Η Rakuten Viber, κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στην ιδιωτική και ασφαλή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων και φωνής, υπογράφει τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕ ως δέσμευσή της να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει τη διάδοση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 10 Μαΐου 2022,η  Idit Arad, Γενική Σύμβουλος της Rakuten Viber -έχοντας ένα ρόλο φύλακα σε θέματα ασφαλείας για την εταιρεία- συναντά στις Βρυξέλλες τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynders, για να υπογράψει τη συμφωνία.

Η Rakuten Viber συνδέει ανθρώπους από όλο τον κόσμο, μέσω ασφαλών συνομιλιών, ιδιωτικών ή ομαδικώ,  και καναλιών μέσα στην πλατφόρμα της. Συνεχίζει να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με  διείσδυση στο 76% των smartphones. Καθώς το Viber συνεχίζει να επεκτείνει τις δυνατότητές του και να δημιουργεί νέους τρόπους για την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών, η εταιρεία δεσμεύεται να δημιουργήσει μια ασφαλή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων. Το Viber διασφαλίζει  ότι οι χρήστες του αισθάνονται ασφαλείς ανεξαρτήτως του πώς επικοινωνούν.

Η υπογραφή πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου, στις 10 Μαΐου. Η Rakuten Viber θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών, καθώς και με ένα δίκτυο εξειδικευμένων οργανισμών για την παρακολούθηση, ανάλυση και εξάλειψη της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα της.

Οι οργανισμοί  που εμπλέκονται στην τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας περιλαμβάνουν δημόσιους φορείς όπως το Ισπανικό Παρατηρητήριο για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία (OBERAXE) και το Γραφείο κατά των Διακρίσεων στην Ιταλία (UNAR), καθώς και οργανώσεις πολιτών από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως για παράδειγμα η Ligue Internationale Contre le Racisme et l’Antisémitisme (LICRA) στη Γαλλία, ο Εθνικός Οργανισμός για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ (LGL) στη Λιθουανία και το International Network Against Cyber ​​Hate (INACH). Το Viber εφαρμόζει τα απαραίτητα εργαλεία για να βοηθήσει αξιόπιστες ΜΚΟ να αναφέρουν σχόλια μίσους. Θα προσφέρει μια ειδική φόρμα στην πλατφόρμα του ειδικά για τις ΜΚΟ και τις αρχές, προκειμένου να εξορθολογήσει τη διαδικασία τους και να διασφαλίσει ότι το Viber μπορεί να αναλάβει δράση και να αφαιρέσει το όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, το Viber μπορεί να διασφαλίσει ότι η εμπειρία του χρήστη στην πλατφόρμα θα είναι πάντα θετική, προστατεύοντάς τον από τη διάδοση της παράνομης ρητορικής μίσους.

Το Viber αφιερώνει πόρους για την εκπαίδευση και υποστήριξη ομάδων εποπτείας περιεχομένου, οι οποίες θα κάνουν αξιολογήσεις σχετικά με το περιεχόμενο μίσους και θα λαμβάνουν αμέσως μέτρα για την αφαίρεσή του όταν κρίνεται απαραίτητο. Για να παρέχει καλύτερη κατανόηση των διαθέσιμων εργαλείων, το Viber θα συνεργαστεί επίσης με τις ΜΚΟ για να τις εκπαιδεύσει σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας.

Η λειτουργία του Viber που θα επωφεληθεί περισσότερο από την υπογραφή του Κώδικα Δεοντολογίας είναι τα Κανάλια του. Χρήστες από όλο τον κόσμο μπορούν να εγγραφούν στα Κανάλια για να διαβάσουν τα πιο πρόσφατα νέα, να συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις και κουίζ και να αποκτήσουν πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Τα Κανάλια του Viber επιτρέπουν επίσης ένα δημόσιο φόρουμ και ο Κώδικας Δεοντολογίας θα διασφαλίσει ότι λαμβάνονται τα σωστά μέτρα για την παρακολούθηση του περιεχομένου που δημοσιεύεται εκεί. Σε περίπτωση κοινοποίησης περιεχομένου μίσους, το μήνυμα μπορεί να επισημανθεί από μία από τις συμμετέχουσες ΜΚΟ ή άλλους χρήστες και η ομάδα συντονισμού το ελέγξει. Το Viber σκοπεύει να δεσμευτεί να εξετάζει τέτοιες επισημάνεις εντός των 24 ωρών που ορίζει ο Κώδικας.

«Το Viber ήταν πάντα αφοσιωμένο στο ιδιωτικό απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών του. Με την πρόσφατη υπογραφή του Κώδικα Δεοντολογίας,  μπορούμε να προχωρήσουμε στον τομέα αυτό ένα βήμα παρακάτω», λέει η Idit Arad, Γενική Σύμβουλος της Rakuten Viber. «Η εκτενής λίστα των λειτουργιών απορρήτου του Viber, όπως η κρυπτογράφηση end-to-end, τα αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα και οι κρυφές συνομιλίες, προσφέρουν στους χρήστες μας βελτιωμένες ρυθμίσεις ασφάλειας απορρήτου κατά την ανταλλαγή προσωπικών μηνυμάτων. Πλέον, στις λειτουργίες ανοιχτής επικοινωνίας, όπως τα Κανάλια μας, οι χρήστες του Viber μπορούν να εμπλακούν άφοβα γνωρίζοντας ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το συμφέρον τους.”

Εκτός από την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους εντός της πλατφόρμας, η Rakuten Viber προσπαθεί να καταπολεμήσει άλλες ανήθικες συμπεριφορές και να αποτρέψει πρόσθετες παράνομες δραστηριότητες όπως το trafficking, το bootlegging, την απάτη και άλλα.