Η ανακοίνωση των νέων οικονομικών προγραμμάτων της Vodafone εκτιμάται ότι θορύβησε τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι τώρα μελετούν τις προτάσεις της προς τους καταναλωτές, για να απαντήσουν ανάλογα.


VodafoneΣτελέχη της Wind Hellas ανέφεραν ότι η απάντηση της εταιρείας δεν θα αργήσει, ενώ στελέχη της Cosmote ανέφεραν ότι η κίνηση θα μελετηθεί διεξοδικά και μετά θα δοθεί η απάντηση. Οι νέες προτάσεις της Vodafone εκτιμάται ότι πιέζουν περαιτέρω τα έσοδα του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας προς τα κάτω, παρ’ όλη την πίεση που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα. Ο κλάδος εκτιμάται ότι φέτος θα υποχωρήσει 10% έως 15%. Αυτό σημαίνει ότι από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008, η αγορά θα υποχωρήσει στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ενώ μείωση αναμένεται και το 2010.


Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν συμβάλει καθοριστικά η μείωση των τελών τερματισμού στα δίκτυα κινητής που εφάρμοσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (1/1/2009), ο πόλεμος τιμών στην καρτοκινητή τηλεφωνία στις αρχές του έτους και, τέλος, η οικονομική κρίση. «Δεν έχουμε ακόμη σταθμίσει τις επιπτώσεις της αύξησης της φορολογίας στα κινητά, δεδομένης της μικρής περιόδου εφαρμογής της», σημείωνε στέλεχος της αγοράς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Ο ίδιος εκτιμούσε ωστόσο ότι οι επιπτώσεις της φορολογίας θα είναι αρνητικές και ότι το 2010 θα είναι μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για την αγορά, δεδομένης και της νέας μείωσης των τελών τερματισμού από 1/1/2010.


Πίεση στην Wind
Τη μεγαλύτερη πίεση από τις ανακοινώσεις της Vodafone αναμένεται να δεχτεί η Wind, η οποία ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της μη εξυπηρέτησης του χρέους της. Η εταιρεία είναι ο αδύναμος κρίκος σε μια τέτοια κίνηση, καθώς οι ήδη αδυνατισμένες χρηματοροές της την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια επιθετική πολιτική. Στελέχη της, ωστόσο, φέρονται να υπόσχονται ότι θα φέρουν πακέτα που θα απαντήσουν στις προσφορές των ανταγωνιστών της.