Η Canon εγκαινιάζει το αναγνωρισμένου κύρους Πρόγραμμα Ανάπτυξης Σπουδαστών (Canon Student Development Programme) για το 2022. Διανύοντας το έκτο έτος της, το κορυφαίο πρόγραμμα ανάδειξης νέων σπουδαστών προσφέρει ανεκτίμητη πρόσβαση και προβολή σε έμπειρους επαγγελματίες από τη φωτογραφική κοινότητα και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σημαντικές εκδηλώσεις του κλάδου. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί από έξι έως δώδεκα μήνες ανάλογα με την πρόοδο του σπουδαστή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και προορίζεται να καλλιεργήσει την επόμενη γενιά φωτορεπόρτερ. Με τη δημιουργία ενός δικτύου peer-to-peer για οπτικούς αφηγητές, το πρόγραμμα θα συνεργαστεί με μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων για να υποστηρίξει τους φετινούς σπουδαστές και να τους ενισχύσει με τη γνώση και την έμπνευση που χρειάζονται για να ξεκινήσουν την καριέρα τους. 

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε σπουδαστές και ασκούμενους που διαμένουν στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 29 Απριλίου. Ένας περιορισμένος αριθμός χώρων θα είναι επίσης διαθέσιμος για συστάσεις από επαγγελματίες του κλάδου.  Οι υποψηφιότητες θα κριθούν από μια επιτροπή συντακτών από το AFP, την Getty Images και το Reuters, οι οποίοι θα αποφασίσουν για την αρχική λίστα των 100 πιο ελπιδοφόρων νέων αφηγητών της περιοχής.

Σφυρηλατώντας μελλοντικές σταδιοδρομίες μέσω καθοδήγησης 1:1

Μόλις επιλεγούν, κάθε ένας από τους 100 μαθητές θα συνεργαστεί με έναν από τους ειδικούς μέντορες του προγράμματος. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα ολοκληρώσουν τρεις εικονικές συνεδρίες για να βελτιώσουν το χαρτοφυλάκιο και τη σύνοψη του έργου τους – με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη διαφορετικών επιλογών επεξεργασίας και τρόπων για την περαιτέρω ενίσχυση των αφηγηματικών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη συγγραφικών υπογραφών.

Με βάση αυτές τις συνεδρίες, κάθε μέντορας θα προτείνει τους ισχυρότερους υποψηφίους του και στη συνέχεια μια ομάδα 30 μελών θα επιλεγεί από μια ανεξάρτητη επιτροπή για τα επακόλουθα στάδια του προγράμματος. 

Ο Finbarr O’Reilly, Μέντορας του Προγράμματος και Canon Ambassador σχολίασε: «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μάθουν από μερικούς από τους καλύτερους επαγγελματίες στον κλάδο μας. Το Canon Student Development Programme δίνει στους φωτογράφους, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους, άμεση πρόσβαση σε μερικούς από τους πιο έμπειρους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι μπορούν να μοιραστούν αυτά που έχουν μάθει από δεκαετίες εργασίας στον τομέα, και μερικές από τις συμβουλές και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν στην οπτική αφήγηση. Οι σπουδαστές μαθαίνουν τα διάφορα στάδια του ιδεασμού, της έρευνας, της σύλληψης, της εκτέλεσης και στη συνέχεια της επεξεργασίας και κοινής χρήσης της δουλειάς τους με τους συντάκτες και το ευρύτερο κοινό. Εκτός από τις δημιουργικές πτυχές, μαθαίνουν επίσης για την επιχειρηματική πλευρά σε κάποιο βαθμό – πώς να παρουσιάσουν και να προωθήσουν τον εαυτό τους.»

Πρακτικά εργαστήρια και κριτικές χαρτοφυλακίου

Οι 30 κορυφαίοι επικρατέστεροι σπουδαστές θα κληθούν να παρακολουθήσουν το διάσημο εργαστήριο της Canon, το οποίο θα λάβει χώρα ενόψει του Visa pour l’image στο Perpignan της Γαλλίας – ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ φωτορεπορτάζ στον κόσμο. Το εργαστήριο θα προσφέρει ένα οικείο φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών, την οικοδόμηση σχέσεων και την καλλιέργεια ταλέντων. Οι σπουδαστές θα εκτεθούν σε ένα μείγμα διαλέξεων και πρακτικών συνεδριών που θα φιλοξενηθούν από αναγνωρισμένους φωτογράφος, συμπεριλαμβανομένου του Canon Ambassador Paolo Verzone, ο οποίος θα διευθύνει ένα masterclass σχετικά με τις τεχνικές φωτισμού για την προσωπογραφία.

Την προτελευταία ημέρα, οι σπουδαστές θα λάβουν μέρος σε ομαδικές συνεδρίες επιθεώρησης χαρτοφυλακίου που διενεργούνται με την καθοδήγηση καταξιωμένων ειδικών του κλάδου,  συμπεριλαμβανομένων των Benoit Baume (Fisheye), Chiara Bardelli Nonino (Vogue Italia) και Fiona Shields (The Guardian), και έχουν την απίστευτη ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και να εκτιμήσουν το έργο από τους συνομηλίκους συναδέλφους τους σε ένα αποκλειστικό φόρουμ ανταλλαγής γνώσεων. Την τελευταία ημέρα, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν την πρώτη ημέρα του Visa pour l’image και θα εξερευνήσουν όλα όσα έχει να προσφέρει το φεστιβάλ. 

Hamburg Portfolio Review

Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας 5 φιναλίστ θα μεταβούν στο Αμβούργο για τη νεότερη πλατφόρμα ανάπτυξης της Ευρώπης, την εκδήλωση Hamburg Portfolio Review. Κατά τη διάρκεια ενός τριήμερου ταξιδιού, οι φιναλίστ  θα λάβουν μέρος σε τέσσερις μεμονωμένες κριτικές χαρτοφυλακίου, θα εκθέσουν φυσικά τη δουλειά τους στην έκθεση και θα παρακολουθήσουν μια σειρά αποκλειστικών ραντεβού στα μέσα ενημέρωσης με βασικούς συντάκτες του κλάδου. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, θα λάβουν μακροπρόθεσμη καθοδήγηση και θα τους παρασχεθεί επιχορήγηση ύψους 2.000 ευρώ και κορυφαίος εξοπλισμός της Canon για την υποστήριξη του επόμενου δημιουργικού κεφαλαίου τους.

Η Susie Donaldson, Διευθύντρια Μάρκετινγκ EMEA για την Canon, δήλωσε: «Βλέπουμε πραγματικά τις απίστευτες επιτυχίες του Προγράμματος Ανάπτυξης Σπουδαστών της Canon, καθώς παρακολουθούμε αποφοίτους των προηγούμενων ετών να προχωρούν στην καριέρα τους. Καθιερώνουμε κάτι ξεχωριστό, ένα πραγματικά εντυπωσιακό πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων και ανάπτυξης ταλέντων που συνεχίζεται με επιτυχημένους υποψηφίους που επιστρέφουν για να δώσουν πίσω στο πρόγραμμα που τους βοήθησε προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Μαθαίνουμε και εξελίσσουμε συνεχώς τον τρόπο που το πρόγραμμα μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τη δημιουργική κοινότητα που προσπαθεί να καλλιεργήσει και να υποστηρίξει. Για παράδειγμα, για φέτος, έχουμε προσθέσει νέες δραστηριότητες στο συνολικό πακέτο, που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν τους μαθητές μακροπρόθεσμα για να κάνουν μια πραγματική διαφορά στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους. Η φετινή χρονιά θα είναι επίσης η πρώτη από το 2019 που δεν θα περιοριστεί από την πανδημία, βλέποντας την επιστροφή των εκδηλώσεων και των εμπειριών από κοντά».

Από το 2017, περισσότεροι από 1.000 σπουδαστές έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα πραγματικές ιστορίες επιτυχίας ταλέντων που έχουν προχωρήσει στην καθιέρωση απίστευτων σταδιοδρομιών. Απόφοιτοι όπως η Ksenia Kuleshova (2017), η οποία από τότε έχει γίνει επιτυχημένη φωτορεπόρτερ, εργάζεται τακτικά για δημοσιεύσεις όπως οι New York Times και η Wall Street Journal. Ενώ ο Michele Spatari (2018) είναι βραβευμένος φωτογράφος ντοκιμαντέρ και ειδήσεων για το AFP, ο οποίος έχει καταγράψει μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην πρόσφατη ιστορία, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας Covid-19. Από τότε που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα, και οι δύο φωτογράφοι έχουν επίσης γίνει Canon Ambassadors.

Για να υποβάλετε αίτηση για να συμμετάσχετε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Σπουδαστών της Canon 2022 ή να δείτε τα κριτήρια εισαγωγής, επισκεφθείτε τη δ/νση:

https://www.canon.gr/get-involved/student-development-programme/  

ενώ για να δείτε τους πλήρεις όρους και προϋποθέσεις, μεταβείτε στη δ/νση:

https://www.canon.gr/get-involved/student-development-programme/terms-and-conditions/