Από την εφημερίδα: “Καθημερινή” – 27/05/2008

Σοκαρισμένη είναι η γερμανική κοινή γνώμη από το νέο σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων και την αποκάλυψη ότι η Deutsche Telekom παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανώτατων στελεχών του κολοσσού για να μαθαίνει την πηγή διαρροών απόρρητων στοιχείων στα ΜΜΕ. Είχαν προηγηθεί η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl, που παρακολουθούσε τις προσωπικές συνομιλίες των εργαζομένων της, ακόμη και τις… επισκέψεις τους στην τουαλέτα, αλλά και τα φαστ φουντ Burger King.

Τώρα διαπιστώνεται ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν υιοθετήσει τις πρακτικές της ανατολικογερμανικής μυστικής αστυνομίας «Στάζι», που τόσο γλαφυρά απεικόνιζε στην ταινία του «Οι ζωές των άλλων» ο Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ και οι οποίες (οποία υποκρισία!) τόσο αποτροπιασμό προκαλούσαν στο δυτικό κομμάτι της χώρας.

«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να μάθουν αν τα προσωπικά τους δεδομένα βρίσκονται σε καλά χέρια στην Deutsche Telekom», έγραψε στο χθεσινό κύριο άρθρο της η εφημερίδα Welt. Πέρα όμως από το αίτημα για σεβασμό της ιδιωτικής σφαίρας, που διεκδικεί σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος, από το ταμπλόιντ Bild μέχρι το περιοδικό Spiegel, που δημοσιοποίησε την υπόθεση, οι πολίτες έχουν αρχίσει πλέον να αναρωτιούνται τι απέγινε η χιλιοτραγουδισμένη άμεμπτη ηθική των στελεχών των μεγάλων ημικρατικών επιχειρήσεων.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στη βερολινέζικη εφημερίδα TAZ, ο επικοινωνιολόγος, Λουτς Ενγκελκε, υπογράμμισε ότι «εσχάτως παρατηρείται μια παρανοϊκή αγωνία των στελεχών για την εικόνα της εταιρείας, επειδή η επιρροή μιας ενδεχομένως αρνητικής πληροφορίας στον δείκτη του χρηματιστηρίου DAX είναι άμεση». Kαι επισημαίνει ότι οι διοικήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων μετέρχονται πλέον όλα τα μέσα για να αποτρέψουν τη διαρροή μιας πληροφορίας, που θα μπορούσε να κηλιδώσει την εικόνα τους.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί δεν υπάρχει πλέον ένας συνεκτικός δεσμός μεταξύ των υπαλλήλων μίας εταιρείας. Κάποτε στη Στουτγκάρδη υπήρχε το ρητό: Εργάζομαι στην Daimler. Aπό τον τελευταίο εργάτη μέχρι τη διοίκηση οι υπάλληλοι της εταιρείας ήταν περήφανοι. Πρέπει να κατακτήσουμε εκ νέου αυτό το επίτευγμα», σχολιάζει ο Ενγκελκε.

Το πολύκροτο σκάνδαλο Siemens, η υπόθεση φοροδιαφυγής σε βάρος του πρώην διοικητή των γερμανικών ταχυδρομείων, της Deutsche Post, Κλαους Τσουμβίνκελ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο σε απευθείας μετάδοση από τη γερμανική τηλεόραση και τώρα η αποκάλυψη για τις υποκλοπές από την D.T. θέτουν αναπάντητα ερωτήματα για την αδιαφανή λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων στη Γερμανία. Πολλώ μάλλον που οι επιχειρήσεις αυτές φιλοδοξούν να γίνουν φερέγγυοι εταίροι ή στρατηγικοί επενδυτές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.