Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερο ντεμπούτο για ένα brand από μια συσκευή με 5G chipset, «γενναιόδωρη» RAM και αποθηκευτικό χώρο, 44W ταχυφορτιστή στη συσκευασία και διπλή selfie κάμερα 50MP για να αναδείξετε τον εαυτό σας όπως του αξίζει!

vivo V23 5GΠαίρνοντας στα χέρια μας την ομολογουμένως… glamorous συσκευασία του V23 5G ήμασταν σίγουροι πως στο εσωτερικό της μας περιμένουν σχολαστικά επιμελημένες εκπλήξεις! Μιλάμε άλλωστε για ένα brand που έχει ήδη δείξει τα «δόντια» του σε αρκετές αγορές, κοιτώντας στα μάτια τα τελευταία χρόνια και τους «εντός έδρας» ανταγωνιστές του όπως η Xiaomi και η Huawei. Στην πρώτη απόπειρα της vivo να κλέψει την παράσταση και στην ελληνική αγορά, το V23 5G αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους… πολιορκητικούς κριούς.  Τα πρώτα δείγματα γραφής ήρθαν από το «ξεπακετάρισμα», με το καλοσχεδιασμένο, ιριδίζον κουτί να κρύβει εκτός από την πανέμορφη συσκευή, μια διάφανη θήκη, ακουστικά, τον ανάλογο προσαρμογέα από USB Type-C σε audio 3,5 χιλ. και έναν εντυπωσιακό ταχυφορτιστή 44W. Σε εποχές που αρκετά κινητά έρχονται συντροφιά μόνο με ένα USB καλώδιο, οι συσκευασίες με πλούσιο περιεχόμενο καλό είναι να επιβραβεύονται!

Ενας «χαμαιλέων» με άρωμα… μήλου

Αντικρίζοντας τη συσκευή, οι σχεδιαστικοί συνειρμοί οδηγούν αναπόφευκτα στο design που έχει καθιερώσει η Apple, μια προσέγγιση που παντρεύει κομψότητα και μινιμαλισμό με ποιοτικά υλικά κατασκευής. Από τις δυο διαθέσιμες αποχρώσεις (Stardust Black και Sunshine Gold) είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε τη δεύτερη, η οποία είναι σαφώς πιο ιδιαίτερη. Ο λόγος είναι πως δεν μιλάμε για ένα συγκεκριμένο χρώμα αλλά για μια παλέτα που κάνει περάσματα από το χρυσό μέχρι το τιρκουάζ, ανάλογα με τη γωνία υπό την οποία οι ακτίνες του φωτός συναντούν τους μικροκρυστάλλους της Fluorite AG γυάλινης επιφάνειας της πλάτης. Το συγκεκριμένο, πρωτότυπο εφέ προσδίδει μια ξεχωριστή και ολόφρεσκη σχεδιαστική ταυτότητα στο V23 5G.  Συνυπολογίζοντας το εξαιρετικά περιορισμένο πάχος των 7,55 χιλιοστών και το μόλις 181 γρ. βάρος, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αν το στιλ βρίσκεται υψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας, το ίδιο θα συμβεί και με τη νέα πρόταση της vivo.

Αναδεικνύοντας κάθε τύπο περιεχομένου

vivo V23 5GΧρησιμοποιείτε το smartphone σας για να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας μουσική, για να παρακολουθείτε βίντεο ή για να ξεδίνετε σε καθηλωτικές gaming αναμετρήσεις; Όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο που φιλοξενείται συχνότερα από τη συσκευή σας, το vivo V23 5G υπόσχεται να το μεταχειριστεί όπως του αξίζει! Η 6,44 ιντσών AMOLED οθόνη υιοθετεί λόγο πλευρών 20:9 ώστε να είναι εύκολη στο κράτημα και άνετη στη χρήση με ένα χέρι, ενώ ταυτόχρονα η FHD+ ανάλυσή της μπορεί να απεικονίσει με εξαιρετική ευκρίνεια στα 2400×1080 pixels του panel όποια οπτική πρόκληση κι αν της αναθέσετε. Η τεχνολογία AMOLED είναι συνώνυμη του απόλυτου μαύρου, γεγονός που επιτρέπει σε όλα τα χρώματα να αναδείξουν τη ζωντάνια τους πάνω σε έναν ιδανικό καμβά που δεν τους στερεί τη λάμψη. Η συμβατότητα με HDR10+ περιεχόμενο δεν «ισοπεδώνει» τις σκοτεινές και φωτεινές περιοχές μιας σκηνής, καθώς χαρίζει πλούσιες διαβαθμίσεις σε σκιές και highlights, ακόμα και όταν αυτές οι δυο αντίθετες συνθήκες συνυπάρχουν στο πλάνο.

Υπάρχουν τρεις επιλογές για το ρυθμό ανανέωσης: 60Hz, 90Hz ή έξυπνη εναλλαγή προκειμένου η τεχνητή νοημοσύνη της συσκευής να αποφασίζει για το πόσες φορές θα ανανεώνεται το περιεχόμενο της οθόνης ανά δευτερόλεπτο, αξιολογώντας σε πραγματικό χρόνο τις απαιτήσεις του περιεχομένου και την κατάσταση της μπαταρίας. Όσον αφορά στον ήχο, δυστυχώς η συσκευή δεν διαθέτει διπλά ηχεία για μια πιο στερεοφωνική αίσθηση, αλλά τουλάχιστον το μοναδικό της ηχείο κατορθώνει και υψώνει με αξιοπρέπεια το… ανάστημά του, τόσο όσον αφορά στην ένταση όσο και στην ποιότητα.

Με διπλή selfiecam 50MP!

vivo V23 5GΣτα περισσότερα smartphone που παρουσιάζουμε στεκόμαστε με σαφώς μεγαλύτερη σπουδή στην κύρια κάμερα, καθώς η κάμερα της πρόσοψης στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελεί τον… «φτωχό συγγενή». Στο V23 5G θα ήταν ατόπημα να μην ξεκινήσουμε αντίστροφα, μιας και η selfie-cam αποτελείται από δυο φακούς και δυο αισθητήρες, με τον έναν από αυτούς να διαθέτει ανάλυση 50MP! Η εταιρεία σάς προτρέπει, άλλωστε, μέσω του σχετικού της μότο να «αναδείξετε τον εαυτό σας» και το V23 5G κάνει ό,τι είναι τεχνολογικώς δυνατό για να υπηρετήσει τη συγκεκριμένη προτροπή. Ένα μίνι φωτογραφικό στούντιο στήνεται στη στιγμή, κάθε φορά που επιλέγετε να τραβήξετε μια selfie, με δυο dual-LED dual-tone πηγές φωτός εκατέρωθεν της διπλής κάμερας να κάνουν τη νύχτα μέρα, με ρυθμιζόμενη μάλιστα θερμοκρασία χρώματος (από ψυχρό λευκό έως θερμό κίτρινο). Είτε αξιοποιήσετε τον 50MP JNV ISOCELL 3.0 αισθητήρα και τον ευρυγώνιο φακό (f/2.0) με AF, είτε τον 8MP αισθητήρα που βρίσκεται κάτω από τον υπερευρυγώνιο φακό που καλύπτει γωνία 105 μοιρών, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Τα πορτρέτα μοιάζουν λες και έχουν ξεπηδήσει από τη συλλογή λήψεων μιας ακριβής DSLR φωτογραφικής μηχανής, ενώ τα βίντεο μπορούν να αγγίξουν έως και 4Κ ποιότητα στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο (για 60fps θα καταφύγετε σε Full HD ανάλυση). Η αίσθηση που αφήνει η εξερεύνηση των ανεξάντλητων δυνατοτήτων της διπλής κάμερας της πρόσοψης είναι πως πλέον οι κορυφαίες selfies και το V23 5G είναι έννοιες ταυτόσημες! Από τα πολλαπλά modes ξεχωρίζουν τα Multi-Style Portrait, Party Portrait, Flash Portrait, Dual-View Video και Double Exposure, χαρίζοντας στιλ και χαρακτήρα σε κάθε σας «ποστάρισμα» στα social media.

Κύρια κάμερα για… νυχτοπερπατήματα

Πριν καλά-καλά συνέλθουμε από το… σοκ της εξαιρετικής διπλής κάμερας στην πρόσοψη, μια ματιά στην πίσω πλευρά της συσκευής μας επιφύλασσε ακόμα μια ευχάριστη έκπληξη. Η τριπλή κύρια κάμερα με dual-LED φλας, επιστρατεύει ισάριθμους αισθητήρες, έναν 64MP (για τον ευρυγώνιο φακό 26mm, f/1.89) έναν 8MP (για τον υπερευρυγώνιο φακό 120ο, f/2.2) και έναν 2MP για τις macro λήψεις με φακό f/2.4 διαφράγματος. Και στην περίπτωση της κάμερας της πλάτης έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα πορτρέτα, αλλά και στις νυχτερινές λήψεις. Το «Perfect Shot» που υπόσχεται η εταιρεία δεν αργεί να έρθει, ακόμα και δίχως γνώσεις φωτογραφίας. Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες φωτισμού, όσο ευρύ ή στοχευμένο κι αν είναι το κάδρο σας, όπου κι αν θέλετε να εστιάσετε, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξίσου σαγηνευτικό! Παιχνιδιάρικα modes και πλήθος διαθέσιμων ρυθμίσεων είναι όλα άμεσα προσβάσιμα. Αν πάλι δεν θέλετε να… σκοτίζεστε και πολύ πριν πατήσετε το κουμπί του κλείστρου, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλάβει τα πάντα. Όσον αφορά στο βίντεο, αν ο πρωταγωνιστής του πλάνου σας δεν λέει να κάτσει ακίνητος, προτείνουμε τη χρήση Full HD ανάλυσης στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, για να εξασφαλίσετε ταχύτατη αυτόματη εστίαση. Υποστηρίζονται βέβαια και 60fps για Full HD ανάλυση, όπως και 4Κ ποιότητα στα 30fps.

Επιδόσεις που δεν περιορίζονται στο 5G

Δεν είναι λίγοι οι κατασκευαστές που επαναπαύονται στην 5G συνδεσιμότητα προκειμένου να «διαφημίσουν» τις τεχνολογικές αρετές ενός μοντέλου τους. Η vivo, ευτυχώς, επέλεξε για το V23 5G ένα chipset που δεν εξαντλεί τα πλεονεκτήματά του στην υποστήριξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5ης γενιάς, αλλά προσφέρει μια premium εμπειρία χρήσης με ταχύτατη απόκριση, άνεση στο multitasking και… γενναιότητα απέναντι σε κάθε gaming πρόκληση. Το Dimensity 920 5G SoC (System-on-Chip) της MediaTek έχει κατασκευαστεί με διαδικασία παραγωγής 6nm, γεγονός ενδεικτικό των υψηλών του επιδόσεων αλλά και των βελτιστοποιημένων ενεργειακών του απαιτήσεων. Ο οκταπύρηνος επεξεργαστής φορτώνει το σύνολο τον εργασιών… ρουτίνας σε έξι γρήγορους Cortex-A55 πυρήνες, χρονισμένους στα 2.0GHz, ενώ όταν χρειαστεί να πατήσει περαιτέρω «γκάζι», επιστρατεύει δυο Cortex-A78 πυρήνες που λειτουργούν στα 2.5GHz. Τα γραφικά αναθέτονται στην Mali-G68 MC4 GPU ενώ η μνήμη του συστήματος ανέρχεται στα 12GB, τα οποία μπορούν να δανειστούν επιπλέον 4GB από τον αποθηκευτικό χώρο για χρήση ως RAM αν οι απαιτήσεις ξεπεράσουν τα όρια της… extreme χρήσης! Η «άφθονη» RAM επιτρέπει σε όλες τις αγαπημένες σας εφαρμογές να βρίσκονται ταυτόχρονα στο παρασκήνιο, ώστε κάθε φορά που θα χρειαστείτε κάποια από αυτές να είναι ετοιμοπόλεμη σε κλάσματα δευτερολέπτου. Μιας και αναφέραμε τον αποθηκευτικό χώρο, τα 256GB της συσκευής που έφτασε στα γραφεία μας κρίνονται κάτι παραπάνω από αρκετά, γεγονός που μας κάνει να παραβλέψουμε την απουσία της δυνατότητας επέκτασής τους με κάρτα microSD. Εκτός από την 5G συνδεσιμότητα, το vivo V23 5G παίρνει άριστα και στο WiFi, καθώς υποστηρίζει το ταχύτατο πρότυπο 6ης γενιάς. Η ενσωμάτωση NFC και Bluetooth 5.2 ενισχύουν την θετική μας εικόνα για τις τεχνολογικές αρετές της συσκευής. Στο τιμόνι της συναντάμε την 12η έκδοση του λειτουργικού Android, «καλλωπισμένη» και εμπλουτισμένη από το Funtouch OS 12 περιβάλλον χρήσης της vivo.


Μας άρεσε

  • AMOLED οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 90Hz και HDR10+
  • Διπλή selfie-cam (50MP+8MP) με υπερευρυγώνιο φακό
  • Τριπλή κύρια κάμερα 64MP με αξιόλογες επιδόσεις
  • 44W ταχυφορτιστής στη συσκευασία
  • Πλάτη που αλλάζει αποχρώσεις στην Sunshine Gold έκδοση

Δεν μας άρεσε

  • Δεν υπάρχει κάποια IP πιστοποίηση
  • Δεν υποστηρίζεται κάρτα microSD (αν και με 256GB δύσκολα θα μας λείψει!)
  • Του άξιζαν στερεοφωνικά ηχεία

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6,44 ιντσών AMOLED Display, αναλογίας 20:9 με FHD+ ανάλυση 2400×1080 pixels, HDR10+, 90Hz ρυθμός ανανέωσης, προστασία Schott Xensation Up

Chipset: MediaTek Dimensity 920 5G (6 nm) με octa-core CPU (2x Cortex-A78@2.5GHz & 6x Cortex-A55@2.0 GHz), Mali-G68 MC4 GPU

Μνήμη: 12GB RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 256GB

Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με dual-LED φλας, 64MP με ευρυγώνιο φακό 26mm, f/1.89, PDAF + 8MP με υπερευρυγώνιο φακό (120˚), f/2.2 + 2MP macro f/2.4, βίντεο έως 4K@30fps και διπλή selfie-cam 50MP με ευρυγώνιο φακό (f/2.0) και AF + 8MP με υπερευρυγώνιο φακό 105ο (f/2.8), βίντεο έως 4Κ@30fps

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6 WiFi, NFC, Bluetooth 5.2

Extras: A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO/ QZSS/NavIC, Type-C USB 2.0 OTG, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη

Δίκτυο: 5G

Μπαταρία: 4.200mAh (με ταχυφορτιστή 44W στη συσκευασία)

Λειτουργικό: Android 12 (με Funtouch OS 12 UI)

Διαστάσεις: 157,2×72,4×7,39 χιλ. (Stardust Black) / 7,55 χιλ. (Sunshine Gold)

Βάρος: 179 γρ. (Stardust Black) / 181 γρ. (Sunshine Gold)