Μεγάλη οθόνη, 12ης γενιάς επεξεργαστής Intel και ένα… backpack friendly σασί καθιστούν το νέο laptop του κινεζικού κολοσσού τον απόλυτο σύμμαχο κάθε απαιτητικού επαγγελματία.

Η πολύωρη και απαιτητική εργασία σε υπολογιστή γίνεται ευκολότερη με μια μεγάλη οθόνη, μα μέχρι σήμερα τα laptop της κατηγορίας των 16 ιντσών δεν ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή, λόγω του αυξημένου βάρους και όγκου τους. Η Huawei έρχεται ως συνήθως με ανατρεπτικές διαθέσεις και σε αυτόν τον τομέα, παρουσιάζοντας έναν πραγματικά φορητό υπολογιστή με διαγώνιο 16 ιντσών.

Επιτέλους ένα 16άρι που δεν έχει όγκο… desktop

Διατηρώντας το βάρος του περίπου στα 1,7 κιλά, το κομψότατο MateBook D 16 μπορεί να καυχιέται για τα 1,84 εκατοστά του πάχους του και την συμπαγή κατασκευή του που εμπνέει εμπιστοσύνη κάθε φορά που καλείστε να το πετάξετε βιαστικά μέσα στην τσάντα σας. Το… ταξιδιάρικο προφίλ του αποτυπώνεται ακόμα και στον φορτιστή. Ο Huawei SuperCharge 65W φορτιστής έχει μικρότερες διαστάσεις ακόμα και από αρκετούς φορτιστές κινητών τηλεφώνων, με την επιφάνειά του να μην ξεπερνά αυτή μιας πιστωτικής κάρτας. Ξεχάστε, λοιπόν, τα «τούβλα» τροφοδοτικά που ζύγιζαν όσο ακόμα ένα laptop. Ο USB Type-C φορτιστής, εκτός από το γεγονός πως είναι πανάλαφρος, μπορεί να αντικαταστήσει και τους «συναδέλφους» του, αναλαμβάνοντας να φορτίσει το smartphone, τα true wireless ακουστικά σας ή οποιοδήποτε άλλο gadget τροφοδοτείται μέσω USB Type-C θύρας.

Χωρίς… τσιγκουνιές στις θύρες

Ρίχνοντας μια ματιά στα πλευρά του MateBook D 16, συμπεραίνουμε πως η παραγωγικότητα και η ελευθερία επιλογών είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του. Αρκετές θύρες αναλαμβάνουν να φιλοξενήσουν περιφερειακά, εξωτερικά μέσα αποθήκευσης ή μια δεύτερη οθόνη. Συγκεκριμένα, στη δεξιά πλευρά του σας περιμένουν δύο θύρες USB Type-A, με την μια εξ αυτών να είναι έκδοσης 3.2 Gen1 για ταχύτατη σύνδεση ακόμα και με φορητούς SSD δίσκους. Στην αριστερή πλευρά, έχουμε μια πολυπράγμων USB Type-C θύρα για μεταφορά δεδομένων, φόρτιση και χρήση ως DisplayPort. Δίπλα της, ακόμα μια ίδια θύρα μπορεί να εκτελέσει μεταφορά δεδομένων και λειτουργία φόρτισης μα όχι μεταφορά εικόνας. Άλλωστε, εκτός από την DisplayPort, η συσκευή διαθέτει και HDMI 2.0 θύρα για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Τις υποδοχές της συγκεκριμένης πλευράς συμπληρώνει η κλασική 2-σε-1 είσοδος/έξοδος 3,5 χιλιοστών για ακουστικά/μικρόφωνο.

Εξασφαλίζοντας ενισχυμένη παραγωγικότητα

Aν κάποιος έχει συνηθίσει να επιδίδεται στην… τέχνη του multitasking, δυο είναι οι παράγοντες που παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στο πόσο παραγωγικός είναι όταν κάθεται μπροστά από ένα laptop, η υπολογιστική ισχύς της συσκευής και η ευρύχωρη επιφάνεια εργασίας. Όσον αφορά στο πρώτο, οποιοσδήποτε ενδοιασμός μπαίνει στην άκρη από τον 12ης γενιάς επεξεργαστή Intel Core i7-12700H. Συνεπικουρούμενος από Intel Iris Xe Graphics γραφικά και 16GB RAM LPDDR4x μνήμης, ο τελευταίας γενιάς  επεξεργαστής διαπρέπει σε όλους τους τομείς, με τον ταχύτατο αποθηκευτικό χώρο του 512GB PCIe SSD να συμβαδίζει σε επιδόσεις. Όσον αφορά στην επιφάνεια εργασίας, η 16 ιντσών οθόνη έρχεται να χαρίσει απλόχερα στα 1.920×1.200 pixels της τον απαιτούμενο χώρο για ταυτόχρονη εργασία σε πολλαπλά ανοιχτά παράθυρα. Μιλάμε, άλλωστε, για μια Windows 11 συσκευή, ενισχυμένη από τις ευκολίες της Huawei, όπως η εφαρμογή PC Manager που επιμελείται την εύρυθμη λειτουργία και την βελτιστοποίηση της απόδοσης. Πριν ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στην οθόνη βέβαια, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως διαθέτει 100% sRGB χρωματική κάλυψη, ελάχιστα bezels (90% Screen-to-body Ratio) και ικανοποιητική φωτεινότητα κι αντίθεση. Τη βελτίωση των επιδόσεων προσυπογράφει και η Huawei Metaline κεραία, η οποία μεγιστοποιεί τη λήψη WiFi σήματος. Την ταχύτερη και ασφαλέστερη είσοδό σας στο περιβάλλον των Windows αναλαμβάνει ο σαρωτής δαχτυλικού αποτυπώματος που βρίσκεται ενσωματωμένος στο power button. Το «κερασάκι στην τούρτα» της παραγωγικότητας έρχεται με το άνετο στη χρήση φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει και πλήρες αριθμητικό στη δεξιά πλευρά. Κλείνουμε με το trend των τελευταίων ετών, τις τηλεδιασκέψεις! Και εδώ το MateBook D 16 διακρίνεται με τις ευκολίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη της 1080p ΑΙ web camera, όπως παρακολούθηση του ομιλητή, αυτόματη διεύρυνση του κάδρου κ.α. Στο πλευρό της μια συστοιχία μικροφώνων που καταγράφει τη φωνή σας και όχι τη βαβούρα που επικρατεί στο χώρο!

Super Device: Καταργώντας τα φράγματα ανάμεσα στις συσκευές