Τη συμφωνία τους να συνάψουν συνεργασία ανακοίνωσαν πρόσφατα η Intelen και η Google, στον χώρο του Energy ICT, σε eEnergy υπηρεσίες και Smart Metering υποδομές, καθώς και Smart Energy Services.


intelen_logoΗ Intelen, πρωτοπόρος σε Εθνικό επίπεδο στην έρευνα και τις εφαρμογές της σύγχρονης Πληροφορικής και Αλγοριθμικής στην Ενέργεια και τις Υπηρεσίες (Utilities) και η Google, θα συνεργαστούν για την δημιουργία και ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών στον τομέα της Ενεργειακής Πληροφορικής, του Smart Metering και των διαδικτυακών Ενεργειακών Πληροφοριακών Συστημάτων (eEnergy).


Οι προσαρμοστικές υπηρεσίες και οι έξυπνες διαδικτυακές εφαρμογές θα βασίζονται επάνω σε ευρυζωνικά δίκτυα έξυπνων φθηνών ενεργειακών μετρητών (Smart AMR Grids) και θα στοχεύσουν διαφορετικά target groups (Κτιριακός τομέας, Οικιακός, Δημόσιο, Βιομηχανία, SMEs, Data Centers, κλπ). Ο πυρήνας των υπηρεσιών θα είναι η transparent μέτρηση, η ευφυής ανάλυση και το stream mining της ενεργειακής πληροφορίας και γνώσης, βάση ειδικών ranking μεθοδολογιών και αλγορίθμων.


«Η παρούσα συνεργασία, στον απόηχο μάλιστα και του PowerMeter project της Google, θα δημιουργήσει έναν πολύ δυνατό πόλο καινοτομίας και δυναμικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, επάνω σε θέματα προχωρημένης Ενεργειακής Πληροφορικής, Ψηφιακών Ενεργειακών Υπηρεσιών, Διαχείριση Ενεργειακής Γνώσης και Smart Metering.


Με κινητήριο δύναμη την υψηλή τεχνογνωσία και τους νέους φιλόδοξους μηχανικούς της Intelen, σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες της Google, θα δημιουργηθούν υπηρεσίες που θα αυξήσουν κατά πολύ την ενεργειακή ευαισθητοποίηση (energy awareness) των Ελλήνων και θα συμβάλουν στην βέλτιστη διαχείριση και αξιολόγηση Εθνικών δράσεων Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας (ΟΧΕ), Ενεργειακής Αποδοτικότητας (Energy Efficiency) και Εξοικονόμησης (ΕΞΕ)», επισημαίνει ο κ. Βασίλειος Νικολόπουλος, επικεφαλής του R&D group και CEO της Intelen.


«Είμαι ενθουσιασμένος που καινοτόμες εταιρίες σαν την Intelen, επιλέγουνε τις τεχνολογίες μας για να στήσουνε συστήματα και υπηρεσίες που πιθανόν θα αλλάξουνε την καθημερινότητα όλων μας” αναφέρει ο κ. Γεώργιος Σαλιάρης – Φασσέας Country Manager της Google Greece.


Οι εν λόγω υπηρεσίες και εφαρμογές θα ενσωματωθούν και σε προϊόντα Ενεργειακών/ΙΤ Εταιρειών καθώς και Εταιρειών Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) με στόχο την αποτελεσματική σύγκλιση της Πληροφορικής και της Ενέργειας, σε επίπεδο ψηφιακής υπηρεσίας.