Χάρη στην περιστρεφόμενη οθόνη αφής, το convertible ThinkPad X1 Yoga έκτης γενιάς μπορεί να πάρει όποια μορφή εξυπηρετεί τις ανάγκες σας, σεβόμενο κάθε εργασιακή και ψυχαγωγική απαίτηση. 

Tο ποδοσφαιρικό δόγμα «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» δείχνει να μην χαίρει της εκτίμησης των σχεδιαστών της Lenovo, οι οποίοι αναζητούν ακατάπαυστα τρόπους ώστε να βελτιώνουν περαιτέρω τις επιτυχημένες «συνταγές» του παρελθόντος. Η 6η γενιά του ThinkPad X1 Yoga αποτελεί περίτρανο παράδειγμα, καθώς ο επανασχεδιασμός του εμβληματικού convertible οδήγησε σε μια πολυδιάστατη αναβάθμιση της εμπειρίας χρήσης, την οποία και απολαύσαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας. 

Οθόνη Yoga για εμπειρία… zen!

Με το ThinkPad X1 Yoga 6th Gen ανά χείρας έχετε την αυτοπεποίθηση πως διαθέτετε ένα… transformer παραγωγικότητας, έτοιμο να σας ακολουθήσει σε κάθε επαγγελματική υποχρέωση αλλά και να ικανοποιήσει κάθε σας ψυχαγωγική επιθυμία. H 14 ιντσών IPS οθόνη αφής, αναλογίας 16:10, εντυπωσιάζει με την ποιότητά της, ειδικά στην 4Κ εκδοχή της, η οποία ξεχωρίζει για την ανάλυση 3840×2400 pixels και τη συμβατότητα με Dolby Vision και HDR. Υπάρχει, μάλιστα, η δυνατότητα για αυτόματη αναβάθμιση SDR περιεχομένου σε HDR ποιότητα, ώστε κάθε λεπτομέρεια να είναι ευδιάκριτη ακόμα και σε πλάνα με έντονες αντιθέσεις μεταξύ σκοτεινών και φωτεινών περιοχών. Για όσους, βέβαια, θέλουν να… κόψουν λίγο από την τιμή αγοράς, υπάρχει πάντα και η επιλογή για μια πιο «προσγειωμένη» Full HD οθόνη.

Ο,τι κι αν προτιμήσετε, τα πλεονεκτήματα δεν εξαντλούνται στον τρόπο με τον οποίο η οθόνη αναδεικνύει το περιεχόμενό της αλλά και στην… ευελιξία της. Συνεχίζοντας ανεμπόδιστα την κίνηση του ανοίγματος του laptop μέχρι η πλάτη της οθόνης να ακουμπήσει την πλάτη του πληκτρολογίου, προκύπτει ένα τεράστιο tablet 14 ιντσών. Εχοντας μια «χορταστική» επιφάνεια αφής μπροστά σας, ενστικτωδώς θα αναζητήσετε τη γραφίδα ThinkPad Pen Pro που φωλιάζει στο σασί της συσκευής και μπορεί να μετατρέψει σε σχεδιαστήριο το ThinkPad X1 Yoga. Καταγράψτε τις εμπνεύσεις σας ή διορθώστε τα έγγραφα των συνεργατών σας σαν να είχατε στα χέρια σας χαρτί και μολύβι. Ακολούθως, μοιραστείτε τα πάντα με τους γύρω σας τοποθετώντας το πολυμορφικό ThinkPad X1 Yoga σε tent ή σε stand θέση.

Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις θα σας εξυπηρετήσουν και για την κατανάλωση περιεχομένου κατά τη διάρκεια πολύωρων πτήσεων ή στιγμών χαλάρωσης στο σπίτι (ή και στο γραφείο για όσους δεν λένε να το εγκαταλείψουν!). Σε κάθε περίσταση, το ανθεκτικό μα ελαφρύ σασί από αλουμίνιο, με βάρος μόλις 1,39 κιλών, θα σας απαλλάξει από το άγχος της μεταφοράς. Απλά πετάξτε το στο backpack σας και ξεχυθείτε στους δρόμους! Μιλώντας για απαλλαγή άγχους, την ψυχική σας γαλήνη διασφαλίζει και η τριετής On Site – Response Next Business Day εγγύηση της Lenovo.

Επιδόσεις: Φορώντας το ThinkPad κοστούμι 

Με επεξεργαστή έως και 11ης γενιάς Intel Core i7 vPro, υποβοηθούμενο από έως και 32GB LPDDR4x μνήμης RAM χρονισμένης στα 4.266MHz, το πολυμορφικό laptop «καταπίνει» όποια εφαρμογή τολμήσει να αμφισβητήσει την υπολογιστική του ισχύ και μάλιστα δίχως να ανεβάσει αισθητά θερμοκρασίες, χάρη στο δίδυμο των ανεμιστήρων του. Ακόμα και απέναντι σε εφαρμογές που δοκιμάζουν τις GPU των φορητών υπολογιστών, η ενσωματωμένη Iris Xe Graphics πρόταση της Intel δεν θυμίζει σε τίποτα τις αντίστοιχες λύσεις του παρελθόντος. Η συγκεκριμένη GPU μπορεί να ανταποκριθεί με απροσδόκητη ευκολία ακόμα και στις gaming προκλήσεις που ενδεχομένως να θέσετε στο ThinkPad X1 Yoga Gen 6, εφόσον, βέβαια, δεν έχετε την αξίωση επιδόσεων επιπέδου RTX. Η «Intel Evo» πιστοποίηση, άλλωστε, τοποθετεί το συγκεκριμένο μοντέλο σε μια εκλεκτή «κάστα» φορητών υπολογιστών που διακρίνονται για τις επιδόσεις, την αυτονομία αλλά και το χαμηλό βάρος τους. Αντιπροσωπεύουν ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει η βιομηχανία της πληροφορικής σε επαγγελματίες οι οποίοι θέλουν αδιάκοπα στο πλευρό τους ένα αξιόμαχο μα ταυτόχρονα εύκολα μεταφέρσιμο laptop. Η έκδοση που πήραμε στα χέρια μας είχε προεγκατεστημένα τα Windows 10 Pro, τα οποία αναβαθμίστηκαν εύκολα και άμεσα σε Windows 11 Pro. Ο 11ης γενιάς Intel Core i7-1185G7 που μας περίμενε στο εσωτερικό πλαισιωνόταν από 16GB RAM, με έναν ταχύτατο SSD δίσκο κατασκευής Samsung να θέτει στη διάθεση τού συστήματος 256GB αποθηκευτικού χώρου (237GB ορατά στον χρήστη). Θα σας προτείναμε, βέβαια, ανεπιφύλακτα μια σύνθεση με μεγαλύτερο SSD, της τάξεως τουλάχιστον των 512GB. 

Συνδεσιμότητα και λοιπές ευκολίες

Υπερπλήρες σε θύρες αλλά και σε επιλογές ασύρματης συνδεσιμότητας (υποστηρίζει WiFi 6, LTE 4G CAT121/ LTE 5G CAT201 και Bluetooth 5.1), το ευέλικτο laptop της Lenovo δεν θα σας αναγκάσει να κουβαλάτε μαζί σας docking stations, dongles ή μετατροπείς. Στα αριστερά, δυο υπερσύγχρονες θύρες Thunderbolt 4/USB4 μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα με ταχύτητες 40Gbps, συμπεριλαμβανομένης και της εικόνας για σύνδεση με εξωτερικά monitor (DisplayPort 1.4a). Στη μία από αυτές μπορείτε να συνδέσετε και τον διακριτικό USB Type-C φορτιστή. Για τα πιο «παραδοσιακά» περιφερειακά υπάρχουν εκατέρωθεν από μια USB 3.2 Type A.

Η HDMI 2.0 θύρα μπορεί και αυτή με τη σειρά της να μεταφέρει ενσύρματα την εικόνα του laptop σας στην τηλεόραση ή την οθόνη του γραφείου σας.

Για το headset σας υπάρχει μια κοινή υποδοχή ακουστικού και μικροφώνου 3,5 χιλ., αν και η ενσωματωμένη συστοιχία μικροφώνων σε συνδυασμό με τα αξιόλογα ηχεία (υποστηρίζεται Dolby Voice & Dolby Atmos) θα σας επιτρέψει να πραγματοποιήσετε με άνεση τα online meeting σας ακόμα και αν δεν βρίσκεστε ακριβώς δίπλα στη συσκευή. Η κάμερα συνοδεύεται από IR αισθητήρα, προκειμένου η αναγνώριση προσώπου να αποτελεί μια ασφαλέστατη εναλλακτική άμεσου ξεκλειδώματος του laptop, μέσω Windows Hello. Για τους πιο «παραδοσιακούς» υπάρχει και ο σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος στο power button. Από εκεί και πέρα, θεωρούμε πως δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περισσότερο στα επίπεδα ασφάλειας που παρέχει μια συσκευή που φέρει στην επωνυμία της το συνθετικό ThinkPad. Η σουίτα ThinkShield θωρακίζει με πολλαπλούς τρόπους τα δεδομένα σας και την ασφάλεια του υπολογιστή. 

Έμφαση στην παραγωγικότητα 

Το πληκτρολόγιο είναι αρκετά βολικό, με τα πλήκτρα να μην είναι στριμωγμένα και να υποδέχονται με μια φιλόξενη κοιλότητα τα δάχτυλα του χρήστη. Υπάρχει λευκός οπίσθιος φωτισμός με δυο επίπεδα έντασης, για να μην ενοχλείτε τους συνεπιβάτες σας στα νυχτερινά σας ταξίδια! Εξίσου βολικό είναι και το touchpad, με τρία διακριτά κουμπιά στην πάνω του πλευρά. Ως γνωστόν, δεν νοείται ThinkPad χωρίς το χαρακτηριστικό κόκκινο pointing stick στην καρδιά του πληκτρολογίου, έναν… ιδιαίτερο τρόπο χειρισμού –κληρονομιά από την εποχή της IBM– που όσοι τον «τιθάσεψαν» δεν τον εγκαταλείπουν!