Η Building X είναι η πρώτη σουίτα επόμενης γενιάς που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ως μέρος της πλατφόρμας Siemens Xcelerator.

Πρόκειται για μια αρθρωτή, επεκτάσιμη, ανοιχτή σουίτα έξυπνων κτηρίων που ενσωματώνει κτηριακά συστήματα για να εξαλείψει την πολυπλοκότητα και να επιτρέψει την επίτευξη μηδενικού  αποτυπώματος άνθρακα

Διευκολύνει τη συν-δημιουργία με εταίρους για ταχύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιοποίησης

Η Smart Infrastructure της Siemens λάνσαρε την Building X, μια νέα σουίτα έξυπνων κτηρίων που είναι ανοιχτή, δια-λειτουργική και πλήρως βασισμένη στο cloud. Πρόκειται για την πρώτη σουίτα επόμενης γενιάς που βασίζεται στις αρχές σχεδιασμού της Siemens Xcelerator, μιας ανοιχτής ψηφιακής επιχειρηματικής πλατφόρμας που κυκλοφόρησε πρόσφατα για να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία αξίας στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στα δίκτυα και στα κτήρια.

Η σουίτα Building X αντιμετωπίζει τις προκλήσεις διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων όσων ζουν και εργάζονται σε κτήρια, επενδυτών ακινήτων, εταιρειών ακινήτων και διαχειριστών εγκαταστάσεων. Λειτουργεί ως ενιαία πηγή πληροφορίας για την εξάλειψη της πολυπλοκότητας και υποστηρίζει την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να ψηφιοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του κτηρίου τους από διάφορες πηγές, κλάδους και συστήματα σε μία ενιαία πλατφόρμα, τη Building X.

Αυτό επιτρέπει μια απρόσκοπτη εμπειρία για τον χρήστη και την ενσωμάτωση του υπάρχοντος λογισμικού και οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών τρίτων, μέσω vendor agnostic συνδεσιμότητας και Διεπαφών Προγραμματισμού Εφαρμογών (API). Η σουίτα προσφέρει αρθρωτές εφαρμογές με δυνατότητες AI και ενσωματωμένη ασφάλεια για τον κυβερνοχώρο. Διευκολύνει επίσης τη συν-δημιουργία με πελάτες και συνεργάτες για την ταχύτερη αντιμετώπιση προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, χάρη στην ανοιχτή σουίτα και τις δυνατότητες που προσφέρει το cloud, επιτρέποντας την ευκολότερη, ταχύτερη και κλιμακωτή επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Η σουίτα Building X είναι η λύση για  «δεξαμενές» δεδομένων. Πλέον μπορούμε να συνδέσουμε όλα τα δεδομένα που παράγουν τα έξυπνα συστήματα κτηρίων σε ένα σημείο (data lake), επιταχύνοντας την ταχύτερη μετάβαση σε έξυπνα κτήρια με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. H Building X προσφέρει αποτελέσματα βάσει δεδομένων για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και καλύτερη εμπειρία, αλλάζοντας προς το καλύτερο τον τρόπο που εργαζόμαστε και ζούμε στα κτήρια», δήλωσε ο Matthias Rebellius, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Siemens AG και Διευθύνων Σύμβουλος της Smart Infrastructure. «Ανυπομονούμε να συν-δημιουργήσουμε use cases με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας στο Building X για να επιταχύνουμε την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον κλάδο».

Η σουίτα Building X διαθέτει επί του παρόντος ένα σύνολο εφαρμογών και ψηφιακών υπηρεσιών, προσαρμοσμένων σε διαφορετικές ομάδες ενδιαφερομένων, οι οποίες συνδέονται με την πλατφόρμα που έχει δυνατότητες ΑΙ. H Building X ανοίγει νέες δυνατότητες ψηφιοποίησης, διαχείρισης και βελτιστοποίησης των λειτουργιών του κτηρίου, προσδίδοντας αξία τόσο στα υπάρχοντα όσο και στα νέα κτήρια. Οι εφαρμογές της, οι οποίες καλύπτουν βασικούς τομείς διαχείρισης κτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της ασφάλειας και των κτηριακών λειτουργιών,  υποστηρίζονται από δυνατότητες ισχυρών analytics. Οι εφαρμογές προσφέρουν απρόσκοπτη εμπειρία χρήστη, όπου τα σχετικά δεδομένα συνδυάζονται έξυπνα για να οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τους πελάτες.

Ψηφιακό δίδυμο για τις λειτουργίες του κτηρίου

H Building X συνδυάζει τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο των κτηρίων ενοποιώντας δεδομένα από πολλαπλές πηγές σε ένα ψηφιακό δίδυμο που προσομοιώνει τις λειτουργίες του κτηρίου. Μέσω της εικονικής αναπαράστασης του κτηρίου, οι χειριστές μπορούν να επιλύσουν ζητήματα πιο γρήγορα. Οι χρήστες επωφελούνται από τη διαφάνεια που παρέχει η  Building X στις προσπάθειές τους να κάνουν τα κτήριά τους πιο βιώσιμα, να επιτύχουν καλύτερη απόδοση και να βελτιστοποιήσουν τη συνολική εμπειρία – συμβάλλοντας σε υψηλότερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Ένα αυξανόμενο σύνολο εφαρμογών 

Οι εφαρμογές της Building X έχουν σχεδιαστεί για να είναι αρθρωτές και βασισμένες σε προφίλ χρηστών, παρέχοντας τα σωστά δεδομένα στα σωστά άτομα. Εκτός από τις δυνατότητες συν-δημιουργίας, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν από πολλές έτοιμες εφαρμογές. Αυτό επιτρέπει στους πίνακες εργαλείων και τις πληροφορίες δεδομένων να προσαρμόζονται σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε χρήστη. Η Building X ήδη περιλαμβάνει τέσσερις εφαρμογές, ενώ θα προστεθούν περισσότερες με την πάροδο του χρόνου:

• Η εφαρμογή Energy Manager παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας, το κόστος και το αποτύπωμα CO2 ενός κτηρίου ή ομάδας κτηρίων και επιτρέπει έγκαιρες διορθωτικές ενέργειες εάν είναι απαραίτητο. Επίσης, προβλέπει την κατανάλωση ενέργειας με βάση ιστορικά δεδομένα και υποστηρίζει τους χρήστες στην παρακολούθηση των στόχων βιωσιμότητας, βοηθώντας τους να πετύχουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

• Η εφαρμογή Operations Manager παρακολουθεί και διαχειρίζεται κτηριακό εξοπλισμό και εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί να παρακολουθεί κτήρια σε διαφορετικές τοποθεσίες από ένα μόνο σημείο και εξασφαλίζει γρήγορη απόκριση, μειώνοντας ταυτόχρονα τους χρόνους διακοπής λειτουργίας. Οι χρήστες επωφελούνται από την αυξημένη επιχειρησιακή συνέχεια και τους βελτιωμένους χρόνους αντίδρασης.

• Η εφαρμογή Security Manager διαχειρίζεται συστήματα ασφαλείας με ενοποιημένες και αυτοματοποιημένες ροές εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, διαχειρίζεται κεντρικά τις καθημερινές λειτουργίες ασφαλείας και τα συμβάντα σε όλα τα συστήματα.

• Η εφαρμογή 360° Viewer αναπαριστά μια τοποθεσία σε εικονικό τρισδιάστατο περιβάλλον, επιτρέποντας την πλοήγηση σε εσωτερικούς χώρους για την αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με την τοπολογία και την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

SaaS και αποτελέσματα με υπηρεσίες κτηρίου 

Η Building X προσφέρεται ως μοντέλο SaaS (λογισμικό ως υπηρεσία), με συνδρομή. Χάρη στο μοντέλο SaaS, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στο λογισμικό και να βρίσκουν αναβαθμίσεις κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του κτηρίου για να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες τους. Εκτός από το μοντέλο SaaS, οι πελάτες μπορούν επίσης να επιλέξουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για διαχείριση κτηρίων από τα Siemens Xcelerator Building Services, το οποίο θα αξιοποιηθεί μέσω της Building X. Αυτό τους επιτρέπει να βασίζονται στη Siemens για να επιτύχουν τους στόχους τους. Σε αυτό το μοντέλο, η Siemens αξιοποιεί έναν συνδυασμό της τεχνολογίας της, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία των επαγγελματιών της στην ψηφιακή κατασκευή. Τα προγράμματα προσαρμόζονται για την επίτευξη προκαθορισμένων αποτελεσμάτων, όπως η μείωση του κόστους λειτουργίας και της ενέργειας, η βελτιστοποίηση της απόδοσης των στοιχείων για χρόνο λειτουργίας και η παραγωγικότητα, η ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων ή η βελτίωση της εμπειρίας των ενοίκων.

H Siemens Xcelerator είναι μια ανοιχτή ψηφιακή επιχειρηματική πλατφόρμα που περιλαμβάνει ένα επιμελημένο χαρτοφυλάκιο υλικού και λογισμικού με δυνατότητες IoT, ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα συνεργατών και μια εξελισσόμενη αγορά για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Smart Infrastructure της Siemens είναι διαθέσιμες στo www.siemens.com/buildingx