Από την εφημερίδα: “Καθημερινή” – 27/05/2008

H Deutsche Telekom προχωρεί σε έρευνες προκειμένου να δώσει απαντήσεις στις κατηγορίες ότι παρακολουθούσε τηλεφωνικές κλήσεις στελεχών και δημοσιογράφων. Το θέμα των υποκλοπών που εμπλέκει την Deutsche Telecom έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό Spiegel το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Deutsche Telecom επί χρόνια κατασκόπευε συστηματικά μέλη του εποπτικού της συμβουλίου, δικούς της μάνατζερ και δημοσιογράφους που καλύπτουν το σχετικό ρεπορτάζ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Ρενέ Ομπερμαν δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε εξονυχιστικές έρευνες και προειδοποίησε ότι αν καταλήξουν σε κάποιον που παραβίασε τον νόμο, τότε «θα δεχθεί αυστηρότατες συνέπειες». Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις και τα μέτρα που ελήφθησαν από την εταιρεία.

Το Spiegel, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, ισχυρίζεται ότι ένα ανώνυμο έγγραφο έφτασε μέσω φαξ στα γραφεία της Deutsche Telekom. Στο έγγραφο υπήρχε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία τηλεφωνικές κλήσεις δημοσιογράφων του επιχειρηματικού ρεπορτάζ, μέλη διοικητικού συμβουλίου και μέτοχοι της εταιρείας είχαν καταστεί θύματα υποκλοπών. Σε ανακοίνωσή της η Deutsche Telekom ανέφερε ότι εντόπισε ενδείξεις «παράνομης και μη σύννομης χρήσης» τηλεφωνικών κλήσεων μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων κατά την περίοδο 2005 – 2006. Ο Ομπερμαν ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία ζήτησε από ελεγκτική εταιρεία να πραγματοποιήσει έρευνα για να εντοπιστούν στοιχεία και να στοιχειοθετηθούν εγκληματικές πράξεις, εφόσον αυτές προκύψουν.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις έρευνες. Παίρνουμε το θέμα πολύ σοβαρά», είπε. Ωστόσο, η Deutsche Telekom δεν ανακοίνωσε τι ακριβώς αφορούσαν οι υποκλοπές

Προσπάθειες για το κόστος

Το θέμα των υποκλοπών συμπίπτει χρονικά με τις προσπάθειες της Deutsche Telekom να μειώσει το κόστος με περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας. Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του κ. Ομπερμαν.

«Καλωσορίζουμε όλα τα μέτρα που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους εισαγγελείς (…). Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο του κ. Ομπερμαν», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Τόρστεν Αλμπιγκ.

Το γερμανικό Δημόσιο ελέγχει άμεσα και έμμεσα σχεδόν το 30% της Deutsche Telekom. Κατέχει άμεσα το 14,8% του μετοχικού κεφαλαίου και έμμεσα το 16,9%, μέσω της κρατικής τράπεζας KfW.

Η εισαγγελία στη Βόννη αναφέρει ότι θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να ξεκινήσει έρευνα και για θέματα παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στις κατηγορίες επικαλείται τα ευρήματα και την υπόθεση της Hewlett-Packard το 2006 στην Καλιφόρνια, όταν είχαν διερευνηθεί κρυφά τηλεφωνικές κλήσεις δημοσιογράφων, εργαζομένων της HP. Στόχος των ερευνών ήταν να εντοπιστούν οι πηγές διαρροών προς τα μέσα ενημέρωσης.