Μια τεράστια κυρτή οθόνη 34 ιντσών με 21:9 αναλογίες αγκαλιάζει το βλέμμα όποιου χρήστη θέλει ένα ποιοτικό monitor με gaming αρετές και λογικότατο κόστος.

Με το που έφτασε στα γραφεία μας για δοκιμή η VX3418-2KPC, αν μη τι άλλο δεν πέρασε απαρατήρητη! Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων ένα κυρτό monitor 34 ιντσών που δεσπόζει στον χώρο με τις κινηματογραφικές, 21:9 αναλογίες της ευρείας επιφάνειάς του; Η ομολογουμένως ογκώδης οθόνη της ViewSonic σε καμία περίπτωση δεν φιλοδοξεί να διατηρήσει ένα… διακριτικό προφίλ πάνω σε όποιο γραφείο τοποθετηθεί. Μονοπωλεί τα βλέμματα και αγκαλιάζει το οπτικό πεδίο χάρη στην 1500R καμπυλότητά της. Παρά τις εντυπωσιακές της διαστάσεις, η εξαγωγή της από τη συσκευασία και η «ενθρόνισή» της πάνω στην εργονομική της βάση δεν μας προβλημάτισε καθόλου, καθώς δεν χρειαστήκαμε εργαλεία και δυο τρεις ανθρώπους να κρατούν τις ισορροπίες! Μέσα σε χρόνο μηδέν, το… μεγαλοπρεπές κούμπωσε πάνω στη βάση του, την οποία και ρυθμίσαμε στο επιθυμητό ύψος της διαθέσιμης διαδρομής των 8 εκατοστών. Με την ίδια ευκολία μπορέσαμε να ρυθμίσουμε την κλίση της αρεσκείας μας και όλα ήταν έτοιμα για να συνδέσουμε PC αλλά και next-gen παιχνιδομηχανή. Τις πηγές εικόνας αναλαμβάνουν να φιλοξενήσουν δύο θύρες HDMI 2.0 και δύο θύρες 1.4, με την κλασική έξοδο 3,5 χιλ. για ακουστικά να βρίσκεται λίγο πιο πέρα.

Ποσότητα αλλά και ποιότητα!

Το ευτύχημα με την 34άρα οθόνη της ViewSonic είναι πως δεν επαναπαύεται στις δάφνες του επιβλητικού της μεγέθους προκειμένου να κερδίσει τις καρδιές των gamers, αλλά και όσων χρειάζονται μια ενιαία επιφάνεια εργασίας που να αντικαθιστά επάξια ένα dual monitor setup. Η επιλογή ενός ποιοτικού VA panel κρατά το κόστος σε… προσγειωμένα επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα χαρίζει μόλις 1ms MPRT (Moving Picture Response Time) και 144Hz ρυθμού ανανέωσης (refresh rate). Η εξαιρετικά ρευστή και ρεαλιστική κίνηση που αποδίδει είναι ικανή να διαγράψει ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπο κάθε gamer! Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάλυση των 3.440×1.440 pixels, καθώς λίγες GPU είναι αυτή τη στιγμή ικανές να παράγουν αποτέλεσμα σε καλύτερη ποιότητα από τη συγκεκριμένη, με ικανοποιητικό ρυθμό καρέ ανά δευτερόλεπτο.

ViewSonic VX3418-2KPCΚανένα παράπονο δεν είχαμε ούτε από τις γωνίες θέασης (178ο) ούτε από τη φωτεινότητα (300 cd/m²), η οποία αναδεικνύει τη ζωντάνια των χρωμάτων. Αξιομνημόνευτο είναι και το ιδιαιτέρως βαθύ μαύρο χρώμα που αποτελεί τον ιδανικό καμβά για τις 16,7 εκατ. υποστηριζόμενες αποχρώσεις. Μπορεί η χρωματική ακρίβεια να μην καθιστά τη συγκεκριμένη οθόνη ιδανική επιλογή για επαγγελματική χρήση σε κάποιο ατελιέ, είναι επαρκέστατη όμως για έναν ενθουσιώδη οικιακό χρήστη ή έναν gamer. Ο τελευταίος θα εκτιμήσει τόσο το αρκετά χαμηλό input lag όσο και την Adaptive Sync τεχνολογία που συγχρονίζει το monitor με τη GPU για να αποφεύγονται δυσάρεστα φαινόμενα όπως tearing και stuttering.

Εξαιρετική απόδοση έχουν και τα διπλά ηχεία των 5 Watt. Πιστεύουμε πως κάτω από αυτόν τον πήχη ισχύος, δεν έχει νόημα να συμπεριλαμβάνονται ηχεία σε μια οθόνη, μιας και τη θέση τους αναπόφευκτα θα πάρει ένα επιτραπέζιο 2.0 ή 2.1 σετ.  Αντιθέτως, τα ηχεία της VX3418 μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς, χωρίς να σας υποχρεώσουν σε έξτρα αγορές.

Αν προτίθεστε να θυσιάσετε την 4Κ ανάλυση και μικρές ευκολίες όπως ένα USB hub ή μια TYPE-C θύρα στην οθόνη προκειμένου να κρατήσετε το απαιτούμενο budget σε λογικά επίπεδα, η ViewSonic VX3418-2KPC είναι μια αρκετά ολοκληρωμένη πρόταση που αξίζει να συμπεριληφθεί στην έρευνα αγοράς σας.


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαγώνιος: 34”

Aspect Ratio: 21:9

Panel: VA

Καμπυλότητα: 1500R

Οπίσθιος φωτισμός: LED

Ανάλυση: 3.440×1.440 pixels

Refresh Rate: 144Hz

Static Contrast Ratio: 4.000:1

Dynamic Contrast Ratio: 80.000.000:1

Φωτεινότητα: 300 cd/m² (typ)

Χρώματα: 16,7 εκατ.

Response Time: 1ms (MPRT)

Γωνίες θέασης: 178º (οριζόντια και κάθετα)

Θύρες: 2x HDMI 2.0, 2x DisplayPort 1.4, 3.5mm Audio Out

Βάση: 8 εκατ. προσαρμογή  ύψους, tilt 5º εμπρός / 10º πίσω

Extras: 2x 5W ηχεία