Η SES ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021.

Σταθερή απόδοση με έσοδα 1.782 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένο EBITDA 1.091 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας το ανώτατο όριο των οικονομικών προοπτικών

  • Βελτίωση της πορείας των Video (-4,6% σε ετήσια βάση το 2021 έναντι -8,0% σε ετήσια βάση το 2020) εν όψει των οικονομικών προοπτικών του Ομίλου.
  • Ανθεκτική απόδοση Δικτύων, με +0,5% σε ετήσια βάση εντός ενός περιβάλλοντος επηρεασμένου από τον COVID.
  • Τα Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη ανέρχονται στα 323 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται άνοδος της τάξης του 69%, συμπεριλαμβανομένου του οφέλους από χαμηλότερα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα, αποσβέσεις και τόκους.
  • Προτεινόμενο μέρισμα 2021 (που καταβλήθηκε το 2022) ήταν 0,50 € ανά εγχώρια μετοχή, που αντιπροσωπεύει αύξηση 25% σε ετήσια βάση. 

Σε τροχιά άντλησης αυξημένων εσόδων και EBITDA για το 2022 και αύξηση της μακροπρόθεσμης αξίας από επενδύσεις διαφοροποιημένης ανάπτυξης

  • Περίπου το 85% των προοπτικών εσόδων του Ομίλου για το 2022 (1.750-1.810 εκατ. ευρώ) έχει ήδη επιτευχθεί και βρίσκεται υπό σύμβαση.
  • Οι προσαρμοσμένες προοπτικές EBITDA για το 2022 (1.030-1.070 εκατ. ευρώ) αντικατοπτρίζουν την ισχυρή κερδοφορία παρά την πρόσθετη δαπάνη για την προώθηση της ανάπτυξης των Δικτύων.
  • Πάνω από 900 εκατομμύρια $ ανεκτέλεστου όγκου για SES-17 (σε υπηρεσία στα μέσα του 2022) & O3b mPOWER (εισαγωγή υπηρεσίας στο τέλος 2022).

Ο Steve Collar, Διευθύνων Σύμβουλος της SES, σχολίασε: «Το 2021 ήταν μια ισχυρή χρονιά για τη SES με έσοδα και προσαρμοσμένα EBITDA σύμφωνα με τους στόχους μας, εξασφαλίζοντας πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ εμπορικών ανανεώσεων, ενώ την ίδια στιγμή σημειώσαμε νέες επιχειρηματικές επιτυχίες, καθώς και αύξηση στα Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μας, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε σε όλες τις γραμμές κόστους. Ταυτόχρονα, το καθαρό χρέος μας σε EBITDA άγγιξε χαμηλό 6 ετών.

Η υπηρεσία video σημείωσε βελτιωμένη πορεία, ενώ ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε ανανεώσεις με τους μακροπρόθεσμους συνεργάτες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης. Ακόμη, αυξήσαμε τον αριθμό HD τηλεοπτικών καναλιών, ενώ επεκτείναμε την υπηρεσία HD+ στη Γερμανία. Οι δραστηριότητές μας στα Δίκτυα είχαν επίσης καλή απόδοση, λαμβάνοντας υπόψη τις ρευστές συνθήκες λόγω COVID, με την επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας για τις υπηρεσίες κινητικότητας να συμβάλλει στη θετική ανάπτυξη από έτος σε έτος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η οποία αναμένουμε να επιταχυνθεί το 2022.

Το 2021 ήταν επίσης μια κομβική χρονιά για την πρωτοβουλία μας C-band στις ΗΠΑ, καθώς ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση εκκαθάρισης πριν από την προθεσμία της FCC και λάβαμε 977 εκατομμύρια δολάρια (προ φόρου) σε πληρωμές ταχείας μετεγκατάστασης. Η δεύτερη φάση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με το 2022 να είναι μια πολυάσχολη χρονιά για εμάς, με πολλές εκτοξεύσεων δορυφόρων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενεργοποίηση ενός επιπλέον κινήτρου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2023.

Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία καθώς το 2022 θα εισάγουμε στην αγορά το δίκτυο του μέλλοντος, με το SES-17 να εισέρχεται σε εμπορική υπηρεσία τον Ιούλιο και τις πρώτες υπηρεσίες στο O3b mPOWER να παραδίδονται πριν από το τέλος του έτους. Η δέσμευση πελατών ενισχύεται συνεχώς, με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια εκκρεμοτήτων να έχουν πλέον υπογραφεί, συμπεριλαμβανομένων πέντε από τις έξι κορυφαίες εταιρείες κρουαζιέρας, τη Microsoft, τη Marlink και τη συνεργασία ορόσημο κοινοπραξίας με τη Reliance Jio. Χαιρετίζουμε επίσης την πρόοδο που σημειώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον καθορισμό μιας ασφαλούς και κυρίαρχης ευρωπαϊκής διαστημικής αρχιτεκτονικής πολλαπλών τροχιών που ευθυγραμμίζεται καλά τόσο με την υποδομή όσο και με το όραμά μας.

Τέλος, το 2021 επιστρέψαμε 275 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στους μετόχους, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για σταθερές και ελκυστικές αποδόσεις στους μετόχους. Η αύξηση του βασικού μερίσματος για το 2021 κατά 25% αντανακλά την εμπιστοσύνη μας στα θεμελιώδη μεγέθη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και στη δημιουργία αξίας».

Video: Το 59% των εσόδων του ομίλου 

Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, η SES πρόσφερε 8.386 συνολικά τηλεοπτικά κανάλια (αύξηση 1% από έτος σε έτος) σε περισσότερα από 355 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλον τον κόσμο. Σε αυτά περιλαμβάνονται 3.105 τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 6% σε σύγκριση με τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Το 71% των συνολικών τηλεοπτικών καναλιών που μεταφέρονται μέσω του δικτύου SES μεταδίδονται σε MPEG-4 με ένα επιπλέον 5% για μετάδοση σε HEVC.

Ο αντίκτυπος της αναπροσαρμογής των πελατών στις ώριμες αγορές (Δυτική Ευρώπη και ΗΠΑ), τα χαμηλότερα έσοδα χονδρικής στις ΗΠΑ και η απόφαση να μειωθεί η έκθεση σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών χαμηλού περιθωρίου οδήγησε σε συνολική μείωση των εσόδων από έτος σε έτος, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό πτώσης σε σύγκριση με τις τάσεις το 2020 και το 2019.

Το αρχικό όφελος από την αύξηση του κόστους για την ανανέωση μιας δωδεκάμηνης συνδρομής που εφαρμόστηκε τον Μάρτιο του 2021 και η συνεχιζόμενη αύξηση του μέσου αριθμού συνδρομητών οδήγησαν σε ετήσια αύξηση για την υπηρεσία HD+ στη Γερμανία. Προσβλέποντας στο μέλλον, η πλήρης ετήσια συνεισφορά από την αύξηση της τιμής και η εισαγωγή νέων λύσεων βασισμένων σε πρωτόκολλο Διαδικτύου, όπως το HD+ ToGo (κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021) και το HD+ IP (κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2022), αναμένεται να υποστηρίξουν τη μελλοντική ανάπτυξη της επιχείρησης.

Επιπλέον, τα έσοδα της διεθνούς αγοράς ήταν σταθερά από έτος σε έτος, ενώ τα έσοδα από την κατηγορία “Sports & Events” συνεχίζουν να ανακάμπτουν, με βελτιωμένες επιδόσεις σε σύγκριση με το 2020 που επηρεάστηκε από τις ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας COVID.

Δίκτυα: 41% των εσόδων του Ομίλου

Στον τομέα της διακυβέρνησης, η θετική συνεισφορά από τα νέα δίκτυα και οι θεσμικές λύσεις με δυνατότητα MEO και GEO τόσο για τους πελάτες των ΗΠΑ όσο και για τους πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο, οδήγησαν σε ετήσια αύξηση των εσόδων σε σύγκριση με το 2020. Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την ακύρωση των υπηρεσιών κατά το τρίτο τρίμηνο 2021 ως αποτέλεσμα της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Για τα σταθερά δεδομένα, τα υποκείμενα έσοδα μειώθηκαν κατά ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα χαμηλότερα ετήσια έσοδα στην περιοχή του Ειρηνικού και οι επιχειρήσεις χονδρικής στην Αφρική δεν είχαν ακόμη εξισορροπηθεί με τη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων επιχειρήσεων από την πρώτη βαθμίδα παρόχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ιδίως στην Αμερική και τις περιοχές της Ασίας, καθώς και καινούργια έσοδα στο παγκόσμιο τομέα cloud.

Στον τομέα της Κινητικότητας, οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID σε πελάτες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εμπορικής αεροπορίας και της κρουαζιέρας συνέβαλλαν στη μείωση των εσόδων σε σύγκριση με το 2020. Αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη θετική ετήσια απόδοση στα έσοδα από την εμπορική ναυτιλία. Τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά με τη διαδοχική βελτίωση των εσόδων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αντανακλώντας την ανάκαμψη στην κρουαζιέρα, καθώς τα πλοία επαναλειτουργούν και οι νέες επιχειρήσεις παρέχουν πρόσθετη χωρητικότητα σε πελάτες εμπορικής αεροπορίας.

Μελλοντικές εκτοξεύσεις δορυφόρων

Τον Οκτώβριο του 2021, ο SES-17 εκτοξεύτηκε με επιτυχία από την Arianespace. Ο συγκεκριμένος δορυφόρος υψηλής απόδοσης ζώνης Ka αναμένεται να εισέλθει σε εμπορική υπηρεσία μέχρι τα μέσα του 2022 και θα προσφέρει ευρυζωνική συνδεσιμότητα στην Αμερική, την Καραϊβική και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η Thales Avionics είναι ο βασικός πελάτης και θα χρησιμοποιήσει τον SES-17 για να προσφέρει λύσεις συνδεσιμότητας για πελάτες εμπορικής αεροπορίας στη Βόρεια Αμερική.

Τον Νοέμβριο του 2021, η SES παρήγγειλε δύο γεωστατικούς δορυφόρους ζώνης Ku για την κύρια τροχιακή της υποδοχή στις 19,2 μοίρες Ανατολικά για να διατηρήσει τις premium υπηρεσίες που παρέχει στους Ευρωπαίους πελάτες βίντεο και να απαθανατίσει νέες ευκαιρίες στην περιοχή. Αυτοί οι δύο δορυφόροι αντικατάστασης (ASTRA 1P και ASTRA 1Q) αναμένεται να αντικαταστήσουν τους τέσσερις δορυφόρους (ASTRA 1KR, ASTRA 1L, ASTRA 1M και ASTRA 1N) που εξυπηρετούν επί του παρόντος πελάτες σε αυτήν την τροχιακή τοποθεσία, επιτυγχάνοντας σημαντική απόδοση και μειώνοντας τις ανάγκες κεφαλαιακών δαπανών στις 19,2 μοίρες Ανατολικά σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%.