Με σχετικά ανώδυνες «περικοπές» σε τεχνικά χαρακτηριστικά, η οικονομικότερη έκδοση του GT 2 Pro αποτελεί μια υπολογίσιμη πρόταση με ισορροπημένες προδιαγραφές.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που σας παρουσιάσαμε το εντυπωσιακό realme GT 2 Pro, μια από τις πιο αξιόλογες συσκευές που έχουν περάσει από τα χέρια μας τους τελευταίους μήνες. Η τεχνολογία αιχμής που ενσωματώνει νομοτελειακά ανεβάζει το κόστος του συγκεκριμένου μοντέλου σε απαγορευτικά επίπεδα για μια μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού. Φυσικό επακόλουθο ήταν, λοιπόν, να το διαδεχθεί μια πιο προσιτή πρόταση, η οποία ακούει στο όνομα realme GT 2 και επιχειρεί με τις ελάχιστες δυνατές «θυσίες» να εξασφαλίσει μια εξίσου ελκυστική εμπειρία χρήσης, σε χαμηλότερη τιμή.

Εκ πρώτης όψεως, το realme GT 2 φαντάζει… ιδιαίτερο. Για ακόμα μια φορά η κατασκευάστρια εταιρεία συνεργάζεται με τον καταξιωμένο industrial designer, Naoto Fukasawa, η υπογραφή του οποίου βρίσκεται σε περίοπτη θέση σε ένα μίνι… βάθρο στην πλάτη, γεγονός που για κάποιους μπορεί να ενισχύει το ξεχωριστό στιλ του μοντέλου μα σίγουρα θα υπάρξουν και αυτοί που θα αμφισβητήσουν τη συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή. Αυτό που δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι η οικολογική ανησυχία του Fukasawa, ο οποίος σε συνεργασία με το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της realme και την την SABIC δημιούργησε το πρώτο smartphone με βιοπολυμερές υλικό. Η χρήση του συγκεκριμένου υλικού είναι πιστοποιημένη κατά ISCC και περιορίζει κατά 35.5% τις εκπομπές άνθρακα κατά την παραγωγή του σε σχέση με το συμβατικό πλαστικό. Ταυτόχρονα, επιστρατεύοντας μια διαδικασία χάραξης με λέιζερ, το πλαστικό της πίσω πλευράς έχει εμφάνιση και υφή παρόμοια με αυτή του χαρτιού. Ειδικά η απόχρωση του λευκού που αντικρύσαμε στην «Paper White» έκδοση που λάβαμε για δοκιμή, είναι αν μη τι άλλο διαφορετική.

Άρτιο οπτικοακουστικά!

Με AMOLED τεχνολογία που εγγυάται απόλυτα βαθύ μαύρο και οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, η 6,62 ιντσών οθόνη του GT 2 κατορθώνει και ξεπερνά τις προσδοκίες μας από την συγκεκριμένη κατηγορία panel και σε επίπεδο φωτεινότητας, αγγίζοντας στο μέγιστό της τα 1.300 nits. Η ανάλυση ανέρχεται στα 2.400×1.080 pixels και υποστηρίζεται HDR10+ αναπαραγωγή περιεχομένου. Η χρωματική κάλυψη του DCI P3 φάσματος υπόσχεται ρεαλιστικά και ακριβή χρώματα. Ο ρυθμός ανανέωσης μπορεί να ρυθμιστεί έως και τα 120Hz για να απολαμβάνετε ομαλή και αληθοφανή κίνηση ειδικά κατά τη διάρκεια του gaming. Η πρόσοψη προστατεύεται από Corning Gorilla Glass 5, μα δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημη IP πιστοποίηση για αντοχές απέναντι σε νερό και σκόνη. Είτε απολαμβάνετε βίντεο είτε παίζετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια, η εμπειρία ενισχύεται από τον εκπληκτικής ποιότητας ήχο. Τα διπλά στερεοφωνικά Dolby Atmos ηχεία του realme GT 2 φροντίζουν να προσφέρουν κινηματογραφικής ποιότητας εφέ σε παραπάνω από επαρκή ένταση.

Το Snapdragon 888 παραμένει ανταγωνιστικό

Μια από τις πιο προφανείς «περικοπές» σε σχέση με το μεγαλύτερο GT 2 Pro «αδερφάκι» της συγκεκριμένης συσκευής είναι η επιλογή του Snapdragon 888 5G στη θέση του Snapdragon 8 Gen 1 SoC (System on Chip). Το περσινό κορυφαίο chipset της Qualcomm έχει προτιμηθεί έναντι της προφανώς ακριβότερης φετινής της πρότασης, σε μια προσπάθεια να μην εκτοξευθεί το κόστος, αλλά και να μην παρατηρηθεί «βουτιά» στις επιδόσεις.  Το οκταπύρηνο 5G chipset εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, καθώς έχει δομηθεί με διαδικασία παραγωγής 5nm και παραθέτει οκτώ Kryo 680 πυρήνες, χρονισμένους από τα 1,80GHz μέχρι και τα 2,84GHz. Η έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας είχε 12GB RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου (δυστυχώς μη επεκτάσιμου). Η εμπειρία χρήσης ήταν απολαυστική, με το περιβάλλον χρήσης «Realme UI 3.0» να προσθέτει επιπλέον ευκολίες στο λειτουργικό Android 12. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τη δυνατότητα χρήσης του σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος ως αισθητήρα καρδιακών παλμών. Παράλληλα, ακόμα και σε… extreme gaming μαραθωνίους η Adreno 660 GPU μας άφησε πλήρως ικανοποιημένους, με το σύστημα ψύξης 8 επιπέδων της realme να παραδίδει μαθήματα για την βελτιστοποίηση της απαγωγής θερμότητας από ένα απαιτητικό chipset. Ούτε από τις λύσεις συνδεσιμότητας είχαμε παράπονο, με 5G, WiFi 6, Bluetooth 5.2 και NFC να μην αφήνουν εκτός κανένα σύγχρονο πρότυπο. Και στο εν λόγω μοντέλο έχει αξιοποιηθεί το σύστημα HyperSmart Antenna Switching της εταιρείας, προκειμένου να επιλέγονται οι καταλληλότερες από τις 11 διαθέσιμες κεραίες που βρίσκονται τοποθετημένες περιμετρικά της συσκευής, ανάλογα με τον τρόπο που κρατάτε τη συσκευή.

Τριπλή κάμερα με 50MP κύριο αισθητήρα

Από τη σύνθεση φακών και αισθητήρων της πίσω πλευράς του GT 2 με χαρά είδαμε πως δεν απουσιάζει η πρωταγωνίστρια κάμερα της Pro έκδοσης, αυτή που στηρίζεται στον Sony IMX766 αισθητήρα των 50MP. Το μόνο που έχει θυσιαστεί (για αδιευκρίνιστους ομολογουμένως λόγους) είναι η δυνατότητα καταγραφής 8Κ βίντεο στα 24fps, αλλά ευτυχώς υποστηρίζεται λήψη 4Κ στα 60fps. Η οπτική σταθεροποίηση εικόνας (OIS) είναι εκμεταλλεύσιμη μόνο κατά τη διάρκεια λήψεως φωτογραφιών, ενώ ευεργετικά στην εστίαση λειτουργεί και το σύστημα multi-directional PDAF. Τον ψηφιακό «θόρυβο» που γεννά το αυξημένο ISO όταν οι συνθήκες φωτισμού δεν είναι ιδανικές αναλαμβάνει να εξουδετερώσει η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος AI Noise Reduction Engine 3.0. Εναλλακτικά, τo δίδυμο dual-LED dual-tone φλας είναι ικανό να κάνει τη νύχτα μέρα δίχως να «κάψει» τις φωτογραφίες σας. Ο υπερευρυγώνιος φακός με οπτικό πεδίο 119ο  και ο αισθητήρας των 8MP που τον συνοδεύει δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως μας ενθουσίασαν εξίσου με το πρωταγωνιστικό σετ φακού/αισθητήρα, ειδικά κατά τη λήψη βίντεο. Την τριάδα συμπληρώνει μια 2MP macro κάμερα. Στην πρόσοψη, η 16MP selfie-cam φέρει ευρυγώνιο φακό f/2.5 διαφράγματος και μπορεί να καταγράψει Full HD βίντεο στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

«Βέλος» και στη φόρτιση

Η τεχνολογία ταχείας φόρτισης «SuperDart» της realme δεν παύει να αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για όσες συσκευές της εταιρείας την αξιοποιούν. Με τη βοήθειά της, η μπαταρία των 5.000mAh μπορεί να αξιοποιήσει τον φορτιστή των 65W που βρήκαμε στη συσκευασία προκειμένου να πραγματοποιήσει έναν πλήρη κύκλο φόρτισης μέσα σε περίπου μισή ώρα! Δεν είναι λίγοι οι χρήστες κινητών που διατηρούν την κακή για την υγεία της μπαταρίας συνήθεια να αφήνουν τη συσκευή τους στην πρίζα όλο το βράδυ. Πλέον, λίγα λεπτά φόρτισης είναι υπεραρκετά για να σας χαρίσουν μια δραστήρια μέρα, δίχως άγχος και powerbank!

Βιάζεται να… μεγαλώσει

Κατά την περίοδο του λανσαρίσματος η τιμή της έκδοσης των 12GB/256GB που έφτασε στα χέρια μας ήταν ελαφρώς «αλμυρή», δεδομένου του γεγονότος πως η realme αποτελεί μια σχετικά νέα εταιρεία στο premium «ράφι» της ελληνικής αγοράς. Από ένα φιλόδοξο αλλά όχι τόσο διάσημο brand που επιχειρεί να «ροκανίσει» μερίδιο από τις καταξιωμένες σειρές flagship, θα περιμέναμε λίγο πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική, η οποία ευελπιστούμε πως θα ακολουθήσει σύντομα με μια πτώση του κόστους της συσκευής.


Μας άρεσε

  • Χάρη στο σύστημα ψύξης της realme, το Snapdragon 888 5G chipset παραμένει αξιόμαχο,
  • Ταχυφορτιστής 65W για 100% φόρτιση σε 33 λεπτά!
  • Ποιοτικά Dolby Atmos στερεοφωνικά ηχεία
  • AMOLED οθόνη με εξαιρετική φωτεινότητα και ρυθμό ανανέωσης μέχρι 120Hz

Δεν μας άρεσε

  • Περιμέναμε λίγο χαμηλότερη τιμή λανσαρίσματος
  • Θα θέλαμε καλύτερο βίντεο από την υπερευρυγώνια κάμερα
  • Δεν υποστηρίζει κάρτες microSD
  • Δεν φέρει κάποια πιστοποίηση IP

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Οθόνη: 6.62 ιντσών AMOLED display, ανάλυσης 2400×1080 pixels, αναλογίας 20:9 , HDR10+, χρωματική κάλυψη DCI P3 φάσματος, φωτεινότητα 1300 nits (peak), ρυθμός ανανέωσης έως 120Hz, προστασία Corning Gorilla Glass 5

Chipset: Qualcomm Snapdragon 888 5G (5nm) με 1xKryo 680 Prime (Cortex-X1)@2.84GHz & 3xKryo 680 Gold (Cortex-A78)@2.42GHz & 4xKryo 680 Silver (Cortex-A55) @1.80GHz, GPU Adreno 660@840MHz

Μνήμη: 8GB ή 12GB RAM

Αποθηκευτικός χώρος: 128GB ή 256GB UFS 3.1

Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με Dual-LED dual-tone φλας, 50MP (Sony IMX766) με ευρυγώνιο φακό 24mm, f/1.8, 1/1.56″, 1.0µm, multi-directional PDAF, OIS + 8MP με υπερευρυγώνιο φακό (119˚), f/2.2 + 2MP macro f/2.4, βίντεο 4K@60fps, gyro-EIS και selfie-cam 16MP, f/2.5, 26mm (ευρυγώνιος φακός), 1/3″, 1µm με 1080p@30fps βίντεο

Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/6 WiFi, NFC, Bluetooth 5.2

Extras: dual-band A-GPS/GLONASS/BDS/GALILEO/QZSS, Type-C USB 2.0 OTG, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος, 5G dual-SIM Standby, δύο Dolby Atmos στερεοφωνικά ηχεία

Δίκτυο:  5G

Μπαταρία: 5.000mAh (με ταχυφορτιστή 65W στη συσκευασία)

Λειτουργικό: Android 12 (με realme UI 3.0)

Διαστάσεις: 162,9×75,8×8,6 χιλ.

Βάρος: 194,5 γρ.