H Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, ανακοινώνει τη χορηγική συνεργασία της με την ερευνητική ομάδα, Oceanos – NTUA, που αποτελείται από προπτυχιακούς & διδακτορικούς φοιτητές της Σχολής Ναυτικής Αρχιτεκτονικής και Θαλάσσιας Ηλεκτροκίνησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Η ομάδα Oceanos – NTUA εκπροσωπεί το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Ελλάδα σε διεθνείς διαγωνισμούς ‘πράσινης’ ναυτιλίας, όπως το Hydrocontest και το MSEBC. Συγκεκριμένα, η ομάδα συμμετέχει τα τρία τελευταία χρόνια στο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό Hydrocontest – που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Hydros, με την πρώτη συμμετοχή της να είναι το 2019. Από το 2019 η ομάδα διαγωνίζεται επίσης σε μία από τις διασημότερες διοργανώσεις γύρω από την ενεργειακή απόδοση στη ναυτιλία, το Monaco Solar and Energy Boat Challenge (MSEBC). Για το 2022, η ομάδα συμμετείχε στην κατηγορία Energy Class του MSEBC, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 4 μέχρι τις 9 Ιουλίου, όπου οι διαγωνιζόμενοι καλούνταν να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά ‘καθαρές’ πηγές ενέργειας μέγιστης ισχύος 10kWh για την κίνηση του σκάφους τους. Η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει την 4η θέση, ενώ ήδη προετοιμάζεται παράλληλα και για την επόμενη χρονιά, με στόχο τη συμμετοχή στην κατηγορία Solar Class, που περιλαμβάνει αγώνες ταχύτητας, διάρκειας και ευελιξίας, για πρωτότυπα σκάφη που κινούνται με ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Στόχος της ομάδας Oceanos – NTUA, πέρα από την επιστημονική έρευνα και τον διαγωνιστικό χαρακτήρα της, είναι και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού για τους τομείς που περιβάλλουν την πράσινη ναυτιλία και την ενεργειακή απόδοση, ενώ παράλληλα συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνολογιών για ένα πιο καθαρό και λιγότερο ενεργοβόρο κόσμο.