Η Siemens AG ανακοίνωσε τη δημιουργία της Siemens Xcelerator, μιας ανοιχτής ψηφιακής επιχειρηματικής πλατφόρμας για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της δημιουργίας αξίας για πελάτες όλων των μεγεθών στη βιομηχανία, στον κλάδο των κτηρίων, των δικτύων και των μεταφορών.

Η πλατφόρμα Siemens Xcelerator συγκροτείται από ένα  επιμελημένο χαρτοφυλάκιο hardware, λογισμικού και ψηφιακών υπηρεσιών με δυνατότητα IoT από τη Siemens και πιστοποιημένους εξωτερικούς συνεργάτες, ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα συνεργατών, καθώς και μια εξελισσόμενη αγορά που διευκολύνει την αλληλεπίδραση και τις συναλλαγές μεταξύ πελατών, συνεργατών και προγραμματιστών, κάνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό ευκολότερο, ταχύτερο και κλιμακούμενο.

Ο Roland Busch, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG, δήλωσε: «Η πλατφόρμα Siemens Xcelerator θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να επιταχύνουν κλιμακωτά τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Συνδυάζοντας τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο σε ολόκληρη την τεχνολογία πληροφοριών και τις επιχειρηματικές διαδικασίες, δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες και τους συνεργάτες να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία καινοτομίας».

«Το κορυφαίο χαρτοφυλάκιό μας μεταμορφώνεται χάρη σε ανοιχτές εφαρμογές, με περισσότερες λύσεις που βασίζονται στο cloud και στο μοντέλο as-a-service, με hardware το οποίο υποστηρίζει IoT και μπορεί να αναβαθμίζεται συνεχώς. Ταυτόχρονα, η συνεργασία θα φτάσει σε νέα επίπεδα μέσω του αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος συνεργατών».

«Η κυκλοφορία της Siemens Xcelerator, η εξαγορά της Brightly Software, καθώς και η διευρυμένη συνεργασία μας με τη NVIDIA αποτελούν σημαντικά ορόσημα στην εφαρμογή της στρατηγικής μας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης», κατέληξε ο Busch.

Πετυχαίνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό ευκολότερα, ταχύτερα και κλιμακωτά

Η ανοιχτή ψηφιακή επιχειρηματική πλατφόρμα δημιουργεί αξία για τους συμμετέχοντες, διευκολύνοντας τις αλληλεπιδράσεις και ενισχύοντας την καινοτομία μεταξύ πολλών μερών, όπως πελάτες, συνεργάτες, προγραμματιστές κ.λπ. Με την κυκλοφορία της Siemens Xcelerator, η Siemens θα μεταμορφώσει βήμα-βήμα ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο hardware και λογισμικού ώστε να γίνει αρθρωτό, συνδεδεμένο στο cloud και βασισμένο σε Διεπαφές Προγραμματισμού Εφαρμογών (API). Οι υψηλές προδιαγραφές και η πρόσθετη αξία για όλα τα μέρη θα διασφαλίζονται από ισχυρές αρχές τεχνικής και εμπορικής διακυβέρνησης. Οι λύσεις της Siemens και των εξωτερικών συνεργατών θα τηρούν τις σχεδιαστικές αρχές της διαλειτουργικότητας, της ευελιξίας, της διαφάνειας και του μοντέλου and as-a-service.

Kυκλοφορία του νέου μοντέλου Software as-a-service (SaaS) – Building X

Η Siemens λάνσαρε την πρώτη SaaS λύση ως μέρος της Siemens Xcelerator.  Το Building X είναι μια νέα σουίτα έξυπνων κτηρίων για τη δημιουργία μίας ενιαίας πηγής πληροφορίας (Single Source Of Truth) που κάνει την ψηφιοποίηση λιγότερο πολύπλοκη και υποστηρίζει τους πελάτες στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη σουίτα δεδομένων και στατιστικών στοιχείων που αναλύει «δεξαμενές» δεδομένων σε τομείς όπως η διαχείριση ενέργειας, η ασφάλεια και η συντήρηση κτηρίων. Το Building X είναι μια αρθρωτή σουίτα ανοιχτού λογισμικού, πλήρως βασισμένη σε cloud, με εφαρμογές οι οποίες υποστηρίζουν δυνατότητες AI, έχουν ισχυρή συνδεσιμότητα και ενσωματωμένη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022, η Siemens ανακοίνωσε την εξαγορά της Brightly Software, μιας κορυφαίας εταιρείας λογισμικού για τη διαχείριση και τη συντήρηση περιουσιακών στοιχείων με έδρα τις ΗΠΑ. Η εξαγορά αυτή θα επιτρέψει την προσθήκη των δυνατοτήτων της Brightly σε βασικούς τομείς ψηφιακής τεχνογνωσίας και λογισμικού της Siemens για τον κλάδο των κτηρίων, ενώ θα αποτελέσει και βασικό στοιχείο της Siemens Xcelerator για το χαρτοφυλάκιο των κτηρίων.

Η Siemens σχεδιάζει επίσης να ενσωματώσει τις βιομηχανικές λύσεις ΙοΤ (IIoT) ως Industrial Operations X, συνδυάζοντας λύσεις και εφαρμογές από αισθητήρες μέχρι edge σε cloud, δυνατότητες ανάπτυξης υπηρεσιών IoT as-a-service και low code, καθώς και μεγάλη γκάμα έτοιμων προς χρήση εφαρμογών. Η λύση αυτή επιτρέπει τη συγχώνευση δεδομένων από τον πραγματικό κόσμο του αυτοματισμού με τον ψηφιακό κόσμο της τεχνολογίας της πληροφορίας, και εμπλουτίζεται από τις γνώσεις και τις δυνατότητες κάθετης ολοκλήρωσης IT/OT της Siemens. Η ανάλυση των «δεξαμενών» δεδομένων θα βοηθήσει τις εταιρείες να αυξήσουν την επίδοση, την παραγωγικότητα, την ευελιξία και τη βιωσιμότητά τους.

Συνεργασία με την NVIDIA για μια νέα εποχή καθηλωτικής τεχνολογίας ψηφιακών διδύμων

Η Siemens δεσμεύεται να ενώσει τις δυνάμεις της με επιχειρήσεις και να αναπτύξει ένα ισχυρό οικοσύστημα συνεργατών, βασιζόμενη σε υπάρχουσες στρατηγικές συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Accenture, Atos, AWS, Bentley, Microsoft και SAP. Η πρόθεση της εταιρείας είναι να επεκτείνει το οικοσύστημα συνεργασιών της με μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η πρώτη σημαντική συνεργασία για την πλατφόρμα Xcelerator της Siemens είναι με την NVIDIA. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την επέκταση της συνεργασίας τους με στόχο να ενισχύσουν το βιομηχανικό metaverse και να αυξήσουν τη χρήση της τεχνολογίας ψηφιακών διδύμων που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τον βιομηχανικό αυτοματισμό. Ως πρώτο βήμα σε αυτή τη συνεργασία, οι εταιρείες σχεδιάζουν να συνδέσουν τη Siemens Xcelerator, την ανοιχτή ψηφιακή επιχειρηματική πλατφόρμα, και το NVIDIA Omniverse, μια πλατφόρμα για τρισδιάστατο σχεδιασμό και συνεργασία. Αυτό θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός βιομηχανικού metaverse με ψηφιακά μοντέλα της Siemens που βασίζονται στην επιστήμη της Φυσικής, σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα AI από την NVIDIA, μέσω του οποίου οι εταιρείες θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη σιγουριά.

Σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική και τους στόχους ψηφιακής ανάπτυξης

Η κυκλοφορία της πλατφόρμας Siemens Xcelerator είναι το επόμενο βήμα στην ψηφιακή στρατηγική της Siemens. Η Siemens θα είναι σε θέση να φέρει σημαντική αξία για υπάρχοντες και νέους πελάτες, ειδικά για τους νέους στην κατηγορία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η νέα κυκλοφορία αντανακλά τους στόχους ανάπτυξης της Siemens στην ψηφιακή βιομηχανία όπως αυτοί ανακοινώθηκαν στην περσινή Capital Market Day, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 10% κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού κύκλου. Τα ψηφιακά έσοδα το οικονομικό έτος 2021 ανήλθαν σε 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυκλοφορία της επαγγελματικής πλατφόρμας συνδέεται επίσης και με τη στροφή της εταιρείας προς λύσεις «ως υπηρεσία», ενώ θα ενισχύσει τον στόχο της για αύξηση των ετήσιων επαναλαμβανόμενων εσόδων.

Ο Roland Busch πρόσθεσε: «Αυτό είναι το επόμενο βήμα στην εφαρμογή της στρατηγικής μας για την ψηφιοποίηση, για επιτάχυνση της καινοτομίας και της δημιουργίας αξίας. Η Siemens Xcelerator συνδυάζει τη δύναμη της εταιρείας μας που επικεντρώνεται στην τεχνολογία με ένα ακμάζον οικοσύστημα συνεργατών τεχνολογίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να απλοποιήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε οι πελάτες όλων των μεγεθών να μπορούν να επωφεληθούν  σε ταχύτητα και κλίμακα».