Ο φορητός προβολέας της Samsung υπόσχεται διασκέδαση χωρίς όρια, ενσωματώνοντας δυνατότητες έξυπνου ηχείου και διακοσμητικού φωτισμού.

The FreestyleΣε έναν συμπαγή κύλινδρο 10,42×17,28×9,52 εκατοστών και βάρους 830 γραμμαρίων, η Samsung έχει κατορθώσει να συμπιέσει… τόνους διασκέδασης! Ο φορητός βιντεοπροβολέας «The Freestyle» σάς επιτρέπει να «στήσετε» έναν μικρό… κινηματογράφο οπουδήποτε θέλετε. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια επιφάνεια προβολής και ένα σημείο τοποθέτησης, όχι απαραίτητα επίπεδο και όχι απαραίτητα απέναντι από τον τοίχο, προκειμένου να εναποθέσετε τον πολυτάλαντο projector και να ξεκλειδώσετε το πλήθος ψυχαγωγικών επιλογών που έχει να σας προσφέρει. Έχουμε δοκιμάσει αρκετούς μίνι βιντεοπροβολείς στο παρελθόν και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφερθεί σε «εξαιρετική εικόνα για φορητό projector». Στην περίπτωση του «The Freestyle», ωστόσο, η επιείκεια που υπονοεί η αναφορά στην φορητότητα δεν χρειάζεται να επιστρατευθεί για να αποδώσουμε τα εύσημα στον συγκεκριμένο βιντεοπροβολέα. Με το που τον θέσαμε σε λειτουργία, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα άπλωσε μια εντυπωσιακής φωτεινότητας εικόνα στον τοίχο, ενώ μόλις είδαμε τα πρώτα βίντεο αναγκαστήκαμε να ξανατσεκάρουμε τις προδιαγραφές του!

The Freestyle Δυσκολευτήκαμε να πιστέψουμε πως η ποιότητα της εικόνας, η ζωντάνια των χρωμάτων και οι εντυπωσιακές αντιθέσεις που βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας προέκυπταν από έναν φορητό προβολέα Full HD ανάλυσης και μάλιστα δίχως την παραμικρή ρύθμιση εστίασης ή keystone από πλευράς μας. Απλά τον ακουμπήσαμε τυχαία σε ένα τραπέζι, σημαδέψαμε έναν τοίχο υπό γωνία και ακούσαμε τον ήχο της αυτόματης προσαρμογής του φακού στις απαιτήσεις της τοποθέτησης που επιλέξαμε. Ακολούθως, τον μεταφέραμε σε ένα γειτονικό σημείο, στοχεύοντας έναν άλλο τοίχο και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ο «The Freestyle» προσάρμοσε αυτόματα τις παραμέτρους προβολής για να έχουμε και πάλι μια κρυστάλλινη, πλήρως εστιασμένη εικόνα στην απέναντι επιφάνεια. Η βάση της συσκευής επιτρέπει την περιστροφή 180ο ώστε να μπορείτε να στοχεύσετε υπό κάθε πιθανή κλίση, ακόμα και το ταβάνι!

Μπήκαμε στον πειρασμό να δοκιμάσουμε αρκετές διαφορετικές και ενίοτε… ανορθόδοξες θέσεις προβολής, μα η αυτόματη εστίαση (Auto Focus) δεν μας πρόδωσε ποτέ. Ακόμα και όταν ακουμπήσαμε τον βιντεοπροβολέα σε ανώμαλο έδαφος, το σύστημα «Auto Leveling» φρόντισε να ευθυγραμμίσει το ορθογώνιο της προβολής απέναντί μας. Χρειάστηκε να τολμήσουμε ελαφρώς… extreme γωνίες προβολής από σχετικά κοντινή απόσταση για να αποτύχει το «Auto Keystone» να δημιουργήσει ένα τέλειο πλαίσιο, χωρίς παραμόρφωση. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, υπάρχει η δυνατότητα για χειροκίνητη διόρθωση της τραπεζοειδούς αλλοίωσης και της εστίασης. Επιπρόσθετα, επειδή οι κατάλευκοι τοίχοι τείνουν να εκλείψουν από τα σπίτια στις μέρες μας, το «The Freestyle» μπορεί να προσαρμόζει τους τόνους των χρωμάτων με βάση το χρώμα του τοίχου ώστε να αποτρέπεται η αλλοίωση του τελικού αποτελέσματος με έξυπνη βαθμονόμηση. Όσον αφορά στη διαγώνιο, από απόσταση μόλις 80 εκατοστών μπορείτε να έχετε μέγεθος ενός μεγάλου monitor (30 ίντσες), από τα 2 μέτρα μπορείτε να έχετε εικόνα 75 ιντσών και από τα 2,7 μέτρα απολαμβάνετε μέγεθος που αγγίζει τις 100 ίντσες!

Ένας… πολυπράγμων projector

Οι «όλα σε ένα» προσεγγίσεις συχνά προβαίνουν σε συμβιβασμούς στις επιμέρους δυνατότητες, μα στην περίπτωση του συγκεκριμένου βιντεοπροβολέα μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως κάνει τα πάντα και τα κάνει καλά! Εκτός από κινηματογράφος «παλάμης», λοιπόν, ο «The Freestyle» μπορεί να τελέσει και χρέη «έξυπνου» ηχείου, αξιοποιώντας το ενσωματωμένο μικρόφωνο (το οποίο μάλιστα μπορείτε να απενεργοποιήσετε με φυσικό διακόπτη). Δυστυχώς, υποστηρίζεται μόνο η Bixby της Samsung και όχι οι υπόλοιποι ψηφιακοί βοηθοί, όπως Google Assistant και Alexa.

Και στην περίπτωση της ποιότητας και της έντασης του ήχου, το αποτέλεσμα που έφτανε στα αυτιά μας ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες που έθεταν οι αριθμοί των τεχνικών προδιαγραφών. Τα 5W RMS του ενσωματωμένου ηχείου αποδεικνύονται υπεραρκετά για να χαρίσουν επιβλητικό ήχο 360 μοιρών, με αξιοπρόσεχτο μπάσο και πεντακάθαρες υψηλές συχνότητες. Αναπόφευκτα, οδηγηθήκαμε στο να χρησιμοποιούμε τον προβολέα και ως φορητό ηχείο για αναπαραγωγή των playlist μας στο Spotify!

Οι εναλλακτικές χρήσεις του «The Freestyle» όμως δεν σταματούν εδώ. Σε χρόνο μηδέν μετατρέπεται σε συσκευή ατμοσφαιρικού φωτισμού περιβάλλοντος (ambient lighting), απλά προσαρτώντας το συνοδευτικό ημιδιαφανές καπάκι. Μπορείτε, επίσης, να προβάλετε στον τοίχο σας από ένα… παράθυρο στη φύση ή ένα τζάκι μέχρι τις αγαπημένες σας φωτογραφίες και από ένα πρακτικότατο ημερολόγιο μέχρι εικόνες που παραπέμπουν σε neon επιγραφές. Ακόμα και τη θέση λαμπτήρα Ε26 έχει τη δυνατότητα να πάρει ο projector, με την τροφοδοσία του να προέρχεται από το φωτιστικό. Η δυνατότητα σύνδεσης με υποδοχή λαμπτήρα, ωστόσο, αφορά προδιαγραφές διαδεδομένες στις ΗΠΑ και απαιτεί πρόσθετο αξεσουάρ.

Πού είναι η μπαταρία;

Στη συσκευασία του «The Freestyle» βρήκαμε ένα USB Type-C καλώδιο μαζί με τον αντίστοιχο φορτιστή, που αναλαμβάνουν παρέα να τροφοδοτήσουν με ρεύμα τον βιντεοπροβολέα της Samsung. Το ίδιο καλώδιο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντλήσετε ρεύμα ακόμα και από ένα powerbank, αρκεί να υποστηρίζει USB-PD (Power Delivery) από 50W/20V και πάνω. Το γεγονός αυτό σας ανεξαρτητοποιεί πλήρως από την πρίζα, ωστόσο θεωρούμε μεγάλο ατόπημα η μπαταρία να μην είναι ήδη ενσωματωμένη στη συσκευή. Ένας βιντεοπροβολέας που έχει σημαία την ελευθερία κινήσεων και την ευελιξία θα έπρεπε να ξεκινά τις τεχνικές προδιαγραφές του από μια αξιόλογη μπαταρία. Η εναλλακτική λύση ενός επιπρόσθετου powerbank μπορεί να αφαιρεί βάρος και όγκο από το κυρίως σώμα, μα θεωρούμε πως υπήρχε αρκετό περιθώριο για να προστεθεί ενσωματωμένη μπαταρία, ώστε να μην χρειάζεται να καταφύγει κανείς σε συσκευές τρίτων κατασκευαστών. Έτσι, ο «The Freestyle» θα υπηρετούσε ακόμα πιο πιστά τη φιλοσοφία της φορητότητας και της άμεσης λειτουργίας δίχως καλώδια και συνοδευτικά αξεσουάρ. Για να είμαστε δίκαιοι, βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε πως αναμένεται official add-on μπαταρία από τη Samsung, που θα «κουμπώνει» στην κάτω πλευρά.

Συνδεσιμότητα και εφαρμογές

Όσο εξαιρετική οπτικοακουστική ποιότητα κι αν έχει ένας προβολέας, όσο ευέλικτος κι αν είναι στην τοποθέτησή του, τίποτα από αυτά δεν θα έχει νόημα αν δεν μπορούμε να μεταφέρουμε εύκολα σε αυτόν το περιεχόμενο που θέλουμε να προβάλουμε. Και σε αυτόν τον τομέα ο «The Freestyle» μας ικανοποίησε αρκετά, καθώς διαθέτει θύρα microHDMI (eARC HDMI 1.4)  για να συνδέσετε οποιαδήποτε εξωτερική πηγή εικόνας, ακόμα και παιχνιδομηχανή! Εξίσου εύκολα μπορεί να συνδεθεί και ασύρματα με πηγές εικόνας όπως το laptop ή το smartphone σας. Υποστηρίζει WiFi 5 και Bluetooth 5.2 για σύνδεση με αξεσουάρ που ποικίλλουν, από gamepad μέχρι Bluetooth ηχεία. Μέσω Bluetooth, άλλωστε, συνδέεται και το τηλεχειριστήριο Samsung Smart Control που θα βρείτε στη συσκευασία. Ως φορητός βιντεοπροβολέας, βέβαια, ο «The Freestyle» είναι κατασκευασμένος για να μπορεί να σταθεί… αυτάρκης, δίχως καμία σύνδεση με εξωτερική πηγή. Το γνώριμο από τις Samsung Smart TV λειτουργικό Tizen OS επιτρέπει την εγκατάσταση πλήθους δημοφιλών streaming εφαρμογών, από τις οποίες αξιοποιήσαμε τις YouTube, Netflix, Apple TV, Amazon Prime Video, Cinobo, Cosmote TV και πολλές ακόμα! Θα προτιμούσαμε μια Android TV υλοποίηση, αν και η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι εξίσου εύχρηστη, μα με σαφώς πιο περιορισμένο εύρος διαθέσιμων εφαρμογών. Όπως προείπαμε, βέβαια, οι εναλλακτικές λύσεις mirroring και casting, συμβατές με Android και iOS, επεκτείνουν ακόμα περισσότερο τα πιθανά σενάρια χρήσης.


Μας άρεσε

  • Μεταφέρεται εύκολα και τοποθετείται οπουδήποτε
  • Εντυπωσιακή ποιότητα εικόνας και ήχου 360ο
  • Δυνατότητα εγκατάστασης δημοφιλών streaming apps
  • Είσοδος microHDMI για εξωτερικές πηγές και ασύρματο smartphone mirroring
  • Φωτεινότητα ικανή για άνετη θέαση ακόμα και σε καλοφωτισμένο χώρο

Δεν μας άρεσε

  • Θα έπρεπε να ενσωματώνει μπαταρία ή τουλάχιστον να περιλαμβάνεται στο πακέτο μια εξωτερική
  • Η αυτόματη προσαρμογή εικόνας «ζορίζεται» σε… extreme τοποθετήσεις
  • Θα προτιμούσαμε Androidλειτουργικό και Google Assistant

Τεχνικά χαρακτηριστικά


Πηγή φωτός / τεχνολογία προβολής: LED / DLP

Διάρκεια ζωής λαμπτήρα: 20.000 ώρες

Διαγώνιος προβολής: από 30 έως 100 ίντσες

Εικόνα: Full HD ανάλυση 1920×1080 pixels, HDR10, HLG, αντίθεση 100.000:1, Auto Motion Plus, φωτεινότητα 550 LED Lumen (peak)

Ήχος: 5W RMS ηχείο 360ο , Dolby Digital Plus, υποστήριξη σύνδεσης με Bluetooth ηχεία

Smart χαρακτηριστικά: Tizen OS, ψηφιακός βοηθός Bixby, ενσωματωμένος browser, δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών

Συνδεσιμότητα: 1x microHDMI (eARC HDMI 1.4), WiFi 5, Bluetooth 5.2,

Τροφοδοσία: φόρτιση USB Type-C AC100-240V 50/60Hz, (υποστηρίζονται εξωτερικές μπαταρίες με έξοδο USB-PD και 50W/20V και άνω), κατανάλωση έως 50W

Τηλεχειρισμός: Samsung Smart Control στη συσκευασία και μέσω SmartThings app από κινητό

Θόρυβος: 30dB

Διαστάσεις: 10,42×17,28×9,52 εκ.

Βάρος: 830 γρ.