Εν μέσω της συνεχιζόμενης ανησυχίας για τη διατήρηση του κλίματος, η Epson βλέπει τη δέσμευσή της στις βιώσιμες τεχνολογίες, και ειδικότερα στην επαγγελματική τεχνολογία inkjet, να αποδίδει, στο πλαίσιο της αυξανόμενης ζήτησης για βιώσιμα επαγγελματικά προϊόντα inkjet.

Η Epson υπερασπίζεται εδώ και καιρό τη βιωσιμότητα, ενώ από το 2018 έχει επενδύσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ στην ανάπτυξη της κεφαλής εκτύπωσης inkjet PrecisionCore, παρέχοντας τεχνολογίες εκτύπωσης υψηλής ποιότητας, με ακόμα πιο οικολογικό αποτύπωμα και χωρίς θερμότητα σε αντίθεση  με τον ανταγωνισμό. Πρόσφατα, ακολούθησε μια ακόμα επένδυση ¥100 δισεκατομμυρίων για την υποστήριξη της ανάπτυξης νέων υλικών και τεχνολογιών, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ένα νέο IDC Info Snapshot που χρηματοδοτείται από την Epson, εξετάζει τις τάσεις και τις προσδοκίες για την επαγγελματική τεχνολογία inkjet στον κλάδο της εκτύπωσης και προβλέπει -2,6% μείωση της ζήτησης εκτυπωτών laser από έτος σε έτος, σε αντίθεση με το προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης, +7% ετησίως, των επαγγελματικών εκτυπωτών inkjet . Το Info Snapshot προσδιορίζει περαιτέρω τους βασικούς παράγοντες για αυτήν τη μετατόπιση, με την έρευνα της IDC να διαπιστώνει ότι το 88% των υπευθύνων λήψης αποφάσεων για θέματα τεχνολογικού εξοπλισμού θεωρούν πλέον την κατανάλωση ενέργειας και τη σπατάλη (87%) ως «εξαιρετικά σημαντικές» ή «πολύ σημαντικές» παραμέτρους, όταν επιλέγουν νέες συσκευές εκτύπωσης. Η έρευνα της IDC επισημαίνει, επίσης, ότι το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι εκτυπωτές inkjet σε συνδυασμό με τους MFPs εκτυπωτές πολλαπλών χρήσεων είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον από ότι είναι οι εκτυπωτές λέιζερ με τους MFPs εκτυπωτές πολλαπλών χρήσεων. .

«Σήμερα, η εκτύπωση αντιπροσωπεύει το 10% της ενέργειας που χρησιμοποιείται σε ένα γραφείο  και με τη μετάβαση σε επαγγελματικούς εκτυπωτές inkjet της Epson, οι οργανισμοί μπορούν να εξοικονομήσουν έως και το 83% της απαραίτητης ενέργειας», σχολιάζει ο Gareth Jay, Epson Europe. «Η κλιματική έκτακτη ανάγκη είναι αυτή που μας επηρεάζει όλους και πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη για την επίλυσή της. Έχοντας αυτό υπόψιν, έχουμε επενδύσει πολλά για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις της βιωσιμότητας τόσο των δικών μας επιχειρηματικών λειτουργιών όσο και των προϊόντων που παρέχουμε – βοηθώντας τους πελάτες και τους τελικούς χρήστες να βελτιώσουν και εκείνοι τα διαπιστευτήριά τους».

Η θετική στάση απέναντι στους επαγγελματικούς εκτυπωτές inkjet υπογραμμίζεται περαιτέρω στη νέα έκθεση IDC Vendor Spotlight που ανατέθηκε από την Epson και η οποία προτείνει ότι το 65% των ευρωπαίων στελεχών πληροφορικής σχεδιάζει να αφιερώσει έως και το ήμισυ του προϋπολογισμού τους σε βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, με εμπιστοσύνη και θετική διάθεση προς τους επαγγελματικούς inkjet εκτυπωτές, που ξεχωρίζουν για τις δυνατότητές τους σχετικά με τη βιωσιμότητα, την ασφάλεια και τη συμμόρφωση.

«Οι εκτυπωτές laser έχουν μεγάλους πόρους και πολλά κινούμενα μέρη», συνεχίζει ο Jay. «Οι εκτυπωτές inkjet έχουν καλύτερη απόδοση, αλλά δεν δημιουργούνται όλες οι τεχνολογίες inkjet με τον ίδιο τρόπο. Οι δικοί μας εκτυπωτές inkjet δεν απαιτούν θερμότητα – που σημαίνει κατανάλωση πολύ λιγότερης ενέργειας – ή χρόνου προθέρμανσης, όταν είναι ήδη ανοιχτοί ή έστω σε κατάσταση «αφύπνισης/ επαναλειτουργίας. Αυτό συνεπάγεται ταχύτερη εκτύπωση, σταθερή απόδοση υψηλής ποιότητας, σημαντική εξοικονόμηση χρόνου, χαμηλότερο κόστος και φυσικά λιγότερη κατανάλωση ενέργειας

Η δυναμική του υβριδικού μοντέλου εργασίας έχει στρέψει εξίσου την προσοχή στην εκτύπωση τεχνολογίας inkjet, αναζητώντας βιώσιμες, χαμηλού κόστους λύσεις για το οικιακό γραφείο αλλά και για τις μικρότερες ομάδες εργασίας, όταν βρίσκεστε στο γραφείο. Το 2021, η Epson γιόρτασε 60 εκατομμύρια μονάδες των προϊόντων της EcoTank που πωλήθηκαν παγκοσμίως, λόγω της δυνατότητάς τους να μειώνουν τα απόβλητα και την κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με την έκθεση IDC Vendor Spotlight τα συστήματα με δοχεία μελανιού, που παράγουν λιγότερα απόβλητα και συσκευασίες, λόγω της πολύ μικρότερης χρήσης αναλωσίμων αναπλήρωσης, έχουν μεγάλη ζήτηση σε γραφεία σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, ενώ έχει αναγνωριστεί ότι το 13% των εργαζομένων στο σπίτι χρησιμοποιεί ήδη αναλώσιμα εκτύπωσης που διαχειρίζεται μέσω συνδρομητικών μοντέλων, μέχρι το 2024, η IDC προβλέπει ότι το 60% των οργανισμών θα έχουν μεταβεί σε ένα μοντέλο που βασίζεται σε συνδρομή για εκτυπώσεις και συναφείς με εκτυπώσεις υπηρεσίες.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αποκλειστική τεχνολογία inkjet χωρίς θερμότητα της Epson και τα διάφορα μοντέλα αγοράς ή/ και συνδρομητικά που είναι διαθέσιμα τόσο για επιχειρήσεις όσο και για εργαζομένους στο σπίτι, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε αυτήν», καταλήγει ο Jay.