Μέσα από το φακό κορυφαίων διεθνών φωτογράφων και κινηματογραφιστών, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου φωτορεπόρτερ και συνεργάτη των New York Times Ivor Prickett, καθώς και του δύο φορές βραβευμένου με Πούλιτζερ  φωτορεπόρτερ Muhammed Muheisen, η Canon αποκαλύπτει μια σειρά από ειδικές προβλέψεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της οπτικής αφήγησης. 

Κάθε δευτερόλεπτο, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε ψηφιακές ιστορίες στην άκρη των δακτύλων μας και η πρόοδος της τεχνολογίας μας επιτρέπει να λέμε ιστορίες με πιο συναρπαστικό και καθηλωτικό τρόπο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους καταναλωτές.

Όπως δηλώνει η καταξιωμένη φωτογράφος πορτρέτων Guia Besana , η αφήγηση «θα αλλάξει πολύ μέσω των νέων γενεών», οπότε τι ισχύει για το μέλλον της οπτικής αφήγησης σε έναν πιο τεχνολογικό και πολιτικά φορτισμένο κόσμο;

Αφήγηση επηρεασμένη από τους θεατές σε έναν διαδραστικό κόσμο 

Οι ειδικοί μας προβλέπουν ότι οι τεχνολογίες AI και AR θα είναι στο επίκεντρο του φαινομένου της «αφήγησης υπό την καθοδήγηση των θεατών», με το κοινό να απαιτεί μεγαλύτερο έλεγχο των απόψεων του περιεχομένου.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα σημείο όπου οι θεατές θα μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο βλέπουν μια εικόνα, από τη ρύθμιση του φωτισμού ή την αλλαγή των γωνιών της κάμερας, για μια εντελώς διαδραστική και εξατομικευμένη εμπειρία. 

Σχολιάζοντας αυτή την τάση, ο Simeon Quarrie, ένας διάσημος σκηνοθέτης που χρησιμοποιεί τη δύναμη της κινούμενης και της ακίνητης εικόνας για να δημιουργήσει καθηλωτικές εμπειρίες αφήγησης, λέει «Οι αλγόριθμοι των κοινωνικών μέσων αποφασίζουν ποιες ιστορίες βλέπετε με βάση το ιστορικό προβολής σας, αλλά ο αλγόριθμος του μέλλοντος θα υπαγορεύσει τη δομή της ιστορίας που παρακολουθείτε».

Ο Muhammed Muheisen συμφωνεί, προσθέτοντας «Τα εργαλεία αλλάζουν, η τεχνολογία αναλαμβάνει τα ηνία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι παντού. Είναι σαν ένα τρένο που κινείται τόσο γρήγορα, και καλύτερα να είσαι δίπλα σε αυτό, αλλιώς θα περάσεις δέκα χρόνια προσπαθώντας να το φτάσεις».

Η τεχνολογία δεν είναι πλέον ένα παθητικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για να ακολουθήσει ουσιαστικά τις ζωές των άλλων. Όλο και περισσότερο, οι αφηγητές προσπαθούν να δημιουργήσουν μια διαδραστική εμπειρία. «Φανταστείτε να παρακολουθείτε μια ταινία ή μια τηλεοπτική σειρά. Το πλάνο και η σύνθεση παραμένουν δομημένες, ωστόσο οι εικόνες μέσα στην ιστορία αλλάζουν», προσθέτει ο Simeon.

O ψηφιακός αφηγητής Simeon Quarrie χρησιμοποιεί τη δύναμη της κινούμενης εικόνας για να επικοινωνήσει με τους εμπορικούς πελάτες του και να τους προσφέρει νέους τρόπους προσέγγισης  του κοινού τους.

O ψηφιακός αφηγητής Simeon Quarrie χρησιμοποιεί τη δύναμη της κινούμενης εικόνας για να επικοινωνήσει με τους εμπορικούς πελάτες του και να τους προσφέρει νέους τρόπους προσέγγισης  του κοινού τους.