λήψη ενώ τα gimbals είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να είναι πάντα σταθερά πάνω στα χέρια σας και να χρησιμοποιείτε τον φωτισμό που υπάρχει εκείνη τη στιγμή. Ακόμη η χρήση των gimbal είναι ιδανική όταν πρόκειται για vlogging, γρήγορες σκηνές σε ταινίες ή και ντοκιμαντέρ ενώ τα tripods μπορούν να σας βοηθήσουν μόνο στο να τραβήξετε ακίνητες σκηνές με μεγάλα πλάνα. Σημειώνεται ότι το κάθε gimbal έχει διαφορετικές δυνατότητες με αποτέλεσμα να σας προσφέρει τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τη θέση της κάμερας ή του smartphone πάνω σε αυτό ή γενικά να έχετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις τους χωρίς να χρειάζεται να την βγάζετε από πάνω και άλλα πολλά.

GoXtreme GS1 

Πρόκειται για selfie stick αλλά και τρίποδο μαζί, για να μπορείτε να βγάζετε πιο σταθερά πλάνα και καλύτερες φωτογραφίες προφίλ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το gimbal ως βάση για να στερεώσετε το κινητό σας ή να το συνδέσετε απευθείας με Bluetooth. Σημειώνεται ότι η συσκευή διαθέτει τηλεχειριστήριο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω στη λαβή ή να το αφαιρέσετε και να ελέγχετε τις λειτουργίες του gimbal μέχρι και 10 μέτρα. Η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει τις απότομες μετακινήσεις και να τις αντισταθμίσει απευθείας.

DJI RS 3 Pro 

Το εν λόγω gimbal είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και δέχεται κάμερες DSLR ή πιο μικρές κινηματογραφικές με βάρος έως και 4,5 κιλά. Μπορείτε να συνδέσετε τη συσκευή σας μέσω Bluetooth ή με USB-C. Η μπαταρία του είναι στα 1.950mAh και διαρκεί έως και 12 ώρες, ενώ ακόμη διαθέτει διπλές υποδοχές RSA/NATO, με ¼” – 20 mounting hole, υποδοχή Cold shoe και άλλες, για να συνδέσετε διάφορα αξεσουάρ. Με το κουμπί ενεργοποίησης/απενεργοποίησης μπορείτε να κλειδώνετε και να ξεκλειδώνετε τους άξονες. Μέσα από την οθόνη αφής OLED έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε τις
λειτουργίες και τις ρυθμίσεις.

Zhiyun Smooth X2 

Σχεδιασμένο για το smartphone σας το συγκεκριμένο gimbal έχει επεκτεινόμενη ράβδο 265mm, που προσαρμόζεται στο μέγεθος που θέλετε. Ο άξονας που διαθέτει έχει τη δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών, ενώ τα μαγνητικά σημεία θα σας επιτρέψουν να τοποθετήσετε ένα συμπληρωματικό φωτισμό LED, για να σας βοηθήσει στις λήψεις σας. Μπορείτε να ρυθμίσετε τη συσκευή να αναγνωρίζει μία συγκεκριμένη χειρονομία σας ώστε να ξεκινάτε τις λήψεις. Κατεβάζοντας την εφαρμογή ZY Cami στο smartphone σας και σε συνδυασμό με το gimbal μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Dolly Zoom για κινηματογραφικές λήψεις, το Pano/MagicClone Pano για πανοραμικές φωτογραφίες και βίντεο, τη λειτουργία slowmotion και άλλες.

Rollei Steady Butler Mobile 2 

Με βάρος 465 γρ. και ενσωματωμένη μπαταρία των 4.000mAh το εν λόγω gimbal μπορεί να σας συνοδεύσει όπου θέλετε για αρκετές ώρες και παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως powerbank για το smartphone σας. Το κινητό σας μπορεί να συνδεθεί μέσω Bluetooth με το gimbal, ενώ σε συνδυασμό με την εφαρμογή Smart Gimbal 2, που είναι διαθέσιμη για Android και iOS συσκευές, έχετε πρόσβαση σε αρκετές λειτουργίες όπως μεγέθυνση, σμίκρυνση, εστίαση, zoom wheel, αναγνώριση προσώπου, αυτόματη παρακολούθηση θέματος κ.λπ. Ακόμα, το gimbal διαθέτει Time Lapse, Hyperlapse και Motion Time Lapse για κινηματογραφικές λήψεις.

Zhiyun Gimbal Crane-M2 S 

Σχεδιασμένο για mirrorles κάμερες, smartphone και action-cams το συγκεκριμένο gimbal ζυγίζει 549 γραμμάρια και η μπαταρία του μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ώρες. Η πλάκα γρήγορης απελευθέρωσης σας δίνει τη δυνατότητα να ασφαλίσετε καλά την κάμερά σας πάνω στο gimbal με τις διπλές κλειδαριές ασφαλείας ενώ με μία κίνηση μπορείτε να την απελευθερώσετε εύκολα και γρήγορα. Σημειώνεται ότι διαθέτει ενσωματωμένο φως (fill light) με ρυθμιζόμενα φίλτρα φωτός 5 επιπέδων και 4 χρωμάτων. Επίσης, η ενσωματωμένη display screen των 0,66 ιντσών θα σας ενημερώνει για την κάμερα αλλά και την κατάσταση του gimbal.